Hållbarhetsfaktorer betyder miljö-, samhälls- och ägarstyrningsaspekter (ESG). ESG är en förkortning på Environmental, Social och Governance. En placerare som placerar hållbart beaktar faktorer i anslutning till miljön, socialt ansvar och god förvaltningssed i sina placeringsbeslut.
Genom att placera hållbart är du med och bidrar till en bättre framtid både i din näromgivning och globalt - utan att pruta på avkastningarna. Att beakta hållbarhetsfaktorerna i placeringsbesluten är en del av riskhanteringen.
LokalTapiola Kapitalförvaltningskoncernen har förbundit sig till att iaktta FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (PRI). Tidigare åtagande för koncernens bolag sammanslogs år 2022.
LokalTapiola Kapitalförvaltning gör en egen hållbarhetsanalys och -klassificering av placeringsobjekten och fondsamarbetspartners. Dessutom drar vi nytta av utomstående information.
En placerare som placerar hållbart rapporterar på ett genomskinligt sätt om sitt arbete för att främja hållbarheten samt om placeringarnas positiva och negativa inverkan.
Vi erbjuder våra kunder aktuell information om risker och möjligheter i anslutning till placeringarnas hållbarhet. Vi utvecklar rapporteringen kontinuerligt för att kunna ge en så noggrann och mångsidig bild av placeringarnas hållbarhet som möjligt.
Vi rapporterar om förverkligandet av hållbarheten i årsrapporter samt enligt de av FN stödda principer för ansvarsfulla investeringar, dvs. enligt PRI.
En placerare som placerar hållbart verkar som aktiv ägare och påverkar placeringsobjekten t.ex. på bolagsstämmor, i samband med möten med företagen och via påverkansprojekt i samarbete med andra investerare.
Målet med påverkansarbete är att uppmuntra företagen att öppet rapportera om hållbarhetsfaktorer, att skaffa information om väsentliga hållbarhetsrisker och -möjligheter samt att ändra företagens verksamhetssätt i en hållbarare riktning.
Portföljförvaltarna i LokalTapiola Kapitalförvaltning träffar i genomsnitt 500 företag per år och diskuterar med företagen om väsentliga och aktuella hållbarhetsärenden. Befullmäktigad av LokalTapiola-fonderna och våra kapitalförvaltningskunder deltar vi i bolagstämmor i Finland och genom proxy voting -tjänster utomlands.
I samarbete med internationella placerare påverkar vi företagen även via påverkansprojekt.
En placerare som placerar hållbart påverkar beslutsfattarna i samhället och övriga intressegrupper för att främja hållbar placering och beaktande av hållbar utveckling i lagstiftningen, rapporteringen och i de samhälleliga diskussionerna.
Genom att påverka tillsammans med utländska investerare och övriga intressegrupper främjar LokalTapiola Kapitalförvaltning förverkligande av hållbar utveckling globalt.
Hållbar placering kan medföra att vi inte placerar i vissa företag eller branscher.
Genom uteslutning kan vi undvika att placera i sådana företag, vars verksamhet inte svarar mot internationella normer och vars verksamhet vi inte kan påverka med metoder för aktivt ägarskap.
Hållbar utveckling är kontinuerlig samhällelig förändring, där målet är att skydda nuvarande och kommande generationers möjligheter till ett bra liv. Ändringen kan granskas globalt, regionalt och lokalt. Grundpelarna för hållbar utveckling utgörs av ekologisk hållbarhet, ekonomisk hållbarhet samt social och kulturell hållbarhet.
FNs globala mål för hållbar utveckling är en del av Agenda 2030 –programmet som fastställdes av FNs generalförsamling på hösten 2015. Syftet med målen är att eliminera extrem fattigdom samt en hållbar utveckling.
Som stöd för analyser drar LokalTapiola Kapitalförvaltning nytta av FNs globala mål i placeringsverksamhet. Vi bedömer företagens risker och möjligheter ur den hållbara utvecklingens synvinkel.
LokalTapiola Kapitalförvaltning binder till klimatmålen i Parisavtalet, vilka är att begränsa uppvärmningen av jordens medeltemperatur till klart under två grader jämfört med den förindustriella tiden och att sträva efter åtgärder för att begränsa uppvärmningen till under 1.5 grader. Vi uppmuntrar företagen att rapportera om sina miljörisker i enlighet med TCFDs (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) rekommendationer och att sätta vetenskapligt förankrade klimatmål (science-based targets) för att minska miljöbelastningen. Vi påverkar i företagens miljöåtgärder genom möten, bolagsstämmor och påverkansprojekt.