Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Glasförsäkring

Glasförsäkringen, det vill säga LokalTapiolas vindruteförsäkring, ersätter skada på bilens fönsterglas som orsakas av ett slag utifrån. Glasförsäkringen ingår i LokalTapiolas mest omfattande kaskoförsäkring, Lyxkasko. Glasförsäkringen kan även inkluderas i Delkasko för personbilar. Om du redan har en Delkasko för personbil och vill inkludera en glasförsäkring i den, kan du göra det genom att skicka ett meddelande i nättjänsten eller kontakta kundtjänsten.

Vad är Glasförsäkring?

Glasförsäkringen är en försäkring för bilens vindruta som ersätter skador på bilens fönsterglas till följd av ett direkt slag utifrån. Exempelvis om vindrutan går sönder av ett stenskott. Glasförsäkringen är bra att ha eftersom en söndrig vindruta är en säkerhetsrisk och kan störa sikten för föraren. Det lönar sig att genast låta reparera ett stenskott på en reparationsverkstad så att rutan inte börjar spricka. Om det uppstår sprickor kan det hända att hela vindrutan måste bytas ut. På nya bilar kan en ny vindruta kosta över 1 000 euro.

Vad ersätter Glasförsäkringen?

LokalTapiolas glasförsäkring är en vindruteförsäkring som ersätter skador på bilens vindruta till följd av ett direkt slag utifrån. Typiska skador på vindrutan är stenskott eller skador orsakade av dubbar som lossnar. Glasförsäkringen ersätter även skada på fönsterglas i dörrar och på bakrutan samt på glastak om skadan orsakats av ett slag utifrån.

Vad kostar Glasförsäkringen?

Glasförsäkringen ingår i LokalTapiolas Lyxkaskoförsäkring. Glasförsäkringen kan även inkluderas i Delkasko för personbilar. Priset på en bilförsäkring grundar sig på vissa faktorer. Utöver omfattningen på det valda försäkringsskyddet inverkar även själva bilen, användningen av bilen, intjänad bonus och försäkringstagarens uppgifter på priset på bilförsäkringen. Läs mer bilförsäkring.

Du kan fråga om priset på Glasförsäkringen genom att skicka oss ett meddelande i nättjänsten.

Logga in

Hos vem kan jag låta reparera min vindruta?

I regel kan du låta reparera vindrutan hos vår samarbetsverkstad utan en separat skadeanmälan. Samarbetsverkstaden skickar då fakturan direkt till LokalTapiola. Vid en skada kan du beställa tid hos och reparationsverkstaden och föra din bil direkt dit. Du behöver inte kontakta oss före du för bilen till reparationsverkstaden. Reparationsverkstaden kontrollerar att din försäkring gäller och skickar sedan fakturan till oss. Du betalar självrisken endast om vindrutan måste bytas ut. Går vindrutan sönder får du vanligtvis tid till en reparation samma dag. Här kan du söka en samarbetsverkstad.


Hur kan jag undvika skador på vindrutan?

Ditt körsätt kan minska risken för skador på vindrutan. Det lönar sig att hålla ett tillräckligt avstånd till fordonet framför så att stenar och dubbar inte träffar vindrutan så lätt. Om du får ett stenskott i vindrutan är det bra att rengöra området runt stenskottet och lägga ett stenskottsplåster eller en bit tejp över stenskottet för att skydda det mot smuts. Rengör inte själva stenskottet för då kan det komma in smuts eller vatten i det. Det kan vara svårare att reparera vindrutan om det tränger in smuts, vatten eller spolarvätska i stenskottet. Även temperaturväxlingar kan göra att sprickan blir större. Reparationsverkstaden brukar oftast klara av att reparera stenskottet.

Minskar min bonus om vindrutan repareras?

Att byta ut eller reparera vindrutan på grund av en skada som orsakats av ett slag utifrån höjer inte dina premier och minskar inte bonusen i din försäkring så länge glasförsäkringen ingår i din kaskoförsäkring hos LokalTapiola. Glasförsäkringen ingår i LokalTapiolas Lyxkasko.

Vad är självrisken i Glasförsäkringen?

Om vindrutan repareras behöver du inte betala självrisken. Om vindrutan byts ut, betalar du självrisken som du kan se i försäkringsbrevet eller under försäkringsuppgifterna i nättjänsten. En typisk självrisk vid byte av vindrutan är 200 euro.