Ta väl hand om din skog så tar den hand om dig
Vi hjälper dig vid skötseln av skogsförmögenheten
Bra skogsvård är bästa sättet att minska skogsbrukets risker och skogsskador. Det finns inte bara ett rätt sätt att sköta skogen, utan det är skogsägarens egna mål och önskemål som avgör. När den bästa möjliga ekonomiska avkastningen kan vara viktigast för en, kan det för en annan till exempel vara miljövård, rekreation eller kolbindning. Det viktigaste är att inse att skogsodling är ett långsiktigt arbete som genom god omsorg kan belöna sin ägare på många olika sätt.
Ny skogsägare
Allt fler får skog som arv eller genom generationsväxling. Skogsfrågorna kan redan från tidigare vara bekanta för den nya skogsägaren, men så är det inte alltid. Det finns mycket hjälp att få och i början lönar det sig att vända sig till de parter som erbjuder skogstjänster.
Du vet väl att
- Inkomsten du får från virkesförsäljningen är kapitalinkomst för skogsbruk och att du är näringsidkare. Du kan läsa mer om skogsbeskattningen här.
- Du kan granska uppgifterna för din skogslägenhet i flera olika elektroniska tjänster. En av Finlands mest populära avgiftsfria tjänster är MinSkog.fi som Skogscentralen upprätthåller.
- Skogsvård styrs av lagar, förordningar, rekommendationer och direktiv. De viktigaste av dessa är skogslagen, rekommendationerna om skogsvård och lagen om bekämpning av skogsskador.
- Man under vissa förutsättningar kan söka Kemera-stöd hos Skogscentralen för tidig vård av plantbestånd och vård av ungskog. Läs mer här.
- Speciellt vid större skador är det viktigt att de skadade träden så fort som möjligt fås bort från skogen före skadeinsekter kläcks eller kvaliteten på virkesmaterialet blir sämre. Även lagen om bekämpning av skogsskador förpliktar till att transportera bort skadade granar och tallar från skogen om mängden skadade träd överstiger 10-20 m3 per hektar.
Skogsvårdsbegrepp
Ståndort beskriver markens jordarter, näringshalt, klimat och andra miljöfaktorer som påverkar trädbeståndets tillväxt och utveckling.
I en utvecklingsklass växer i regel träd av ungefär samma ålder och storlek, vilket också kallas ”skogsbestånd”.
Skogsfigur avser en skogsdel på skogslägenheten som med tanke på ståndorten och trädbeståndet är enhetlig.
Rekommendationer om skogsvård avser oberoende, nationella rekommendationer som baserar sig på forskning och praktisk erfarenhet, vilka utarbetats av Tapio Oy.
Skogsplanen innehåller en karta över de skogslägenheter som ingår i ett skogsområde. Varje skogslägenhet har i regel fördelats i numrerade figurer (eller stämplingsposter) som till sin ålder, träslag och typ av ståndort är enhetliga områden och som har en egen skogsvårds- och hanteringsplan. Skogsplanen redogör också för de figurspecifika prognoserna om kubikmängder, framtida tillväxt och utveckling.
Skogsbruksmarken fördelas i fyra markklasser enligt skogens tillväxt dvs. vedutbyte. I Finland finns 26,2 milj.ha skogsbruksmark. Markklasserna är skogsmark (trädbeståndets genomsnittliga årliga tillväxt överstiger 1m3/ha), tvinmark och impediment. Skogsmark är mark som lämpar sig för virkesproduktion och överlägset största delen av Finlands skogar består av skogsmark (20,3 milj. ha).
Skogslägenhet (eller skogsfastighet) är en självständig lägenhet som har ett namn och eget fastighetsnummer (kallas också registernummer). Skogslägenheten har gränser som antecknats på kartan. Skogsegendomen bildas av en eller flera skogslägenheter.
Kvotdel är en andel (t.ex. 1/2) av skogslägenheten. Kvotdelen kan också gälla flera än en skogslägenhet.
Trädbeståndets utvecklingsklasser avser trädbeståndets skogsvårdsmässiga och virkesavkastningsmässiga utvecklingsfas under en viss tidpunkt oberoende av mångformighet eller andra värden. Utvecklingsklassen fastställs på basis av trädbeståndets ålder, struktur och tidigare skogshantering.
Såhär kommer du igång
Som nybliven skogsägare måste du bestämma om du vill behålla skogslägenheten, sälja den eller ansluta en del av eller hela skogen till exempel till en samfälld skog. Genom att sätta dig in i skogsvården har du en ibland arbetsam men desto intressantare och givande resa framför dig. En samfälld skog är ett lätt sätt att äga skog och du kan läsa mer om den här.
Om du bestämmer dig för att behålla skogslägenheten, lönar det sig för dig att göra upp en tidsenlig skogsplan om ingen sådan plan redan finns. Flera olika företag som erbjuder skogstjänster hjälper dig med detta, till exempel Skogsvårdsföreningar.
Årsklocka för skogsägare
Mellan februari-maj ska man, beroende på skattskyldighet, lämna in en skattedeklaration för skogsbruk. Där anmäls skogsbruksinkomster och -utgifter för föregående år. Mervärdesskatteskyldiga skogsägare lämnar dessutom in en mervärdesskattedeklaration dvs. Deklaration av skatter på eget initiativ. Skattemyndigheten skickar varje år en förhandsifylld skattedeklaration för skogsbruk (blankett 2C). För de flesta skogsägare samlas inkomster långsamt. Utgifter kan däremot samlas oftare. Även om man inte alls skulle ha inkomster från skogsbruket, lönar det sig att årligen anmäla utgifterna för skogsbruket varvid de avdras från eventuella kapitalinkomster eller om sådana inte finns, som en underskottsgottgörelse direkt från skattens belopp. För distansskogsägare kan det till exempel uppstå avdragbara resekostnader för skogsvård.
Under mars-maj lönar det sig att göra en eller flera utflykter till skogen eller att låta en skogsexpert granska skogen. Åtminstone två orsaker uppmuntrar till detta. För det första blir de ekonomiska förlusterna så små som möjliga när man snabbt får skogen i tillväxtskick. För det andra finns det risk för skador orsakade av barkborrar om mycket trädbestånd har förstörts. Därför förpliktar även lagen om bekämpning av skogsskador markägaren att transportera bort träd som överstiger 10 kubikmeter per hektar i en granskog och 20 kubikmeter per hektar i en tallskog. Grovt räknat ryms det cirka 20-30 träd av stockträdstorlek i 10 kubikmeter. Läs i handboken för skogsvård vad allt som det lönar sig att iaktta i en skog.
Om det har avverkats i skogen och skogen är avsedd att förnyas genom att plantera plantor lönar det sig att ta itu med arbetet när snön har smält och jordmånen har blivit lite varmare. Planteringen kan fortsätta ända till midsommaren. Före planteringen ska marken bearbetas genom en metod som passar för ståndorten. Granplantor kan planteras ännu i augusti-september med undantag av finfördelade och frostkänsliga marker. Planteringssäsongen för björkplantor slutar i slutet av augusti. Fördelen med höstplanteringen är att plantan avdunstar mindre och behöver inte lika mycket vatten för tillväxt som på våren. Det är också lättare att hantera dessa plantor än de skörare vårplantorna.
Beroende på väderlek och snöläge kan plantbeståndet skötas året om. Arbetet går i regel smidigt antingen med en röjningssåg eller genom att man trampar ner trädvegetationen runt de små plantorna, vilket också är ganska bra nyttomotion och sparar skogsvårdskostnader. I mindre plantbestånd säkerställer man genom gallringar att plantbeståndets tillväxt inte avstannar på grund av annan växtlighet. I äldre plantbestånd, som är 3-5 meter, påverkar man genom gallringar tätheten för trädbeståndet som odlas och reglerar trädslagens förhållande i enlighet med målsättningarna.
Under vinterperioden och andra lugna tider är det bra att planera kommande skogsvårdsarbeten och avverkningsbehov. Här kan en skogsplan vara till stor hjälp. Nu och då lönar det sig att kontrollera behovet av skogsförsäkring och säkerställa sig om att skyddet är rätt dimensionerat.