För kundenFörsäkringarPlaceringFöretagsfinansiering
Skador och ersättningarKontaktuppgifterBegär ett anbudFaktureringSökande av ändringÖvriga tjänsterIngå ett nättjänstavtal
Förstasidan
För kunden
För kunden
Skador och ersättningar
Kontaktuppgifter
Begär ett anbud
Fakturering
Sökande av ändring
Övriga tjänster
Ingå ett nättjänstavtal
Försäkringar
Försäkringar
Fordon
Kaskoförsäkring för företag
Trafikförsäkring för företag
Företagets fordonsförsäkringar
Båtförsäkring för företag
Alla fordonsförsäkringar
Egendom och verksamhet
Företagsförsäkring
Ansvarsförsäkring
Patienförsäkring
Avbrottsförsäkring
Cyberförsäkring
Transportansvarsförsäkring
Alla egendomsförsäkringar
Personer
Arbetsolycksfallsförsäkring
Arbetsförmågaförsäkring
Olycksfallsförsäkring för företagare
Sjukvårdskostnadsförsäkring för företag och organisationer
Skydd vid allvarlig sjukdom
Alla personförsäkringar
Resa
Liv
Livförsäkring för företagare
Affärspartnerskydd
Grupplivförsäkring
Alla livförsäkringar
Pension
Gruppensionsförsäkring
Frivillig pensionsförsäkring för företagare
FöPL-försäkring
ArPL-försäkring
Alla pensionsförsäkringar
Placering
Placering
Fonder
Institutionell kapitalförvaltning
Belöningstjänster
Private Banking
Hållbarhet i placeringsverksamhet
Alla produkter och tjänster
Företagsfinansiering
Företagsfinansiering
Lokal finansiering
Projektfinansiering
Personkunder
Företagskunder
Lantbrukskunder
Om LokalTapiola
För kundenFörsäkringarPlaceringFöretagsfinansiering
Övriga tjänsterSkador och ersättningarKontaktuppgifterBegär ett anbudFaktureringSökande av ändringÖvriga tjänsterIngå ett nättjänstavtal
Työnantajana tai esimiehenä olet vastuussa työpaikan turvallisuudesta. Riskien arviointi on prosessi, jossa arvioidaan työpaikan vaaratekijät ja niistä aiheutuvat riskit työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle.
Työpaikan riskien arviointi
Tunnista ja arvioi työpaikkasi riskit
Työturvallisuuslaki korostaa työnantajan velvollisuutta tunnistaa ja arvioida työhön liittyvät ja siitä aiheutuvat vaarat riittävän järjestelmällisesti. Riskien arvioinnin tavoitteena on löytää tärkeimmät työolojen ja työn turvallisuuden kehittämisalueet, joihin voidaan tehokkaasti keskittää suunniteltuja ja ennaltaehkäiseviä riskienhallinnan toimenpiteitä.
Työn riskien arviointi on prosessi, jossa arvioidaan työpaikan vaaratekijät ja niistä aiheutuvat riskit työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle. Työn kaikki osa-alueet käydään läpi järjestelmällisesti ja pohditaan
- mikä saattaisi aiheuttaa vammoja tai vahinkoja - voidaanko vaarat poistaa - mitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tai suojatoimia riskienhallinnassa käytetään, ellei vaaroja voida poistaa.
Työnantaja vastaa riskien arvioinnista työpaikalla. Riskien arviointiin on kuitenkin tärkeää ottaa mukaan myös työntekijöitä, sillä työympäristön käytännön tuntemus ja osaaminen ovat tarpeen ennaltaehkäisevien toimenpiteiden kehittämiseksi.
Katso video riskien arvioinnista LähiTapiolan RiskiHelppi-videokirjastosta.
Työn riskien arvioinnin prosessi
Johto tekee päätöksen arvioinnin toteuttamisesta. Samalla varmistetaan arviointiin tarvittavat resurssit. Suositeltava arviointiryhmän koko on noin 3-5 henkilöä (esihenkilö, työntekijä ja asiantuntijat).
Suunnitellaan riskien arviointiprosessin kulku ja arvioitavat kohteet. - Pienet kohteet voidaan arvioida kerralla. - Isommat kohteet jaetaan sopiviin osiin (esim. osasto, kerros, kone, työtehtävä, jne).
Kerätään riittävät lähtötiedot arviointia varten: aiemmin tehdyt riskien arvioinnit, tilastot ja työpaikkaselvitykset.
Selvitetään, mitkä työhön ja työympäristöön liittyvät tekijät saattavat aiheuttaa vahinkoa ja ketkä saattavat altistua vaaroille.
Ensisijaisesti vaarat tulisi poistaa. Jos niitä ei voida poistaa, arvioidaan vaarojen merkitys työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle.
Sekä riskienhallinnan taso että riskin toteutumisen aiheuttamien seurausten vakavuus arvioidaan erikseen:
Riskienhallinnan taso
1= Asia riittävästi hallinnassa / ongelmia ei ole esiintynyt 2= Hallinnassa on jonkin verran parannettavaa / ongelmia on esiintynyt 3= Hallinnassa on paljon parannettavaa / ongelmia esiintyy usein
Riskin vakavuus
1= Vähäinen: Poissaolo <3 pv tai satunnaisia poissaoloja. Lievät vaikutukset: nyrjähdykset, mustelmat, ohimenevä sairaus, epämukavuus 2= Haitallinen: Poissaolo 3-30 pv tai toistuvia poissaoloja. Pitkäkestoisia vaikutuksia tai pysyviä lieviä haittoja, murtumat, palovammat, lievä kuulovaurio 3= Vakava: Poissaolo > 30 pv tai jatkuvia poissaoloja. Pysyvät vakavat vaikutukset: työkyvyttömyys, pysyvä vakava haitta tai rajoite, työperäinen syöpä, astma, kuolema
Riskienhallinnan tason ja vakavuuden tulosta saadaan riskin suuruus. Matemaattisesti asia voidaan esittää seuraavasti: RH-taso x Vakavuus = Riskin suuruus
Selvitetään, mitä toimenpiteitä tarvitaan riskien poistamiseksi tai niiden hallitsemiseksi. Määritellään toimenpiteille vastuuhenkilöt ja aikataulu.
Riskien arvioinnin tuloksista ja tehtävistä toimenpiteistä tulee tiedottaa koko henkilöstöä.
Arvioinnin tuloksia voidaan hyödyntää:
- työ- ja käyttöohjeissa - työnopastuksessa ja perehdyttämisessä - työsuojelun toimintaohjelman ja toimintasuunnitelmien laatimisessa - työterveyshuollon toiminnan suunnittelussa - työpisteiden suunnittelussa tai muuttamisessa.
Riskien arviointia on tarkasteltava säännöllisesti, jotta varmistetaan arvioinnin ajantasaisuus. Hyvä käytäntö on tarkistaa riskien arvioinnin tila aina merkittävien muutosten yhteydessä. Lisäksi riskien arviointi tulee päivittää tapaturmaa tai läheltä piti -tilannetta koskevan tutkinnan tulosten perusteella.
Työpaikan riskien arvioinnin työvälineet
Sosiaali- ja terveysministeriön ja Työturvallisuuskeskuksen julkaisu Riskien arviointi ja hallinta työpaikalla -työkirja 2021 antaa kattavat ohjeet organisaation työn riskien arvioimiseksi. Voit käyttää ttk.fi-sivustolta löytyviä työkirjaa ja arviointilomakkeita apuna työpaikkasi vaarojen ja haittojen tunnistamiseen.
Psykososiaalisten vaarojen tunnistamiseen voit käyttää lisäksi standardiin SFS-ISO 45003:2021 (Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät. Psyykkinen työterveys ja työturvallisuus. Ohjeita psykososiaalisten riskien hallintaan) perustuvaa lomaketta Psykososiaalisten vaaratekijöiden tunnistaminen (pdf).
Pienen ja keskisuuren työpaikan työturvallisuus- ja työterveysriskien tunnistamiseen sopii hyvin esimerkiksi Työturvallisuuskeskuksen Työturvallisuututka-sovellus - ttk.fi. Sillä voi tunnistaa työn vaara- ja kuormitustekijät, arvioida riskien suuruuden, määrittää toimenpiteet ja arvioida jäljelle jäävät riskit.
För kunden
Övriga tjänster
Riskhantering för företag
RiskiHelppi
Työturvallisuus
Työpaikan riskien arviointi
Om du ändrar språket, stängs den aktuella chattkonversationen.