Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Green card

Ska du resa utomlands med egen bil, motorcykel eller husbil? Din resa går smidigt när du ser till att ha med Green Card. Med hjälp av det bevisar du att trafikförsäkringen för ditt fordon är i kraft. Du behöver det gröna kortet när du reser med eget fordon till ett avtalsland för gröna kortet utanför EU eller EES-område. Green Card är avgiftsfri.

Såhär beställer du Green Card

1. Logga in i nättjänsten

Logga in med dina bankkoder eller mobil ID i nättjänsten.

Logga in

2. Beställ Green Card

Välj i nättjänsten Försäkringar och därifrån det fordon med vilket du ska ut och resa. Vi skickar Green Card per post till dig och du får det inom en dryg vecka. Om din tidtabell råkar vara stram, kan du kontakta vår kundtjänst.

3. Med på resan

Kom ihåg att ta med ett utskrivet Green Card på resan. Du behöver det vid en eventuell trafikolycka och vid behov även vid gränsen till landet du besöker.

Vid en skada hjälper LokalTapiolas larmtjänst 24/7 på +358 800 0 4531.

Information om länder där Green Card behövs: Gröna kortet.

Kom även ihåg dessa saker när du reser utomlands

Med bil, husbil eller motorcykel:

 • Reservera tillräckligt med tid för resan och planeringen av resrutten, så att du kan njuta av resan. Bered dig på t.ex. vägavgifter och ta reda på om det lönar sig att boka övernattningar på förhand under högsäsongen.
 • Kontrollera fordonets skick och att nödvändiga serviceåtgärder är utförda före resan.
 • Kontrollera försäkringarnas giltighetsområde och eventuella ersättningsbegränsningar utomlands. T.ex. kan självrisken i stöldförsäkringen vara förhöjd i vissa länder.

En som reser med motorcykel har även skäl att

 • Ta med nödvändiga hjälpmedel, såsom verktyg, fästremmar, lås, kartor/uppdaterad GPS, Obs! En gul reflexväst är obligatorisk utrustning i ett flertal länder.
 • Byta ett halvnött däck före resan, om du inte vill spendera dina resdagar med att leta efter ett företag som kan byta däck. Däcken slits snabbt, då man kör med motorvägshastighet och full last.
 • Ha med väderanpassad körutrustning, även om du skulle resa i juli. Vid körning i regn eller bergsområden kan temperaturen plötsligt sjunka.

Minneslista för resenärer

 • Green Card
 • Körkort
 • Registerutdrag
 • Pass
 • Kartor
 • Vattenflaska
 • Solglasögon
 • Kreditkort
 • Kontanter

Vanliga frågor

På resor utomlands ska bilen vara utrustad med officiella EU-skyltar. Om bilen, med vilken du ska resa, är i någon annans namn, ska föraren ha ägarens eller finansieringsbolagets tillstånd till att föra bilen utomlands. Glöm inte att beställa ett Green Card om det är obligatoriskt på ditt resmål, så att du inte behöver köpa en gränsförsäkring vid gränsen. Det lönar sig att alltid ha med ett Green Card när man bilar utanför Norden.

Om bilen ägs av ett finansieringsbolag, behöver du en utförselfullmakt av bolaget för att använda bilen utomlands.


Beställ registerutdragets tekniska del från Trafi.fi eller hämta det på en besiktningsstation, om du inte har det. På detta sätt bevisar du lättast äganderätten till ditt fortskaffningsmedel t.ex. om du stannas av myndigheter. Om ditt namn inte syns i registerutdraget som ägare eller innehavare av fordonet, behöver du dessutom en fullmakt av fordonsägaren.


Ska du åka med bil till Tallinn, Stockholm eller annanstans i Europa? I dessa fall behöver du inte beställa ett Green Card.


Om du planerar att resa till Ryssland eller avtalsländer utanför EES lönar det sig att komma ihåg att ersättningsbeloppet vid en trafikskada fastställs enligt lagstiftningen i landet i fråga. Ersättningsbeloppet kan vara mycket lågt och alltför litet för att täcka skadekostnaderna. Utanför EES-länderna saknas i regel även det från den finländska trafikförsäkringen bekanta skyddet för förarens plats. Därför lönar det sig att kontrollera att det i kaskoförsäkringen ingår en ansvarsförsäkring för motorfordon utomlands, som kompletterar trafikförsäkringen. Det lönar sig även att kontrollera att de personliga reseförsäkringarna är i skick. Den finländska trafikförsäkringen erbjuder fortsättningsvis ett ypperligt skydd för den som bilar utanför EES-området.

Vänligen beakta att Finland och alla övriga EES-stater samt Schweiz har sagt upp de bilaterala Green Card-avtalen med Ryssland och Belarus. Ändringen betyder i praktiken att den finländska trafikförsäkringen inte gäller i Ryssland eller Belarus från 1.6.2023.