Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Arbetsliv11.10.2023

Man måste tro på att det finns något i framtiden”- såhär lär sig frisör-kosmetologen klara framtida osäkerhet

Företagarvardagen är bekant för Noora Kuusela, även om hon bara har varit företagare på heltid i 1,5 år. Hur kan man förutse framtiden, om man inte är säker på vad följande dag för med sig?

Noora Kuusela (29), som är företagare inom hår- och skönhetsbranschen, har under det gångna året och pandemin lärt sig att livet kan plötsligt göra en tvärvändning.

”Jag har varit tvungen att byta arbetsplats några gånger. Det mest överraskande beskedet kom när chefen meddelade att vi håller öppet ännu en vecka eller två, men sedan stänger vi.” Kuusela som blev permitterad, stannade dock inte hemma för att ”rulla tummarna” utan följde modigt en kollegas förslag om att öppna en egen salong.

För närvarande tar Kuusela emot så många kunder som pandemiläget tillåter och det krävs till exempel mera tid för städning än förr. Lugnare dagar används för att ställa i ordning i salongen men också för det papperskrig företagaren måste göra. ”Ibland måste man helt enkelt bara sätta sig ner och ta fram datorn och sköta bokföringen. Vi sköter dessutom själva företagets marknadsföring i sociala medier - för videoeditering skulle man till exempel kunna använda mycket mer tid. Jag är sedan tidigare utbildad grafiker, så det är lite lättare för mig, men många inom denna bransch måste göra allt själva, även om de inte har kompetens och inte heller pengar för att köpa dessa tjänster.”

Erfarenhet och stöd från andra människor minskar osäkerheten

Kuusela medger att hon ibland är orolig över följande veckas oberäknelighet. Största hjälpen för sin oro har hon hittat hos specialister men också bland andra företagare. ”Terapi ger goda verktyg för hanteringen av osäkerhet: den lär dig att stanna upp och fundera på om du just nu, i denna stund, verkligen lider någon nöd. Men annars får man största stödet från andra människor.”

Erfarenhet och självförtroende bär en företagare långt. ”Det hjälper när man vågar lita på att man är bra på sitt jobb och kommer att vara det även i framtiden. Kollegorna runtomkring mig har dessutom sett så många olika svängningar i livet att det ger mig perspektiv att förhålla mig lugnt till förändringar.”

För en del företagare kan dagens arbetsmiljö vara alltför tung. ”Jag vet sådana som har brutit samman av motgångarna och slutat helt. Till all lycka har en del av dem senare återhämtat sig och försiktigt vågat pröva på företagandet på nytt. Det är viktigt att hitta trygga människor och samarbetspartner runt företagandet.”

Allt kan inte förutspås men att förutse gör framtiden lite lättare. Förutse så behöver du inte reagera - skaffa företagarskydd.

Att upprätthålla arbetsförmågan kräver inlärning av den som sysselsätter sig själv

Företagarens arbetsdagar är ibland långa och man jobbar ofta från nio på morgonen till nio på kvällen, så utmaningarna vad gäller att balansera arbete och fritid är bekanta för Kuusela. Hon har hittat hjälp genom självdisciplin - och kickboxning.

”Just nu jobbar jag så mycket som möjligt, så ibland har jag inte alls någon fritid. Motion, såsom kickboxning, måste bokas in i kalendern och jag håller noga fast vid den. Dessbättre har jag kommit överens med en kollega om att vi båda har två dagars veckoslut - den ena från lördag till söndag och den andra från söndag till måndag.

Man måste ta hand om sig själv för att orka i arbetslivet. ”Jag har varit tvungen att lära mig riktigt självklara saker såsom till exempel att äta ordentligt under arbetsdagen. Det är ingen självklarhet att säga till kunden att ”ursäkta mig men jag ska äta lite nu”, skrattar Kuusela.

Man kan inte veta vad framtiden för med sig - önskan är en stabil och trygg vardag

Hur förhåller sig Kuusela till tanken om att förlora arbetsförmågan och bli sjukskriven?

”Nå därför finns ju försäkringar! Men om något skulle hända, skulle jag vara sjukskriven så länge som det behövs och sedan fundera på om det finns något annat jag kan göra - kan jag städa, göra marknadsföring i sociala medier, utbilda mig. Bara man ger sig tillräckligt med tid för återhämtning, finns det alltid något man kan göra.”

I detta är Kuusela en typisk företagare eftersom en företagare är mera sällan sjukskriven än en löntagare. Samtidigt är företagarnas frånvaro dock längre”. Allt oftare är psykiska störningar vid sidan av sjukdomar i stöd- och rörelseorganen orsaken till sjukledigheter - osäkerheten och arbetslivets oberäknelighet för närvarande kommer knappast att minska frånvaron inom en nära framtid.

Kuusela medger att det för närvarande är svårt att se framtiden tydligt. ”Förstås tänker jag ganska mycket på framtiden och pandemin har gjort vardagen osäker. Ibland är det många aktiva veckor medan man ibland funderar på var kunderna finns. Första året är alltid mycket osäkert i alla företag.

Trots allt är framtiden mera fylld av möjligheter än hotbilder. ”Jag koncentrerar mig på att fundera på vad nytt jag skulle kunna göra och hur jag kunde utveckla mig. När och hur kunde företagets verksamhet utvidgas. Även om året har varit mycket omväxlande, kommer det hela tiden nya kunder och gamla kunder kommer tillbaka. Jag hoppas på en stabil vardag i framtiden - att jag kan koncentrera mig på mitt arbete och att jag har trevliga människor omkring mig och dagarna rullar tryggt. Fram till dess måste man bara tro på att det nog finns något i framtiden.”

Allt kan inte förutspås men att förutse gör framtiden lite lättare. Förutse så behöver du inte reagera - skaffa företagarskydd.

Källor: Fpa och Statistikcentralens statistik 2019; 2021