Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten

Förebygg bilolyckor under vintermånaderna – läs expertens tips

Under vintermånaderna är vägförhållandena stundvis utmanande och det krävs både uppmärksamhet av bilisten samt underhåll av fordonet för att minimera olycksriskerna. Simon Backlund, tjänstechef på LokalTapiola Österbotten, berättar hur det det löns att förbereda sig innan man beger sig ut på hala och snöiga vägar.

En välunderhållen bil och korrekt körning i vinterföre kan minska risken för olyckor avsevärt. Det är viktigt att anpassa körningen efter rådande vägförhållanden och att regelbundet kontrollera bilens skick. Enligt lagen skall vinterdäck användas från första november till sista mars, om föret och vädret så kräver.

- Däckens mönsterdjup ska vara minst 3 mm, men det rekommenderas att det är minst 4-5 mm. Dubbdäck är vanligtvis bättre på isiga vägar medan friktionsdäck kan vara bättre på snöiga vägar, säger Backlund.

Förutom mönsterdjup är det också viktigt att ha koll på däckets ålder och skick. Om däcken närmar sig fem år kan det löna sig att byta. Dessutom ska däcktrycket kollas regelbundet samt att det inte finns ojämna nötningar eller bristningar på däcken.

- Snöiga och isiga vägar gör att bromssträckan blir längre och alltför häftiga inbromsningar kan leda till en överraskande fyrhjulssladd. Vid dåligt väglag är det även bra att undvika onödiga omkörningar eftersom de ofta leder till farliga situationer, säger Backlund.

För att kunna köra säkert på vintern är det även viktigt att känna till bilens egenskaper. Syftet med låsningsfria ABS-bromsar är att hindra hjulen från att låsa sig när man bromsar. Den bästa bromseffekten med ABS-bromsar nås först när man trycker bromspedalen mycket kraftigt i botten. De flesta moderna bilar har nödbromsassistans som hjälper till att bromsa ordentligt.

Checklista: så här minimerar du risken för olyckor under vinterkörning

  • Däck och bromsar: Se till att däcken har tillräckligt med mönsterdjup och är i gott skick. Kontrollera även bromsarna regelbundet för optimal prestanda på hala vägar.

  • Fordonets skick: Utför regelbundna kontroller av fordonskomponenter som batteri, lampor och vätskor. Ett välskött fordon ökar inte bara säkerheten utan minimerar även risken för motorstopp i kylan. Kör man med elbil skall man beakta att drivbatteriets kapacitet är lägre när det är vinter och minusgrader så körsträckan kan bli kortare än på sommaren.

  • Anpassa hastighet och avstånd: Sänk farten och öka avståndet till andra fordon för att ge mer reaktionstid. Detta är särskilt viktigt under snöfall och isiga förhållanden.

  • Förutseende och planering: Planera resvägen i förväg och håll dig informerad om väderförhållandena. Undvik onödiga resor om förhållandena är extremt dåliga.

  • Verktyg och utrustning: Ha alltid nödvändiga verktyg och utrustning i bilen, inklusive isskrapa, snöskyffel och eventuellt sand eller grus för att öka greppet vid behov.

- Se till att du förutom isskrapan och snöborsten även alltid har varma kläder, stövlar och reflexväst i bilen. Åker man till Lappland kan det också vara bra att ha en snöspade med. Ifall olyckan är framme bör du ha telefon till hands så att du kan ringa LokalTapiolas larmtjänst och via den få hjälp och eventuellt bärgning av bilen. Larmtjänsten är öppen dygnet runt och nås på tel 0800 04531, säger Backlund.

Om något skulle hända i trafiken, kan du lita på bilförsäkringen.

Läs mer om vår bilförsäkring och räkna ut priset >