Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Hälsa4.6.2023

Reseförsäkring och graviditet

Det går bra att resa när du är gravid och det är ju skönt att ännu före barnet föds njuta av att resa. Före resan är det dock bra att beakta eventuella risker och ta reda på vad reseförsäkringen ersätter, om något överraskande skulle inträffa på resan. Bekanta dig med våra anvisningar och köp en reseförsäkring smidigt på webben.Läs mer och köp reseförsäkring

Vad ersätter reseförsäkringen när du reser under graviditeten?

  • Reseförsäkringen ersätter vårdkostnader av förstahjälpsnatur på resmålet, vilka orsakats före den 29 graviditetsveckan. Beakta därför graviditetsveckorna, när du planerar en resa.

  • Vårdkostnader ersätts endast för en plötslig och oförutsedd ändring i graviditeten, som kräver omedelbar vård. Sådana situationer är till exempel plötsliga, kraftiga värkar, blödning, prematur förlossning eller missfall.

  • Vårdkostnader ersätts under högst 10 dagar efter att vården påbörjas på resmålet.

  • Om babyn föds under resan, är hen genast efter födseln försäkrad i LokalTapiolas reseförsäkring. Reseförsäkringen ersätter även skäliga kostnader för nödvändig kuvösvård, för att inte riskera barnets hälsotillstånd.

Vad ersätter reseförsäkringen inte?

  • Reseförsäkringen ersätter inte vårdkostnader efter 29 graviditetsveckan. Därför lönar det sig inte att resa under den sista tredjedelen av graviditeten, då riskerna för att förlossningen ska starta även annars är högre.

  • Enbart graviditeten är inte en ersättningsbar orsak till att annullera resan. Om graviditeten dock har framskridit normalt utan speciella bekymmer som måste uppföljas och det efter att resan bokades inträffar något som inte hör till en normal graviditet, kan annulleringen av resan ersättas. En sådan avvikande situation kan till exempel vara missfall eller havandeskapsförgiftning.

  • Om du måste avbryta resan och återvända hem på grund av graviditeten, ersätter reseförsäkringen inte extra resekostnader såsom ambulansflyg.

Läs mer om reseförsäkringen och dess innehåll.

Fundera på resans timing när du reser under graviditeten

Du behöver inte sluta resa på grund av att du är gravid, men det lönar sig att fundera på när det är förnuftigt att resa. Du kan diskutera om en eventuell resa på rådgivningen eller hos läkaren om du vill säkerställa dig om att det är tryggt att resa.Det lönar sig också att kontrollera flygbolagens anvisningar om att flyga som gravid, eftersom dessa kan variera beroende på bolag.

Larmtjänsten hjälper 24/7

Med LokalTapiolas reseförsäkring kan du även under graviditeten resa tryggt, eftersom du alltid kan nå oss om en skada inträffar. Vi hjälper dig att hitta den rätta vårdplatsen och med de praktiska arrangemangen, när din reseskada ersätts från försäkringen. Larmtjänsten betjänar dygnet runt 7 dagar i veckan på nummer +358 800 0 4531.