Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten

Information om hållbarhet gällande specialplacerings­fonderna

Hållbarhetsuppgifter om LokalTapiola Alternativa Investeringsfonder Ab:s specialplaceringsfonder, för vilka LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab verkar som portföljförvaltare

Specialplaceringsfond LokalTapiola AIF Europa ESG


Datum för publicering: 11.5.2023

Identifieringskod för juridiska personer: 743700VY72SNZRBQ0F92

Sammanfattning

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men dess mål är inte att göra hållbara investeringar.

Egenskaperna främjas genom att inkludera en bedömning av hållbarhetsfaktorer i investeringsvalen, påverka bolagens verksamhet, utesluta vissa bolag ur investeringsuniversum samt genom att inom koldioxidintensiva branscher endast investera i bolag som har de bästa koldioxidavtrycken. Fondens investeringsobjekt iakttar därtill god bolagsstyrning.

Investeringsbesluten fattas på basis av kvantitativa och kvalitativa kriterier. I processen ingår en hållbarhetsanalys där man bedömer hållbarhetsfaktorernas (ESG) samt hållbarhetsriskernas inverkan på bolagets verksamhet, dess framtidsutsikter och bolagets värde på lång sikt. Utgående från analysen ges vart och ett bolag LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s hållbarhetsklassificering. I investeringarna beaktas även LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för begränsning av klimatförändring samt FN:s mål för hållbar utveckling.

Utvecklingen av indikatorerna som beskriver förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper följs i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten samt i samband med förverkligandet av fondens hållbarhetsrapportering. Nya mätare som följs upp kan tas i bruk om tillräckligt omfattande och kvalitativ data finns att tillgå.

Förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar mäts bland annat med följande mätare: fondens MSCI ESG -klassificering, fondens E-, S- och G-vitsord, fondens Morningstar -hållbarhetsbetyg, fördelning av fondens investeringsobjekts MSCI ESG -klassificeringar, fördelning av hållbarhetsbetyg för fondens investeringsobjekt, iakttagande av FN:s Global Compact -principer för fondens investeringsobjekt, oavhängighets- och könsfördelningen bland medlemmar i styrelserna för fondens investeringsobjekt, fondens koldioxidavtryck.

I mätningen av miljörelaterade och sociala egenskaper använder vi i huvudsak officiell data som investeringsobjekten rapporterar som vi samlar in från utomstående tjänsteleverantörers (såsom MSCI, Upright Project) databaser och även direkt i samband med möten med eller påverkansprocesser för investeringsobjekten. Vi strävar efter att säkerställa kvaliteten på data genom att jämföra data som olika tjänsteleverantörer erbjuder, använda offentliga databaser och jämföra data som investeringsobjekten rapporterar med data från kontrollgrupper. Vi använder s.k. ”rådata” vi får från olika datakällor i våra egna databaser och beräkningar.

Vi använder i första hand offentlig data som investeringsobjekten rapporterar vilket innebär att offentlig data förblir bristfällig för de investeringsobjekt som inte rapporterar data. Vi strävar efter att främja rapporteringen och därigenom omfattningen på data genom att ta kontakt med investeringsobjekten och be om rapporter över väsentliga hållbarhetsindikatorer och -skador.

I LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab iakttas en systematisk investeringsprocess vars syfte är att från investeringsuniversum hitta investeringsobjekt, som uppfyller kriterierna som ställts upp. På portföljförvaltarnas möten fattas beslut om köp och försäljningar som portföljförvaltaren, som svarar för portföljen, förverkligar i praktiken.

Våra viktigaste verksamhetssätt för aktivt ägarskap är möten med bolagets ledning, deltagande på bolagsstämmor och att påverka bolagen ensam eller tillsammans med andra investerare. Vi tror att vi genom aktivt ägarskap och konstruktiva diskussioner med investeringsobjekten kan påverka företagens verksamhet positivt och därigenom också främja ett bättre förhållande mellan avkastning och risk för investeringarna.

Fonden har inget jämförelseindex som ansluter sig till förverkligandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Inget hållbart investeringsmål

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men dess mål är inte att göra hållbara investeringar.

Till den delen som man tänker göra hållbara investeringar i fonden, beaktas i hållbarhetsanalysen av investeringsobjektet indikatorerna som gäller negativa konsekvenser, i vilken man identifierar och beaktar väsentliga negativa konsekvenser för vart och ett investeringsobjekt med beaktande av allmänna negativa konsekvenser samt bransch- och företagsspecifika särdrag. I samband med hållbarhetsanalysen bedöms att investeringen inte orsakar betydande skada för målet för hållbara investeringar. Ur investeringsuniversumet utesluts bolag som brutit mot internationella normer för mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljö eller korruption. I investeringarna beaktas även LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för begränsning av klimatförändring samt FN:s mål för hållbar utveckling.

Investeringsobjekten förutsätts iaktta internationellt identifierad praxis för god bolagsstyrning, som bland annat fastställs med internationella konventioner som styr företagsverksamheten och samhället såsom FN:s Global Compact samt lokala förvaltningskoder. Tillräckligt förverkligande av god bolagsstyrning bedöms i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjektet samt genom att i verksamheten för investeringsobjekten följa förverkligandet av eller brytandet mot normer, som fastställs i internationella konventioner.

Miljörelaterade eller sociala egenskaper för finansiell produkt

Denna finansiella produkt främjar, vid sidan av övriga egenskaper, miljörelaterade och sociala egenskaper såsom beaktande av miljörelaterade och sociala konsekvenser i investeringsobjektets verksamhet. Egenskaperna främjas genom att inkludera en bedömning av hållbarhetsfaktorer i investeringsvalen, påverka bolagens verksamhet, utesluta vissa bolag ur investeringsuniversum samt genom att inom koldioxidintensiva branscher endast investera i bolag som har de bästa koldioxidavtrycken. Fondens investeringsobjekt iakttar därtill god bolagsstyrning.

Investeringsstrategi

Investeringsbesluten fattas på basis av kvantitativa och kvalitativa kriterier. I processen ingår en hållbarhetsanalys där man bedömer hållbarhetsfaktorernas (ESG) samt hållbarhetsriskernas inverkan på bolagets verksamhet, dess framtidsutsikter och bolagets värde på lång sikt. Utgående från analysen ges vart och ett bolag LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s hållbarhetsklassificering. I investeringarna beaktas även LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för begränsning av klimatförändring samt FN:s mål för hållbar utveckling.

I fondens investeringsbeslut beaktas i tillämpliga delar och med beaktande av tillgänglig information de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorerna i enlighet med LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s principer för hållbara investeringar (pdf) (på finska). LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab påverkar investeringsobjekten i fondens namn på möten med företagsledningen, genom att delta i bolagsstämmor samt genom att tillsammans med andra investerare påverka företag och beslutsfattare.

Följande begränsningar i anslutning till miljön, god styrning och socialt ansvar är bindande för placeringsbesluten:

  • Fonden investerar inte i bolag som brutit mot internationella normer som gäller mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljön eller korruption.

  • Fonden investerar inte i bolag som tillverkar kontroversiella vapen eller komponenter som används för att tillverka sådana vapen.

  • Fonden investerar inte i bolag av vilkas omsättning över 5 procent kommer från produkter och tjänster för vuxenunderhållning, tillverkning av traditionella vapen, tillverkning av tobaksprodukter eller hasardspel. Fonden investerar inte i företag vars huvudsakliga intjäningsmodell grundar sig på snabblån till konsumenter.

  • Fonden investerar inte i bolag som fått den sämsta utomstående ESG-klassificeringen och som inte har en plan på tydliga åtgärder för att förbättra sin verksamhet.

  • Fonden investerar inte i företag av vilkas omsättning över 25 procent kommer från produktion av stenkol, brunkol eller torv som används i energiproduktion eller av vilkas energiproduktion minst 25 procent grundar sig på stenkol, brunkol eller torv.

  • Vad gäller koldioxidintensiva branscher så investerar fonden i de bästa företagen vad gäller koldioxidavtryck och i företag som anses klart och tydligt ha gjort en förbättring.

  • Bolagets koldioxidintensitet kan begränsa investeringens vikt i fonden.

Med ovan nämnda begränsningar samt med den företagsspecifika analysen om förverkligandet av god bolagsstyrning strävar man efter att säkerställa att företagen som är investeringsobjekt följer praxis för god bolagsstyrning. Vi förutsätter att våra investeringsobjekt iakttar internationellt identifierad praxis för god bolagsstyrning, som bland annat fastställs med internationella konventioner som styr företagsverksamheten och samhället såsom FN:s Global Compact eller Internationella arbetsorganisationens (ILO) konventioner samt med lokala förvaltningskoder.

Andel investeringar

Målen för fondens hållbara investeringar är begränsning av och anpassning till klimatförändringen. De hållbara investeringar som delvis görs i fonden uppfyller kriterierna i EU:s taxonomiförordning (2020/852) för begränsning av och/eller anpassning till klimatförändringen. Fonden kan på basis av andra investeringsmässiga kriterier även investera i andra verksamheter än hållbara ekonomiska verksamheter som uppfyller kriterierna i EU:s Taxonomiförordning, eftersom man i taxonomiförordningen tillsvidare endast har uppgjort kriterier för hållbarhet för en liten del av de ekonomiska verksamheterna. Granskaren eller tredje parten har inte granskat huruvida fondens investeringar uppfyller kraven som ställts för verksamheter enligt EU:s klassificeringssystem. Fonden kan på basis av andra investeringsmässiga kriterier investera i verksamheter i anslutning till fossilgas och/eller kärnenergi enligt EU:s klassificeringssystem, men har inte förbundit sig till att göra investeringar i fråga.

Uppföljning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Utvecklingen av indikatorerna som beskriver förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper följs i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten samt i samband med förverkligandet av fondens hållbarhetsrapportering. Nya mätare som följs upp kan tas i bruk om tillräckligt omfattande och kvalitativ data finns att tillgå.

Metoder

Förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar mäts bland annat med följande mätare: fondens MSCI ESG -klassificering, fondens E-, S- och G-vitsord, fondens Morningstar -hållbarhetsbetyg, fördelning av fondens investeringsobjekts MSCI ESG -klassificeringar, fördelning av hållbarhetsbetyg för fondens investeringsobjekt, iakttagande av FN:s Global Compact -principer för fondens investeringsobjekt, oavhängighets- och könsfördelningen bland medlemmar i styrelserna för fondens investeringsobjekt, fondens koldioxidavtryck.

Informationskällor och behandling av data

I mätningen av miljörelaterade och sociala egenskaper använder vi i huvudsak officiell data som investeringsobjekten rapporterar som vi samlar in från utomstående tjänsteleverantörers (såsom MSCI, Upright Project) databaser och även direkt i samband med möten med eller påverkansprocesser för investeringsobjekten. Vi använder inte bedömningar eller genomsnittsvärden för att mäta egenskaperna. Vid beräkningen av mätarna använder vi ett standardiserat räknesätt alltid när ett sådant finns tillgängligt.

Vi strävar efter att säkerställa kvaliteten på data genom att jämföra data som olika tjänsteleverantörer erbjuder, använda offentliga databaser och jämföra data som investeringsobjekten rapporterar med data från kontrollgrupper. Vi följer konstant med forskningsdata som hänför sig till hållbarhetsindikatorer och teknologisk utveckling för att minska hållbarhetsrisker och -skador. Vi följer även kontinuerligt med hur den systematiska rapporteringen om identifierade hållbarhetsindikatorer utvecklas.

Vi använder s.k. ”rådata” vi får från olika datakällor i våra egna databaser och beräkningar.

Begränsningar gällande metoder och data

Vi använder i första hand offentlig data som investeringsobjekten rapporterar vilket innebär att offentlig data förblir bristfällig för de investeringsobjekt som inte rapporterar data. Indikatorer som investeringsobjekten rapporterar är inte alltid systematiska och standardiserade varvid det kan vara svårare att göra jämförelser.

Vi strävar efter att främja rapporteringen och därigenom omfattningen på uppgifterna genom att ta kontakt med investeringsobjekten och be om rapporter över väsentliga hållbarhetsindikatorer och -skador. Vi strävar efter att främja ibruktagandet av standardiserade indikatorer bland annat genom att understöda rapporteringsinitiativ såsom TCFD. Dessutom kompletteras offentlig data vid möten med placeringsobjekten och med hjälp av data som fåtts i samband med processer för inverkan samt med hjälp av portföljförvaltarnas kännedom om placeringsobjekt och branscher vilken används vid hållbarhetsanalysen av placeringsobjekten. Med åtgärderna ovan säkerställs att begränsningarna inte hindrar att målen uppnås.

Skälig aktsamhet

LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab följer en systematisk investeringsprocess vars mål är att i investeringsuniversumet hitta investeringsobjekt som uppfyller kriterierna. På portföljförvaltarnas möten fattas beslut om köp och försäljningar som portföljförvaltaren, som svarar för portföljen, förverkligar i praktiken. När investeringsobjektet utgörs av en fondandel, fyller portföljförvaltaren i en blankett om målsfondens grunduppgifter och skickar den tillsammans med målfondens prospekt och RFP-blanketten (bakgrunds- och grunduppgifter), som begärs för fonder för externa leverantörer, till LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riskhanteringsfunktion som godkänner investeringsobjektet. Riskhanteringsfunktionen säkerställer att investeringen i målfonden överensstämmer med fondens stadgar.

Påverkanspolicy

För LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för påverkan redogörs i principer för ägarstyrning (pdf) (på finska). Våra viktigaste verksamhetssätt för aktivt ägarskap är möten med bolagets ledning, deltagande på bolagsstämmor och att påverka bolagen ensam eller tillsammans med andra investerare. Vi tror att vi genom aktivt ägarskap och konstruktiva diskussioner med investeringsobjekten kan påverka företagens verksamhet positivt och därigenom också främja ett bättre förhållande mellan avkastning och risk för investeringarna. Vi påverkar företagen inom ramen för våra resurser. Vi prioriterar våra påverkanssätt och väljer det lämpligaste sättet att påverka främst på basis av investeringens storlek och betydelse, väsentlighet för företagsspecifik hållbarhetsfaktor, systemisk betydelse av hållbarhetstemat (till exempel klimatförändring, mänskliga rättigheter) och möjligheter att lyckas med påverkan. Vi följer hur investeringsobjekten i sin verksamhet iakttar eller bryter normerna som bestämts i internationella konventioner. Vi investerar inte i investeringsobjekt som bryter mot normerna. Vi kontaktar investeringsobjekten på tjänsteleverantörens ”granskningslista” för att klarlägga oklarheter. När vi i investeringsobjektet identifierar en eventuell oklarhet eller bristfällighet i anslutning till hållbarheten, tar vi vid behov kontakt med investeringsobjektet och uppdaterar vår hållbarhets- och investeringsanalys på basis av den nya informationen.

Namngivet jämförelsevärde

Fonden har inget jämförelseindex som ansluter sig till förverkligandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Specialplaceringsfond LokalTapiola AIF USA ESG

Datum för publicering: 11.5.2023

Identifieringskod för juridiska personer: 743700KP5EX24RGYXF59

Sammanfattning

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men dess mål är inte att göra hållbara investeringar.

Egenskaperna främjas genom att inkludera en bedömning av hållbarhetsfaktorer i investeringsvalen, påverka bolagens verksamhet, utesluta vissa bolag ur investeringsuniversum samt genom att inom koldioxidintensiva branscher endast investera i bolag som har de bästa koldioxidavtrycken. Fondens investeringsobjekt iakttar därtill god bolagsstyrning.

Investeringsbesluten fattas på basis av kvantitativa och kvalitativa kriterier. I processen ingår en hållbarhetsanalys där man bedömer hållbarhetsfaktorernas (ESG) samt hållbarhetsriskernas inverkan på bolagets verksamhet, dess framtidsutsikter och bolagets värde på lång sikt. Utgående från analysen ges vart och ett bolag LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s hållbarhetsklassificering. I investeringarna beaktas även LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för begränsning av klimatförändring samt FN:s mål för hållbar utveckling.

Utvecklingen av indikatorerna som beskriver förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper följs i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten samt i samband med förverkligandet av fondens hållbarhetsrapportering. Nya mätare som följs upp kan tas i bruk om tillräckligt omfattande och kvalitativ data finns att tillgå.

Förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar mäts bland annat med följande mätare: fondens MSCI ESG -klassificering, fondens E-, S- och G-vitsord, fondens Morningstar -hållbarhetsbetyg, fördelning av fondens investeringsobjekts MSCI ESG -klassificeringar, fördelning av hållbarhetsbetyg för fondens investeringsobjekt, iakttagande av FN:s Global Compact -principer för fondens investeringsobjekt, oavhängighets- och könsfördelningen bland medlemmar i styrelserna för fondens investeringsobjekt, fondens koldioxidavtryck.

I mätningen av miljörelaterade och sociala egenskaper använder vi i huvudsak officiell data som investeringsobjekten rapporterar som vi samlar in från utomstående tjänsteleverantörers (såsom MSCI, Upright Project) databaser och även direkt i samband med möten med eller påverkansprocesser för investeringsobjekten. Vi strävar efter att säkerställa kvaliteten på data genom att jämföra data som olika tjänsteleverantörer erbjuder, använda offentliga databaser och jämföra data som investeringsobjekten rapporterar med data från kontrollgrupper. Vi använder s.k. ”rådata” vi får från olika datakällor i våra egna databaser och beräkningar.

Vi använder i första hand offentlig data som investeringsobjekten rapporterar vilket innebär att offentlig data förblir bristfällig för de investeringsobjekt som inte rapporterar data. Vi strävar efter att främja rapporteringen och därigenom omfattningen på data genom att ta kontakt med investeringsobjekten och be om rapporter över väsentliga hållbarhetsindikatorer och -skador.

I LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab iakttas en systematisk investeringsprocess vars syfte är att från investeringsuniversum hitta investeringsobjekt, som uppfyller kriterierna som ställts upp. På portföljförvaltarnas möten fattas beslut om köp och försäljningar som portföljförvaltaren, som svarar för portföljen, förverkligar i praktiken.

Våra viktigaste verksamhetssätt för aktivt ägarskap är möten med bolagets ledning, deltagande på bolagsstämmor och att påverka bolagen ensam eller tillsammans med andra investerare. Vi tror att vi genom aktivt ägarskap och konstruktiva diskussioner med investeringsobjekten kan påverka företagens verksamhet positivt och därigenom också främja ett bättre förhållande mellan avkastning och risk för investeringarna.

Fonden har inget jämförelseindex som ansluter sig till förverkligandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Inget hållbart investeringsmål

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men dess mål är inte att göra hållbara investeringar.

Miljörelaterade eller sociala egenskaper för finansiell produkt

Denna finansiella produkt främjar, vid sidan av övriga egenskaper, miljörelaterade och sociala egenskaper såsom beaktande av miljörelaterade och sociala konsekvenser i investeringsobjektets verksamhet. Egenskaperna främjas genom att inkludera en bedömning av hållbarhetsfaktorer i investeringsvalen, påverka bolagens verksamhet, utesluta vissa bolag ur investeringsuniversum samt genom att inom koldioxidintensiva branscher endast investera i bolag som har de bästa koldioxidavtrycken. Fondens investeringsobjekt iakttar därtill god bolagsstyrning.

Investeringsstrategi

Investeringsbesluten fattas på basis av kvantitativa och kvalitativa kriterier. I processen ingår en hållbarhetsanalys där man bedömer hållbarhetsfaktorernas (ESG) samt hållbarhetsriskernas inverkan på bolagets verksamhet, dess framtidsutsikter och bolagets värde på lång sikt. Utgående från analysen ges vart och ett bolag LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s hållbarhetsklassificering. I investeringarna beaktas även LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för begränsning av klimatförändring samt FN:s mål för hållbar utveckling.

I fondens investeringsbeslut beaktas i tillämpliga delar och med beaktande av tillgänglig information de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorerna i enlighet med LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s principer för hållbara investeringar (pdf) (på finska). LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab påverkar investeringsobjekten i fondens namn på möten med företagsledningen, genom att delta i bolagsstämmor samt genom att tillsammans med andra investerare påverka företag och beslutsfattare.

Följande begränsningar i anslutning till miljön, god styrning och socialt ansvar är bindande för placeringsbesluten:

  • Fonden investerar inte i bolag som brutit mot internationella normer som gäller mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljön eller korruption.

  • Fonden investerar inte i bolag som tillverkar kontroversiella vapen eller komponenter som används för att tillverka sådana vapen.

  • Fonden investerar inte i bolag av vilkas omsättning över 5 procent kommer från produkter och tjänster för vuxenunderhållning, tillverkning av traditionella vapen, tillverkning av tobaksprodukter eller hasardspel. Fonden investerar inte i företag vars huvudsakliga intjäningsmodell grundar sig på snabblån till konsumenter.

  • Fonden investerar inte i bolag som fått den sämsta utomstående ESG-klassificeringen och som inte har en plan på tydliga åtgärder för att förbättra sin verksamhet.

  • Fonden investerar inte i företag av vilkas omsättning över 25 procent kommer från produktion av stenkol, brunkol eller torv som används i energiproduktion eller av vilkas energiproduktion minst 25 procent grundar sig på stenkol, brunkol eller torv.

  • Vad gäller koldioxidintensiva branscher så investerar fonden i de bästa företagen vad gäller koldioxidavtryck och i företag som anses klart och tydligt ha gjort en förbättring.

  • Bolagets koldioxidintensitet kan begränsa investeringens vikt i fonden.

Med ovan nämnda begränsningar samt med den företagsspecifika analysen om förverkligandet av god bolagsstyrning strävar man efter att säkerställa att företagen som är investeringsobjekt följer praxis för god bolagsstyrning. Vi förutsätter att våra investeringsobjekt iakttar internationellt identifierad praxis för god bolagsstyrning, som bland annat fastställs med internationella konventioner som styr företagsverksamheten och samhället såsom FN:s Global Compact eller Internationella arbetsorganisationens (ILO) konventioner samt med lokala förvaltningskoder.

Andel investeringar

Fondens mål är inte att göra investeringar i ekonomiska verksamheter enligt klassificeringssystemet, vilka uppfyller kriterierna i EU:s taxonomiförordning (2020/852). Fondens investeringsuniversum består av områden utanför EU för vilka det inte finns att fås rapporterade uppgifter om investeringar enligt EU:s klassificeringssystem och för vilka användning av utomstående värderingar för närvarande är svårt, vilket inte stöder förbindande till en viss minimiandel. Fonden kan ändå, enligt andra investeringsmässiga kriterier, investera i hållbara investeringar enligt EU:s klassificeringssystem. Granskaren eller tredje parten har inte granskat huruvida fondens investeringar uppfyller kraven som ställts för verksamheter enligt EU:s klassificeringssystem. Fonden kan på basis av andra investeringsmässiga kriterier investera i verksamheter i anslutning till fossilgas och/eller kärnenergi enligt EU:s klassificeringssystem, men har inte förbundit sig till att göra investeringar i fråga.

Uppföljning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Utvecklingen av indikatorerna som beskriver förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper följs i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten samt i samband med förverkligandet av fondens hållbarhetsrapportering. Nya mätare som följs upp kan tas i bruk om tillräckligt omfattande och kvalitativ data finns att tillgå.

Metoder

Förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar mäts bland annat med följande mätare: fondens MSCI ESG -klassificering, fondens E-, S- och G-vitsord, fondens Morningstar -hållbarhetsbetyg, fördelning av fondens investeringsobjekts MSCI ESG -klassificeringar, fördelning av hållbarhetsbetyg för fondens investeringsobjekt, iakttagande av FN:s Global Compact -principer för fondens investeringsobjekt, oavhängighets- och könsfördelningen bland medlemmar i styrelserna för fondens investeringsobjekt, fondens koldioxidavtryck.

Informationskällor och behandling av data

I mätningen av miljörelaterade och sociala egenskaper använder vi i huvudsak officiell data som investeringsobjekten rapporterar som vi samlar in från utomstående tjänsteleverantörers (såsom MSCI, Upright Project) databaser och även direkt i samband med möten med eller påverkansprocesser för investeringsobjekten. Vi använder inte bedömningar eller genomsnittsvärden för att mäta egenskaperna. Vid beräkningen av mätarna använder vi ett standardiserat räknesätt alltid när ett sådant finns tillgängligt.

Vi strävar efter att säkerställa kvaliteten på data genom att jämföra data som olika tjänsteleverantörer erbjuder, använda offentliga databaser och jämföra data som investeringsobjekten rapporterar med data från kontrollgrupper. Vi följer konstant med forskningsdata som hänför sig till hållbarhetsindikatorer och teknologisk utveckling för att minska hållbarhetsrisker och -skador. Vi följer även kontinuerligt med hur den systematiska rapporteringen om identifierade hållbarhetsindikatorer utvecklas.

Vi använder s.k. ”rådata” vi får från olika datakällor i våra egna databaser och beräkningar.

Begränsningar gällande metoder och data

Vi använder i första hand offentlig data som investeringsobjekten rapporterar vilket innebär att offentlig data förblir bristfällig för de investeringsobjekt som inte rapporterar data. Indikatorer som investeringsobjekten rapporterar är inte alltid systematiska och standardiserade varvid det kan vara svårare att göra jämförelser.

Vi strävar efter att främja rapporteringen och därigenom omfattningen på uppgifterna genom att ta kontakt med investeringsobjekten och be om rapporter över väsentliga hållbarhetsindikatorer och -skador. Vi strävar efter att främja ibruktagandet av standardiserade indikatorer bland annat genom att understöda rapporteringsinitiativ såsom TCFD. Dessutom kompletteras offentlig data vid möten med placeringsobjekten och med hjälp av data som fåtts i samband med processer för inverkan samt med hjälp av portföljförvaltarnas kännedom om placeringsobjekt och branscher vilken används vid hållbarhetsanalysen av placeringsobjekten. Med åtgärderna ovan säkerställs att begränsningarna inte hindrar att målen uppnås.

Skälig aktsamhet

LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab följer en systematisk investeringsprocess vars mål är att i investeringsuniversumet hitta investeringsobjekt som uppfyller kriterierna. På portföljförvaltarnas möten fattas beslut om köp och försäljningar som portföljförvaltaren, som svarar för portföljen, förverkligar i praktiken. När investeringsobjektet utgörs av en fondandel, fyller portföljförvaltaren i en blankett om målsfondens grunduppgifter och skickar den tillsammans med målfondens prospekt och RFP-blanketten (bakgrunds- och grunduppgifter), som begärs för fonder för externa leverantörer, till LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riskhanteringsfunktion som godkänner investeringsobjektet. Riskhanteringsfunktionen säkerställer att investeringen i målfonden överensstämmer med fondens stadgar.

Påverkanspolicy

För LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för påverkan redogörs i principer för ägarstyrning (pdf) (på finska). Våra viktigaste verksamhetssätt för aktivt ägarskap är möten med bolagets ledning, deltagande på bolagsstämmor och att påverka bolagen ensam eller tillsammans med andra investerare. Vi tror att vi genom aktivt ägarskap och konstruktiva diskussioner med investeringsobjekten kan påverka företagens verksamhet positivt och därigenom också främja ett bättre förhållande mellan avkastning och risk för investeringarna. Vi påverkar företagen inom ramen för våra resurser. Vi prioriterar våra påverkanssätt och väljer det lämpligaste sättet att påverka främst på basis av investeringens storlek och betydelse, väsentlighet för företagsspecifik hållbarhetsfaktor, systemisk betydelse av hållbarhetstemat (till exempel klimatförändring, mänskliga rättigheter) och möjligheter att lyckas med påverkan. Vi följer hur investeringsobjekten i sin verksamhet iakttar eller bryter normerna som bestämts i internationella konventioner. Vi investerar inte i investeringsobjekt som bryter mot normerna. Vi kontaktar investeringsobjekten på tjänsteleverantörens ”granskningslista” för att klarlägga oklarheter. När vi i investeringsobjektet identifierar en eventuell oklarhet eller bristfällighet i anslutning till hållbarheten, tar vi vid behov kontakt med investeringsobjektet och uppdaterar vår hållbarhets- och investeringsanalys på basis av den nya informationen.

Namngivet jämförelsevärde

Fonden har inget jämförelseindex som ansluter sig till förverkligandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Specialplaceringsfond LokalTapiola AIF Företagsobligation ESG

Datum för publicering: 11.5.2023

Identifieringskod för juridiska personer: 7437008IH7VHD9J9S174

Sammanfattning

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men dess mål är inte att göra hållbara investeringar.

Egenskaperna främjas genom att inkludera ESG-bedömning i investeringsvalen, påverka bolagens verksamhet, utesluta vissa bolag ur investeringsuniversum samt genom att inom koldioxidintensiva branscher endast investera i bolag som har de bästa koldioxidavtrycken. Fondens investeringsobjekt iakttar därtill god bolagsstyrning.

Investeringsbesluten fattas på basis av kvantitativa och kvalitativa kriterier. I processen ingår en hållbarhetsanalys där man bedömer hållbarhetsfaktorernas (ESG) samt hållbarhetsriskernas inverkan på bolagets verksamhet, dess framtidsutsikter och bolagets värde på lång sikt. Utgående från analysen ges vart och ett bolag LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s hållbarhetsklassificering. I investeringarna beaktas även LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för begränsning av klimatförändring samt FN:s mål för hållbar utveckling.

Utvecklingen av indikatorerna som beskriver förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper följs i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten samt i samband med förverkligandet av fondens hållbarhetsrapportering. Nya mätare som följs upp kan tas i bruk om tillräckligt omfattande och kvalitativ data finns att tillgå.

Förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar mäts bland annat med följande mätare: fondens MSCI ESG -klassificering, fondens E-, S- och G-vitsord, fondens Morningstar -hållbarhetsbetyg, fördelning av fondens investeringsobjekts MSCI ESG -klassificeringar, fördelning av hållbarhetsbetyg för fondens investeringsobjekt, iakttagande av FN:s Global Compact -principer för fondens investeringsobjekt, oavhängighets- och könsfördelningen bland medlemmar i styrelserna för fondens investeringsobjekt, fondens koldioxidavtryck.

I mätningen av miljörelaterade och sociala egenskaper använder vi i huvudsak officiell data som investeringsobjekten rapporterar som vi samlar in från utomstående tjänsteleverantörers (såsom MSCI, Upright Project) databaser och även direkt i samband med möten med eller påverkansprocesser för investeringsobjekten. Vi strävar efter att säkerställa kvaliteten på data genom att jämföra data som olika tjänsteleverantörer erbjuder, använda offentliga databaser och jämföra data som investeringsobjekten rapporterar med data från kontrollgrupper. Vi använder s.k. ”rådata” vi får från olika datakällor i våra egna databaser och beräkningar.

Vi använder i första hand offentlig data som investeringsobjekten rapporterar vilket innebär att offentlig data förblir bristfällig för de investeringsobjekt som inte rapporterar data. Vi strävar efter att främja rapporteringen och därigenom omfattningen på data genom att ta kontakt med investeringsobjekten och be om rapporter över väsentliga hållbarhetsindikatorer och -skador.

I LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab iakttas en systematisk investeringsprocess vars syfte är att från investeringsuniversum hitta investeringsobjekt, som uppfyller kriterierna som ställts upp. På portföljförvaltarnas möten fattas beslut om köp och försäljningar som portföljförvaltaren, som svarar för portföljen, förverkligar i praktiken.

Våra viktigaste verksamhetssätt för aktivt ägarskap är möten med bolagets ledning, deltagande på bolagsstämmor och att påverka bolagen ensam eller tillsammans med andra investerare. Vi tror att vi genom aktivt ägarskap och konstruktiva diskussioner med investeringsobjekten kan påverka företagens verksamhet positivt och därigenom också främja ett bättre förhållande mellan avkastning och risk för investeringarna.

Fonden har inget jämförelseindex som ansluter sig till förverkligandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Inget hållbart investeringsmål

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men dess mål är inte att göra hållbara investeringar.

Till den delen som man tänker göra hållbara investeringar i fonden, beaktas i hållbarhetsanalysen av investeringsobjektet indikatorerna som gäller negativa konsekvenser, i vilken man identifierar och beaktar väsentliga negativa konsekvenser för vart och ett investeringsobjekt med beaktande av allmänna negativa konsekvenser samt bransch- och företagsspecifika särdrag. I samband med hållbarhetsanalysen bedöms att investeringen inte orsakar betydande skada för målet för hållbara investeringar. Ur investeringsuniversumet utesluts bolag som brutit mot internationella normer för mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljö eller korruption. I investeringarna beaktas även LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för begränsning av klimatförändring samt FN:s mål för hållbar utveckling.

Investeringsobjekten förutsätts iaktta internationellt identifierad praxis för god bolagsstyrning, som bland annat fastställs med internationella konventioner som styr företagsverksamheten och samhället såsom FN:s Global Compact samt lokala förvaltningskoder. Tillräckligt förverkligande av god bolagsstyrning bedöms i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjektet samt genom att i verksamheten för investeringsobjekten följa förverkligandet av eller brytandet mot normer, som fastställs i internationella konventioner.

Miljörelaterade eller sociala egenskaper för finansiell produkt

Denna finansiella produkt främjar, vid sidan av övriga egenskaper, miljörelaterade och sociala egenskaper såsom beaktande av miljörelaterade och sociala konsekvenser i investeringsobjektets verksamhet. Egenskaperna främjas genom att inkludera en bedömning av hållbarhetsfaktorer i investeringsvalen, påverka bolagens verksamhet, utesluta vissa bolag ur investeringsuniversum samt genom att inom koldioxidintensiva branscher endast investera i bolag som har de bästa koldioxidavtrycken. Fondens investeringsobjekt iakttar därtill god bolagsstyrning.

Investeringsstrategi

Investeringsbesluten fattas på basis av kvantitativa och kvalitativa kriterier. I processen ingår en hållbarhetsanalys där man bedömer hållbarhetsfaktorernas (ESG) samt hållbarhetsriskernas inverkan på bolagets verksamhet, dess framtidsutsikter och bolagets värde på lång sikt. Utgående från analysen ges vart och ett bolag LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s hållbarhetsklassificering. I investeringarna beaktas även LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för begränsning av klimatförändring samt FN:s mål för hållbar utveckling.

I fondens investeringsbeslut beaktas i tillämpliga delar och med beaktande av tillgänglig information de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorerna i enlighet med LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s principer för hållbara investeringar (pdf) (på finska). LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab påverkar investeringsobjekten i fondens namn på möten med företagsledningen, genom att delta i bolagsstämmor samt genom att tillsammans med andra investerare påverka företag och beslutsfattare.

Följande begränsningar i anslutning till miljön, god styrning och socialt ansvar är bindande för placeringsbesluten:

  • Fonden investerar inte i bolag som brutit mot internationella normer som gäller mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljön eller korruption.

  • Fonden investerar inte i bolag som tillverkar kontroversiella vapen eller komponenter som används för att tillverka sådana vapen.

  • Fonden investerar inte i bolag av vilkas omsättning över 5 procent kommer från produkter och tjänster för vuxenunderhållning, tillverkning av traditionella vapen, tillverkning av tobaksprodukter eller hasardspel. Fonden investerar inte i företag vars huvudsakliga intjäningsmodell grundar sig på snabblån till konsumenter.

  • Fonden investerar inte i bolag som fått den sämsta utomstående ESG-klassificeringen och som inte har en plan på tydliga åtgärder för att förbättra sin verksamhet.

  • Fonden investerar inte i företag av vilkas omsättning över 25 procent kommer från produktion av stenkol, brunkol eller torv som används i energiproduktion eller av vilkas energiproduktion minst 25 procent grundar sig på stenkol, brunkol eller torv.

  • Vad gäller koldioxidintensiva branscher så investerar fonden i de bästa företagen vad gäller koldioxidavtryck och i företag som anses klart och tydligt ha gjort en förbättring.

  • Bolagets koldioxidintensitet kan begränsa investeringens vikt i fonden.

Med ovan nämnda begränsningar samt med den företagsspecifika analysen om förverkligandet av god bolagsstyrning strävar man efter att säkerställa att företagen som är investeringsobjekt följer praxis för god bolagsstyrning. Vi förutsätter att våra investeringsobjekt iakttar internationellt identifierad praxis för god bolagsstyrning, som bland annat fastställs med internationella konventioner som styr företagsverksamheten och samhället såsom FN:s Global Compact eller Internationella arbetsorganisationens (ILO) konventioner samt med lokala förvaltningskoder.

Andel investeringar

Målen för fondens hållbara investeringar är begränsning av och anpassning till klimatförändringen. De hållbara investeringar som delvis görs i fonden uppfyller kriterierna i EU:s taxonomiförordning (2020/852) för begränsning av och/eller anpassning till klimatförändringen. Fonden kan på basis av andra investeringsmässiga kriterier även investera i andra verksamheter än hållbara ekonomiska verksamheter som uppfyller kriterierna i EU:s Taxonomiförordning, eftersom man i taxonomiförordningen tillsvidare endast har uppgjort kriterier för hållbarhet för en liten del av de ekonomiska verksamheterna. Granskaren eller tredje parten har inte granskat huruvida fondens investeringar uppfyller kraven som ställts för verksamheter enligt EU:s klassificeringssystem. Fonden kan på basis av andra investeringsmässiga kriterier investera i verksamheter i anslutning till fossilgas och/eller kärnenergi enligt EU:s klassificeringssystem, men har inte förbundit sig till att göra investeringar i fråga.

Uppföljning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Utvecklingen av indikatorerna som beskriver förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper följs i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten samt i samband med förverkligandet av fondens hållbarhetsrapportering. Nya mätare som följs upp kan tas i bruk om tillräckligt omfattande och kvalitativ data finns att tillgå.

Metoder

Förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar mäts bland annat med följande mätare: fondens MSCI ESG -klassificering, fondens E-, S- och G-vitsord, fondens Morningstar -hållbarhetsbetyg, fördelning av fondens investeringsobjekts MSCI ESG -klassificeringar, fördelning av hållbarhetsbetyg för fondens investeringsobjekt, iakttagande av FN:s Global Compact -principer för fondens investeringsobjekt, oavhängighets- och könsfördelningen bland medlemmar i styrelserna för fondens investeringsobjekt, fondens koldioxidavtryck.

Informationskällor och behandling av data

I mätningen av miljörelaterade och sociala egenskaper använder vi i huvudsak officiell data som investeringsobjekten rapporterar som vi samlar in från utomstående tjänsteleverantörers (såsom MSCI, Upright Project) databaser och även direkt i samband med möten med eller påverkansprocesser för investeringsobjekten. Vi använder inte bedömningar eller genomsnittsvärden för att mäta egenskaperna. Vid beräkningen av mätarna använder vi ett standardiserat räknesätt alltid när ett sådant finns tillgängligt.

Vi strävar efter att säkerställa kvaliteten på data genom att jämföra data som olika tjänsteleverantörer erbjuder, använda offentliga databaser och jämföra data som investeringsobjekten rapporterar med data från kontrollgrupper. Vi följer konstant med forskningsdata som hänför sig till hållbarhetsindikatorer och teknologisk utveckling för att minska hållbarhetsrisker och -skador. Vi följer även kontinuerligt med hur den systematiska rapporteringen om identifierade hållbarhetsindikatorer utvecklas.

Vi använder s.k. ”rådata” vi får från olika datakällor i våra egna databaser och beräkningar.

Begränsningar gällande metoder och data

Vi använder i första hand offentlig data som investeringsobjekten rapporterar vilket innebär att offentlig data förblir bristfällig för de investeringsobjekt som inte rapporterar data. Indikatorer som investeringsobjekten rapporterar är inte alltid systematiska och standardiserade varvid det kan vara svårare att göra jämförelser.

Vi strävar efter att främja rapporteringen och därigenom omfattningen på uppgifterna genom att ta kontakt med investeringsobjekten och be om rapporter över väsentliga hållbarhetsindikatorer och -skador. Vi strävar efter att främja ibruktagandet av standardiserade indikatorer bland annat genom att understöda rapporteringsinitiativ såsom TCFD. Dessutom kompletteras offentlig data vid möten med placeringsobjekten och med hjälp av data som fåtts i samband med processer för inverkan samt med hjälp av portföljförvaltarnas kännedom om placeringsobjekt och branscher vilken används vid hållbarhetsanalysen av placeringsobjekten. Med åtgärderna ovan säkerställs att begränsningarna inte hindrar att målen uppnås.

Skälig aktsamhet

LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab följer en systematisk investeringsprocess vars mål är att i investeringsuniversumet hitta investeringsobjekt som uppfyller kriterierna. På portföljförvaltarnas möten fattas beslut om köp och försäljningar som portföljförvaltaren, som svarar för portföljen, förverkligar i praktiken. När investeringsobjektet utgörs av en fondandel, fyller portföljförvaltaren i en blankett om målsfondens grunduppgifter och skickar den tillsammans med målfondens prospekt och RFP-blanketten (bakgrunds- och grunduppgifter), som begärs för fonder för externa leverantörer, till LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riskhanteringsfunktion som godkänner investeringsobjektet. Riskhanteringsfunktionen säkerställer att investeringen i målfonden överensstämmer med fondens stadgar.

Påverkanspolicy

För LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för påverkan redogörs i principer för ägarstyrning (pdf) (på finska). Våra viktigaste verksamhetssätt för aktivt ägarskap är möten med bolagets ledning, deltagande på bolagsstämmor och att påverka bolagen ensam eller tillsammans med andra investerare. Vi tror att vi genom aktivt ägarskap och konstruktiva diskussioner med investeringsobjekten kan påverka företagens verksamhet positivt och därigenom också främja ett bättre förhållande mellan avkastning och risk för investeringarna. Vi påverkar företagen inom ramen för våra resurser. Vi prioriterar våra påverkanssätt och väljer det lämpligaste sättet att påverka främst på basis av investeringens storlek och betydelse, väsentlighet för företagsspecifik hållbarhetsfaktor, systemisk betydelse av hållbarhetstemat (till exempel klimatförändring, mänskliga rättigheter) och möjligheter att lyckas med påverkan. Vi följer hur investeringsobjekten i sin verksamhet iakttar eller bryter normerna som bestämts i internationella konventioner. Vi investerar inte i investeringsobjekt som bryter mot normerna. Vi kontaktar investeringsobjekten på tjänsteleverantörens ”granskningslista” för att klarlägga oklarheter. När vi i investeringsobjektet identifierar en eventuell oklarhet eller bristfällighet i anslutning till hållbarheten, tar vi vid behov kontakt med investeringsobjektet och uppdaterar vår hållbarhets- och investeringsanalys på basis av den nya informationen.

Namngivet jämförelsevärde

Fonden har inget jämförelseindex som ansluter sig till förverkligandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Specialplaceringsfond LokalTapiola AIF Långränta ESG

Datum för publicering: 11.5.2023

Identifieringskod för juridiska personer: 743700UAL8NM136RT160

Sammanfattning

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men dess mål är inte att göra hållbara investeringar.

Egenskaperna främjas genom att inkludera bedömningen av hållbarhetsfaktorer i investeringsval och genom att i investeringarna betona emittenter med bättre hållbarhetsklassificering samt genom att investera i sk. gröna, social and sustainability -obligationer.

Investeringsbesluten fattas på basis av kvantitativa och kvalitativa kriterier. I processen ingår en hållbarhetsanalys där man bedömer hållbarhetsfaktorernas (ESG) samt hållbarhetsriskernas inverkan på bolagets verksamhet, dess framtidsutsikter och bolagets värde på lång sikt. Utgående från analysen ges vart och ett bolag LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s hållbarhetsklassificering. I investeringarna beaktas även LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för begränsning av klimatförändring samt FN:s mål för hållbar utveckling.

Utvecklingen av indikatorerna som beskriver förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper följs i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten samt i samband med förverkligandet av fondens hållbarhetsrapportering. Nya mätare som följs upp kan tas i bruk om tillräckligt omfattande och kvalitativ data finns att tillgå.

Förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar mäts bland annat med följande mätare: fördelning av hållbarhetsklassificeringar av fondens investeringsobjekt, andel sk. gröna, social- och sustainability -obligationer av fondens investeringar.

I mätningen av miljörelaterade och sociala egenskaper använder vi i huvudsak officiell data som investeringsobjekten rapporterar som vi samlar in från utomstående tjänsteleverantörers (såsom MSCI, Upright Project) databaser och även direkt i samband med möten med eller påverkansprocesser för investeringsobjekten. Vi strävar efter att säkerställa kvaliteten på data genom att jämföra data som olika tjänsteleverantörer erbjuder, använda offentliga databaser och jämföra data som investeringsobjekten rapporterar med data från kontrollgrupper. Vi använder s.k. ”rådata” vi får från olika datakällor i våra egna databaser och beräkningar.

Vi använder i första hand offentlig data som investeringsobjekten rapporterar vilket innebär att offentlig data förblir bristfällig för de investeringsobjekt som inte rapporterar data. Vi strävar efter att främja rapporteringen och därigenom omfattningen på data genom att ta kontakt med investeringsobjekten och be om rapporter över väsentliga hållbarhetsindikatorer och -skador.

I LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab iakttas en systematisk investeringsprocess vars syfte är att från investeringsuniversum hitta investeringsobjekt, som uppfyller kriterierna som ställts upp. På portföljförvaltarnas möten fattas beslut om köp och försäljningar som portföljförvaltaren, som svarar för portföljen, förverkligar i praktiken.

Våra viktigaste verksamhetssätt för aktivt ägarskap är möten med bolagets ledning, deltagande på bolagsstämmor och att påverka bolagen ensam eller tillsammans med andra investerare. Vi tror att vi genom aktivt ägarskap och konstruktiva diskussioner med investeringsobjekten kan påverka företagens verksamhet positivt och därigenom också främja ett bättre förhållande mellan avkastning och risk för investeringarna.

Fonden har inget jämförelseindex som ansluter sig till förverkligandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Inget hållbart investeringsmål

Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men dess mål är inte att göra hållbara investeringar.

Miljörelaterade eller sociala egenskaper för finansiell produkt

Denna finansiella produkt främjar, vid sidan av övriga egenskaper, miljörelaterade och sociala egenskaper såsom egenskaper som hänför sig till klimatförändringen och förverkligandet av social rättvisa. Egenskaperna främjas genom att inkludera bedömningen av hållbarhetsfaktorer i investeringsval och genom att i investeringarna betona emittenter med bättre hållbarhetsklassificering samt genom att investera i sk. gröna, social and sustainability -obligationer.

Investeringsstrategi

Investeringsbesluten fattas på basis av kvantitativa och kvalitativa kriterier. I processen ingår en hållbarhetsanalys där man bedömer hållbarhetsfaktorernas (ESG) samt hållbarhetsriskernas inverkan på bolagets verksamhet, dess framtidsutsikter och bolagets värde på lång sikt. Utgående från analysen ges vart och ett bolag LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s hållbarhetsklassificering. I investeringarna beaktas även LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för begränsning av klimatförändring samt FN:s mål för hållbar utveckling.

I fondens investeringsbeslut beaktas i tillämpliga delar och med beaktande av tillgänglig information de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorerna i enlighet med LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s principer för hållbara investeringar (pdf) (på finska). LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab påverkar investeringsobjekten i fondens namn på möten med företagsledningen, genom att delta i bolagsstämmor samt genom att tillsammans med andra investerare påverka företag och beslutsfattare.

Följande begränsningar i anslutning till miljön, god styrning och socialt ansvar är bindande för placeringsbesluten:

  • Fonden investerar inte i bolag som brutit mot internationella normer som gäller mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljön eller korruption.

  • Fonden investerar inte i bolag som tillverkar kontroversiella vapen eller komponenter som används för att tillverka sådana vapen.

  • Fonden investerar inte i bolag av vilkas omsättning över 5 procent kommer från produkter och tjänster för vuxenunderhållning, tillverkning av traditionella vapen, tillverkning av tobaksprodukter eller hasardspel. Fonden investerar inte i företag vars huvudsakliga intjäningsmodell grundar sig på snabblån till konsumenter.

  • Fonden investerar inte i bolag som fått den sämsta utomstående ESG-klassificeringen och som inte har en plan på tydliga åtgärder för att förbättra sin verksamhet.

  • Fonden investerar inte i företag av vilkas omsättning över 25 procent kommer från produktion av stenkol, brunkol eller torv som används i energiproduktion eller av vilkas energiproduktion minst 25 procent grundar sig på stenkol, brunkol eller torv.

  • Vad gäller koldioxidintensiva branscher så investerar fonden i de bästa företagen vad gäller koldioxidavtryck och i företag som anses klart och tydligt ha gjort en förbättring.

  • Bolagets koldioxidintensitet kan begränsa investeringens vikt i fonden.

Med ovan nämnda begränsningar samt med den företagsspecifika analysen om förverkligandet av god bolagsstyrning strävar man efter att säkerställa att företagen som är investeringsobjekt följer praxis för god bolagsstyrning. Vi förutsätter att våra investeringsobjekt iakttar internationellt identifierad praxis för god bolagsstyrning, som bland annat fastställs med internationella konventioner som styr företagsverksamheten och samhället såsom FN:s Global Compact eller Internationella arbetsorganisationens (ILO) konventioner samt med lokala förvaltningskoder.

Andel investeringar

Fondens mål är inte att göra investeringar i ekonomiska verksamheter enligt klassificeringssystemet, vilka uppfyller kriterierna i EU:s taxonomiförordning (2020/852) eftersom fonden främst investerar i obligationslån som emitterats av stater och offentliga samfund. För närvarande finns inget ändamålsenligt system med vilket man kunde definiera enhetligheten för statens obligationslån med EU:s klassificeringssystem, vilket inte stöder förbindande till en viss minimiandel. Fonden kan ändå, enligt andra investeringsmässiga kriterier, investera i hållbara investeringar enligt EU:s klassificeringssystem. Granskaren eller tredje parten har inte granskat huruvida fondens investeringar uppfyller kraven som ställts för verksamheter enligt EU:s klassificeringssystem. Fonden kan på basis av andra investeringsmässiga kriterier investera i verksamheter i anslutning till fossilgas och/eller kärnenergi enligt EU:s klassificeringssystem, men har inte förbundit sig till att göra investeringar i fråga.

Uppföljning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Utvecklingen av indikatorerna som beskriver förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper följs i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten samt i samband med förverkligandet av fondens hållbarhetsrapportering. Nya mätare som följs upp kan tas i bruk om tillräckligt omfattande och kvalitativ data finns att tillgå.

Metoder

Förverkligandet av miljörelaterade och sociala egenskaper som den finansiella produkten främjar mäts bland annat med följande mätare: fördelning av hållbarhetsklassificeringar av fondens investeringsobjekt, andel sk. gröna, social- och sustainability -obligationer av fondens investeringar.

Informationskällor och behandling av data

I mätningen av miljörelaterade och sociala egenskaper använder vi i huvudsak officiell data som investeringsobjekten rapporterar som vi samlar in från utomstående tjänsteleverantörers (såsom MSCI, Upright Project) databaser och även direkt i samband med möten med eller påverkansprocesser för investeringsobjekten. Vi använder inte bedömningar eller genomsnittsvärden för att mäta egenskaperna. Vid beräkningen av mätarna använder vi ett standardiserat räknesätt alltid när ett sådant finns tillgängligt.

Vi strävar efter att säkerställa kvaliteten på data genom att jämföra data som olika tjänsteleverantörer erbjuder, använda offentliga databaser och jämföra data som investeringsobjekten rapporterar med data från kontrollgrupper. Vi följer konstant med forskningsdata som hänför sig till hållbarhetsindikatorer och teknologisk utveckling för att minska hållbarhetsrisker och -skador. Vi följer även kontinuerligt med hur den systematiska rapporteringen om identifierade hållbarhetsindikatorer utvecklas.

Vi använder s.k. ”rådata” vi får från olika datakällor i våra egna databaser och beräkningar.

Begränsningar gällande metoder och data

Vi använder i första hand offentlig data som investeringsobjekten rapporterar vilket innebär att offentlig data förblir bristfällig för de investeringsobjekt som inte rapporterar data. Indikatorer som investeringsobjekten rapporterar är inte alltid systematiska och standardiserade varvid det kan vara svårare att göra jämförelser.

Vi strävar efter att främja rapporteringen och därigenom omfattningen på uppgifterna genom att ta kontakt med investeringsobjekten och be om rapporter över väsentliga hållbarhetsindikatorer och -skador. Vi strävar efter att främja ibruktagandet av standardiserade indikatorer bland annat genom att understöda rapporteringsinitiativ såsom TCFD. Dessutom kompletteras offentlig data vid möten med placeringsobjekten och med hjälp av data som fåtts i samband med processer för inverkan samt med hjälp av portföljförvaltarnas kännedom om placeringsobjekt och branscher vilken används vid hållbarhetsanalysen av placeringsobjekten. Med åtgärderna ovan säkerställs att begränsningarna inte hindrar att målen uppnås.

Skälig aktsamhet

LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab följer en systematisk investeringsprocess vars mål är att i investeringsuniversumet hitta investeringsobjekt som uppfyller kriterierna. På portföljförvaltarnas möten fattas beslut om köp och försäljningar som portföljförvaltaren, som svarar för portföljen, förverkligar i praktiken. När investeringsobjektet utgörs av en fondandel, fyller portföljförvaltaren i en blankett om målsfondens grunduppgifter och skickar den tillsammans med målfondens prospekt och RFP-blanketten (bakgrunds- och grunduppgifter), som begärs för fonder för externa leverantörer, till LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riskhanteringsfunktion som godkänner investeringsobjektet. Riskhanteringsfunktionen säkerställer att investeringen i målfonden överensstämmer med fondens stadgar.

Påverkanspolicy

För LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab:s riktlinjer för påverkan redogörs i principer för ägarstyrning (pdf) (på finska). Våra viktigaste verksamhetssätt för aktivt ägarskap är möten med bolagets ledning, deltagande på bolagsstämmor och att påverka bolagen ensam eller tillsammans med andra investerare. Vi tror att vi genom aktivt ägarskap och konstruktiva diskussioner med investeringsobjekten kan påverka företagens verksamhet positivt och därigenom också främja ett bättre förhållande mellan avkastning och risk för investeringarna. Vi påverkar företagen inom ramen för våra resurser. Vi prioriterar våra påverkanssätt och väljer det lämpligaste sättet att påverka främst på basis av investeringens storlek och betydelse, väsentlighet för företagsspecifik hållbarhetsfaktor, systemisk betydelse av hållbarhetstemat (till exempel klimatförändring, mänskliga rättigheter) och möjligheter att lyckas med påverkan. Vi följer hur investeringsobjekten i sin verksamhet iakttar eller bryter normerna som bestämts i internationella konventioner. Vi investerar inte i investeringsobjekt som bryter mot normerna. Vi kontaktar investeringsobjekten på tjänsteleverantörens ”granskningslista” för att klarlägga oklarheter. När vi i investeringsobjektet identifierar en eventuell oklarhet eller bristfällighet i anslutning till hållbarheten, tar vi vid behov kontakt med investeringsobjektet och uppdaterar vår hållbarhets- och investeringsanalys på basis av den nya informationen.

Namngivet jämförelsevärde

Fonden har inget jämförelseindex som ansluter sig till förverkligandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper.

Specialplaceringsfond LokalTapiola Investeringsfastigheter

Läs om Specialplaceringsfond LokalTapiola Investeringsfastigheters information om produktens hållbarhet här.