Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Livstrygghet9.10.2023

Bilbyte

Är det aktuellt att byta bil? Det finns många saker att beakta och att ta hand om, som det är viktigt att komma ihåg före man säljer en bil eller köper en ny bil. Minneslistan hjälper dig att byta bil lättare och med mindre stress. Ta samtidigt hand om finansieringen av och försäkringen för bilen.

När du säljer din bil

 1. 1.

  Töm bilen på alla saker. Kolla förvaringsfacken och bagageutrymmet så att inget viktigt lämnar kvar i bilen.

 2. 2.

  Sök ett certifikat för bilen via Traficoms tjänst Mina ärenden, då kan köparen efter bilaffären göra ändring i ägaruppgifterna för bilen. Certifikatet gäller 14 dagar.

 3. 3.

  Kontrollera köparens identitet. Fyll i och underteckna tillsammans med köparen överlåtelsebrevet (www.traficom.fi) och köpebrevet på bilen. Med överlåtelsebrevet kan du senare vid behov intyga att du sålt bilen. Ge certifikatet till köparen.

 4. 4.

  När du har överlämnat bilen till den nya ägaren, gör en överlåtelseanmälan i LokalTapiolas nättjänst. För överlåtelseanmälan behöver du köparens namn, adress och personbeteckning eller FO-nummer.

Läs fler tips om försäljning av bilen.

När du köper en bil

 1. 1.

  Kontrollera bilens uppgifter och uppgifter för ägaren, som är antecknad i registret, i Traficoms fordonsregister. Säkerställ dig om att bilen är i trafikbruk, att fordonskatten är betald och att den periodiska besiktningen är gjord.

 2. 2.

  Kontrollera även säljarens identitet. En bil ska bara köpas av den ägare som är antecknad i registret.

 3. 3.

  Begär av säljaren ett certifikat för registrering och kontrollera i Traficoms certifikattjänst att certifikatet är korrekt och giltigt.

 4. 4.

  Fyll i och underteckna överlåtelsebrevet (www.traficom.fi) och köpebrevet tillsammans med säljaren.

 5. 5.

  Försäkra och registrera bilen inom 7 dygn. Det är behändigast att teckna försäkring och att registrera på nätet. Detta kan också göras i bilaffärer eller på besiktningskontor.

 6. 6.

  Om du köper bilen från en bilaffär, sköter bilaffären försäkringen och registreringen på dina vägnar. Berätta i bilaffären hurdan bilförsäkring du vill ha.

Finansiering och bilförsäkring i skick

 • Du kan få ett anbud på LokalTapiolas finansiering och försäkringar direkt från bilaffären när du köper bilen. När du väljer LokalTapiolas bilfinansiering och försäkringar, kompenserar vi för utsläppen från bilar.

 • Säkerställ dig om att du har både en trafikförsäkring och en lämplig kaskoförsäkring för din bil. Bilförsäkring dvs. kasko- och trafikförsäkring tillsammans ersätter skador på din bil och dess utrustning samt motpartens person- och sakskador.

 • Det finns olika slags kaskoförsäkringar. Om du behöver bilen dagligen, rekommenderar vi Lyxkasko. Om du vid en skada inte behöver en ersättande bil men vill att försäkringen till exempel omfattar vindruteskador, rekommenderar vi Omfattande kasko. Om du vill skydda din lite äldre bil för kollisionsskador, rekommenderar vi Baskasko.

 • Du kan lätt köpa en bilförsäkring på nätet eller genom att boka en tid för ett möte. Samtidigt räknar du priset på försäkringen och ser hur mycket bonusförmån du har för trafikförsäkringen.

 • Du får dessutom S-gruppens Bonus för bilförsäkringen.

Packa med dessa

 • Kom överens om, ifall både vinter- och sommardäck ska medfölja bilen eller ifall du separat ska köpa den andra däckserien.

 • Om det finns ett reservdäck i bilen, kontrollera att det även finns verktyg för däckbyte.

 • Om det i stället för ett reservdäck finns lagningsmedel, kontrollera datumet på lagningsmedlet.

 • Kontrollera att du har packat med alla nödvändiga saker: parkeringsskiva, varningstriangel, första hjälpen -väska och reflexvästar.

 • Under vintern är det skäl att också ha med snöborste, isskrapa, ficklampa och snöspade.