Satsa på arbetsengagemang – det stöder arbetsförmågan, ökar produktiviteten och ger konkurrensfördelar
Mindre arbetsengagemang betyder lägre produktivitet och en ökad risk för utbrändhet. Chefspecialist Eija Prosi-Suuperko vid LokalTapiola och forskningsprofessor Jari Hakanen vid Arbetshälsoinstitutet berättar hur du kan stöda orken och den psykiska hälsan på arbetsplatserna.
Enligt
– I det stora hela satsar företagen nuförtiden mer på personalens välmående än tidigare och utvecklingen har främst varit positiv under de senaste årtiondena. Å andra sidan har kraven i arbetet ökat och arbetstagarna måste ofta arbeta allt hårdare med allt mindre resurser. En utmaning i vår tid är att även om företagen har mer kunskaper om effekterna av personalens välmående, riskhantering och arbetsförmågaledarskap, så kan eller hinner de inte alltid dra nytta av det i den hektiska vardagen. Det räcker inte att följa med och mäta arbetsförmågan och välbefinnandet om du inte reagerar på iakttagelserna, riskerna och missförhållandena, säger chefspecialist Eija Prosi-Suuperko vid LokalTapiola.
Ledarskap och att förutse personrisker har en nyckelroll
Prosi-Suuperko har under hela sin 40 åriga karriär arbetat med arbetstrivsel, hälsa, säkerhet och riskhantering i företag. Hon har även varit med och skapat LokalTapiolas strategiska modell för arbetsförmågaledarskap. De allt större utmaningarna när det gäller finländarnas psykiska hälsa är en sak hon tycker alla arbetsgivare borde reagera på.
– I små företag kan personriskerna vara stora, till exempel om endast en person har nyckelkompetens och ansvarar för det mesta samt om det saknas en modell för ersättande personal. Företaget behöver försäljning, nya kunder och produktivitet men personalen kanske är för liten med tanke på arbetsmängden, säger Prosi-Suuperko.
– Om företaget är länge i en utmanande situation och personalen arbetar på bristningsgränsen, känns arbetet inte längre meningsfullt och personriskerna ökar. Arbetsförmågan hos en person som är utmattad minskar, vilket i sin tur ökar risken för olycksfall och misstag. Långvarig utmattning kan leda till utbrändhet och allvarliga utmaningar med den psykiska hälsan, vilket ökar det mänskliga lidandet och kostnaderna, säger hon.
Prosi-Suuperko önskar att arbetsgivarna även ska beakta att ineffektivitet blir dyrt.
– Kärnan i arbetshälsan är att människan får göra ett betydelsefullt och meningsfullt arbete under bra ledning. Om problemen med arbetsförmågan växer sig för stora, känns arbetet inte längre meningsfullt. Arbetstagarna i företaget kan förvisso utföra sina uppgifter men motivationen, produktiviteten och arbetsengagemanget minskar hela tiden. Alla arbetsgivare har inte vaknat till insikt om den här risken.
”Arbetsengagemanget ökade tandläkarnas produktivitet med 10 000 euro”
Vad är arbetsengagemang och hur påverkar det arbetsförmågan? Arbetsengagemang är något som forskningsprofessor Jari Hakanen vid Arbetshälsoinstitutet har stor kompetens i och det är även ett av hans favoritteman. Han är av samma åsikt med Prosi-Suuperko om att mindre arbetsengagemang leder till minskad produktivitet och en ökad risk för utbrändhet.
– Arbetsengagemang, det vill säga intresse för arbetet och en upplevelse av meningsfullhet, främjar den psykiska hälsan. Arbetstagare som upplever arbetsengagemang är lyckligare och mer produktiva. Deras innovationsförmåga och goda form påverkar hela arbetsgemenskapen och märks direkt i resultaten. Det här märkte vi även i vår undersökning av tandläkare på hälsocentraler. Tandläkarna som upplevde arbetsengagemang hade en produktivitet som var i genomsnitt 10 000 euro högre än de som endast sällan eller aldrig upplevde arbetsengagemang, säger Hakanen.
Hakanen har redan i flera år forskat i olika fenomen i arbetslivet med fokus på människans välbefinnande och talar även mycket om betydelsen av omformning av arbetet. Han har varit på såväl IT-företag, i fängelser och i storkök för att hjälpa till att omforma arbetsuppgifterna och sett de positiva följderna.
– Det lönar sig att låta arbetstagaren själv fundera på hur hen kan göra sitt arbete på ett smartare och meningsfullare sätt och därigenom bättre kunna uppnå målen i arbetet. Ofta har människorna massvis med idéer som alla chefer borde ta emot med öppna armar så att man tillsammans kan utveckla bra arbetssätt. Det går förstås inte att förverkliga alla idéer men redan att lyssna och fundera på olika förändringar är viktigt.
Inge hopp när tiderna är svåra: ”Låt människorna vara en del av lösningen”
Hakanen uppmuntrar företagen att fästa uppmärksamhet vid diskussionerna som förs i vardagen. När tiderna är svåra, kretsar de här diskussionerna ofta kring ekonomisk lönsamhet och problem.
– Givetvis ska man berätta öppet om den ekonomiska situationen men att endast prata om ekonomin räcker inte till för att upprätthålla arbetsengagemanget. Det lönar sig att skapa en stämning på arbetsplatsen som ger hopp och understryker de gemensamma målen samt att vi är starka tillsammans. Det här är särskilt viktigt under svåra tider, säger Hakanen.
– Det behövs en kultur där människorna känner att de sitter i samma båt med ledningen och att utmaningarna är inspirerande. En sådan atmosfär är upplyftande och får människorna att tillsammans arbeta för bättre tider. När arbetstagarna upplever att de är en del av lösningen och uppmuntras att berätta om sina idéer, har företagen bättre chanser att klara av även ekonomiska utmaningar. Innovativa och initiativrika arbetstagare ger livskraft och konkurrensfördelar.
Arbetspensionsförsäkringsbolaget Elo är LokalTapiolas samarbetspartner inom arbetspensionsförsäkringar. LokalTapiola och Elo arbetar för finländska företags och företagares välbefinnande och stöder tillväxten i deras affärsverksamhet. Den här artikeln har skrivits som en del av samarbetet.