Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten

Green card

Om du ska resa utomlands med egen bil, motorcykel eller husbil, se till att ha med Green card. Med hjälp av det bevisar du att trafikförsäkringen för ditt fordon är i kraft. Du behöver det gröna kortet när du reser med eget fordon till ett avtalsland för gröna kortet utanför EU- eller EES-område.

Så här beställer du ett Green card

Beställ Green card via vår nättjänst. Vi skickar ditt Green card till dig per post inom en dryg vecka. Om du ändå har bråttom, kan du kontakta vår kundtjänst.

Beställ Green card

Kom ihåg att ta med ditt Green card på resan. Du behöver det om det uppstår en trafikskada och även vid gränsen till staten du besöker.

Om du råkar ut för en skada, hjälper LokalTapiolas larmtjänst dig 24/7 på numret +358 800 0 4531.

Läs mer om Green card på Trafikförsäkringscentralens webbplats.

Vanliga frågor

Om bilen som du tänker resa utomlands med står i någon annans namn, måste föraren har tillstånd av bilens ägare att föra bilen utomlands.

Om bilen ägs av ett finansieringsbolag, behöver du ett utförseltillstånd av bolaget.

Det lönar sig att ta med registerutdragets tekniska del på resan. Du kan beställa den via Trafis e-tjänst eller hämta den på besiktningsstationen.

Med utdraget kan du påvisa din äganderätt över bilen till exempel när du blir stoppad av en myndighet. Om ditt namn inte står i registerutdraget som ägare eller fordonets innehavare, måste du dessutom ha en fullmakt av bilens ägare.

Om du ska ta bilen till Tallinn, Stockholm eller någon annanstans i Europa, behöver du inte tänka på att beställa ett Green card.

Kom ännu ihåg dessa saker när du reser utomlands

Med bil, husbil eller motorcykel

  • Reservera tillräckligt med tid för planeringen av resan och rutten, så att du bättre kan njuta av resan. Ha beredskap till exempel för vägavgifter och ta reda på om det lönar sig att boka logi på förhand under säsongstid.

  • Kontrollera fordonets skick och uppdatera vid behov servicen före resan.

  • Kontrollera försäkringarnas giltighetsområde och eventuella ersättningsbegränsningar för utlandet. Till exempel kan självrisken för stöldförsäkringen ha höjts i vissa länder.

Bra för resenärer med motorcykel att tänka på

  • Ta med dig nödvändiga hjälpmedel, såsom verktyg, fästlinor, lås, kartor/uppdaterad GPS. OBS! I många länder är gul varselväst en obligatorisk del av utrustningen.

  • Byt ut slitna däck innan du ger dig ut på resan, om du inte vill offra en resdag på att hitta en firma som byter däck. Däck slits snabbt i motorvägshastigheter och med full last.

  • Kontrollera att du har körutrustning efter väder, även om resan förtas i juli. När det regnar eller när du kör i bergslandskap sjunker temperaturen överraskande lågt.

Resenärens checklista

Green card
Körkort
Registerutdrag
Pass
Kartor
Vattenflaska
Solglasögon
Kreditkort
Kontanter