Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Registrering av bil

Registrering och försäkrande av bilar och andra fordon sköts nu på en gång. Ägarbyte betyder inte längre papperskrig utan saken ordnas med fordonets elektroniska certifikat.

Förmånligast och enklast registrerar du din bil elektroniskt samtidigt som du köper en försäkring på webben på finska.

När du köper ett fordon

  1. Kontrollera på webbplatsen trafi.fi att det elektroniska certifikatet som du fått av säljaren är giltigt. I tjänsten för kontroll av certifikat får du också uppgift om eventuella begränsningar för fordonet och namnet på den i registret antecknade fordonsägaren.
  2. Upprätta ett köpebrev.
  3. Köp en trafikförsäkring för fordonet och registrera samtidig ägarbytet. Det är obligatoriskt att ha en trafikförsäkring och det är en förutsättning för att kunna registrera fordonet. Det lönar sig också att samtidigt köpa en frivillig kaskoförsäkring för fordonet.

Köp försäkring och registrera bilen lätt i LokalTapiolas webbutik (på finska) eller på kontor. Gå till webbutiken. Detta kan också göras i bilaffärer eller på besiktningskontor.

När du säljer ett fordon

  1. Skapa ett elektroniskt certifikat för ditt fordon på traficom.fi. Certifikatet gäller 14 dagar. Gå till Traficoms webbsidor.
  2. Uppgör köpebrev för dig själv och köparen samt överlåtelsebrev. Det är nödvändigt med överlåtelsebrev ifall köparen bestrider att fordonet har övergått till dennes ägo, du ska kunna bevisa saken t.ex. med ett överlåtelse- eller köpebrev som undertecknats av båda parterna.
  3. Du kan använda de köpebrev/överlåtelsebrev som du hittar i Traficoms kundtjänst. Om du identifierar dig i Traficoms tjänst Mina ärenden, kan du därifrån skriva ut ett färdigt ifylld överlåtelsebrev.
  4. Då fordonet har överlåtits till en ny ägare, gör en överlåtelseanmälan i LokalTapiolas nättjänst (på finska: vakuutusyhteenveto > ajoneuvon liikennevakuutus > asiointi) eller på Traficom.fi. Anmälan om överlåtelse låser överlåtelsedagen samt avslutar försäkringarna och uppbörden av fordonsskatt.

Läs fler tips om försäljning av bilen.


När du köper, byter eller säljer fordon i bilaffär

Om du köper fordonet i en bilaffär sköter bilaffären försäkrandet och registreringen på dina vägnar. Om ditt tidigare fordon köps av bilaffären ska du skapa ett certifikat för fordonet på Traficom.fi och ge certifikatet till bilaffären.

Bilaffären sköter ägarbytet med finansbolaget, om ägaren av fordonet som köps av bilaffären är ett finansbolag.