Arbetsliv11.10.2023
Vilken personalförmån är finländarnas favorit?
- Allt flera anser att arbetet inte längre är allt i allo och fritiden betyder mycket för människorna. Man anser att arbetet ger möjlighet till en bra fritid. För många är det viktigt att ta hand om sig själv och motionera och det har betydelse även för arbetsgivaren då motion och välmående upprätthåller arbetsförmågan.
- De traditionella förmånshelheterna såsom lunchförmån, försäkringar och understöd för motion är i en brytningstid. Företagen får intryck och idéer från globala och internationella aktörer även vad gäller personalförmåner och i framtiden kan det hända att företagen erbjuder personalen helt nya förmåner, till exempel elbilar eller städ- och tvättjänster.
- För äldre arbetstagare är det typiskt att omfattande och konkreta anställningsförmåner är viktigare. Bland yngre personer märker man klart och tydligt att de tycker att saker som har att göra med arbetsgivarens ansvar är viktiga och att de uppskattar förmåner som gör det möjligt att ha intressanta fritidssysselsättningar. Med dessa förmåner kan arbetsgivaren profilera sig även inom sin egen sektor och göra företaget mer lockande än andra företag.
En dryg fjärdedel av de finländska respondenterna berättar att de uppskattar tilläggspensionsförsäkringen som arbetsgivaren erbjuder.
- Olika försäkringsförmåner är även ett bra sätt för arbetsgivaren att binda personalen till företaget. Många finländare funderar kanske på sitt uppehälle under den kommande pensionstiden och en stor del av de förmåner arbetsgivaren erbjuder upphör i allmänhet när pensionen börjar. Frivilliga försäkringar som arbetsgivaren erbjuder är betydande konkurrensfaktorer inom vissa branscher. För arbetstagaren är det lätt att se det ekonomiska värdet i sådana förmåner.
*LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning besvarades av sammanlagt 1 027 finländare 15–21 januari. De representerar landets befolkning i åldrarna 15–74 med undantag av Åland. Enkäten genomfördes av Kantar TNS och dess felmarginal är cirka 3,1 procentenheter.