Identifieringskod för juridiska personer: 743700F5ORNC6L4VV333
Fondens hållbara investeringsmål mäts med koldioxidintensiteten för fondens investeringsobjekt i förhållande till marknadsindexet (parent index). Indexet som fonden följer har minst 50 % lägre koldioxidintensitet än marknadsindexet och koldioxidintensiteten för indexet som fonden följer minskar dessutom i genomsnitt med 7 % per år. Indexet som fonden följer har övervikt i bolag som har förbundit sig till att minska utsläpp enligt klimatavtalet från Paris och målen som baserar sig på klimatvetenskap. Indexet har övervikt i bolag som producerar gröna lösningar (Sustainalytics Exposure to Green Revenue).
Utvecklingen av indikatorerna som beskriver hur den finansiella produktens hållbara investeringsmål uppnås följs upp i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten samt verkställandet av fondens hållbarhetsrapportering. Nya mätare som följs upp kan tas i bruk om tillräckligt omfattande och kvalitativa data finns att tillgå. Uppnåendet av det hållbara investeringsmålet mäts enligt mängden CO2-utsläpp från bolagen i portföljen. Portföljens sammanräknade utsläpp minskas i enlighet med utsläppsmålen i jämförelseindexet som följer Paris klimatavtal.
Vi använder i första hand offentliga data som investeringsobjekten rapporterar vilket innebär att offentliga data förblir bristfälliga för de investeringsobjekt som inte rapporterar data. Indikatorer som investeringsobjekten rapporterar är inte alltid systematiska och standardiserade varvid det kan vara svårare att göra jämförelser. Vi strävar efter att främja rapporteringen och därigenom omfattningen på data genom att ta kontakt med investeringsobjekten och be om rapporter över väsentliga hållbarhetsindikatorer och -skador.
I LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab iakttas en systematisk investeringsprocess vars syfte är att från investeringsuniversum hitta investeringsobjekt, som uppfyller kriterierna som ställts upp. På portföljförvaltarnas möten fattas beslut om köp och försäljningar som portföljförvaltaren, som svarar för portföljen, förverkligar i praktiken. Våra viktigaste verksamhetssätt för aktivt ägarskap är möten med bolagets ledning, deltagande på bolagsstämmor och att påverka bolagen ensam eller tillsammans med andra investerare.
Fonden följer indexet Morningstar US Large Cap Target Market Exposure Paris Aligned Benchmark Select. Jämförelsevärdet uppfyller minimikraven enligt klimatavtalet från Paris vilka fastställs i EU:s referensvärdesförordning (2016/1011).
Ur indexet utesluts bolag som har misstänkta allvarliga överträdelser gällande miljö, socialt ansvar eller god bolagsstyrning och som inte har vidtagit tillräckliga korrigerande åtgärder gällande överträdelser. Fonden investerar dessutom inte i bolag med den svagaste ESG-klassificeringen.
Investeringsobjekten förutsätts iaktta internationellt identifierad praxis för god bolagsstyrning, som bland annat fastställs med internationella konventioner som styr företagsverksamheten och samhället såsom FN:s Global Compact samt lokala förvaltningskoder. Tillräckligt förverkligande av god bolagsstyrning bedöms genom att i verksamheten för investeringsobjekten följa förverkligandet av eller brytandet mot normer, som fastställs i internationella konventioner.
En taxonomienlig andel av investeringarna uppfyller kriterierna i taxonomiförordningen som förutsätter att investeringen inte orsakar betydande skada för något miljömässigt hållbart investeringsmål, som fastställs i taxonomiförordningen. I bedömningen av taxonomienligheten för hållbara investeringar används data som investeringsobjekten själv har rapporterat samt tjänsteleverantörens uppskattningar, när rapporterad information inte finns att tillgå.
Fondens hållbara investeringsmål mäts med koldioxidintensiteten för fondens investeringsobjekt i förhållande till marknadsindexet (parent index). Indexet som fonden följer har minst 50 % lägre koldioxidintensitet än marknadsindexet och koldioxidintensiteten för indexet som fonden följer minskar dessutom i genomsnitt med 7 % per år. Indexet som fonden följer har övervikt i bolag som har förbundit sig till att minska utsläpp enligt klimatavtalet från Paris och målen som baserar sig på klimatvetenskap.
Indexet har övervikt i bolag som producerar gröna lösningar (Sustainalytics Exposure to Green Revenue).
Med ovan nämnda begränsningar samt med den företagsspecifika analysen om förverkligandet av god bolagsstyrning strävar man efter att säkerställa att företagen som är investeringsobjekt följer praxis för god bolagsstyrning. Investeringsobjekten förutsätts iaktta internationellt identifierad praxis för god bolagsstyrning, som bland annat fastställs med internationella konventioner som styr företagsverksamheten och samhället såsom FN:s Global Compact samt lokala förvaltningskoder. Tillräckligt förverkligande av god bolagsstyrning bedöms i samband med hållbarhetsanalysen av investeringsobjektet samt genom att i verksamheten för investeringsobjekten följa förverkligandet av eller brytandet mot normer, som fastställs i internationella konventioner. I identifieringen av investeringsobjekten som iakttar praxis för god bolagsstyrning drar vi nytta av tjänsteleverantörernas Governance-analyser och -mätare som en del av vår egen hållbarhetsanalys. Ur investeringsuniversumet utesluts bolag som brutit mot internationella normer för mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljö eller korruption.
#2 Inte hållbar omfattar investeringar vilka inte uppfyller de krav som ställts på hållbara investeringar.
Planerad allokering av tillgångarna för den finansiella produkten: Andelen hållbara investeringar är 90 %, varav alla är investeringar som främjar en hållbar utveckling ur ett miljöperspektiv. Andelen icke-hållbara investeringar är 10 %.
Tillräckligt förverkligande av god bolagsstyrning bedöms genom att i verksamheten för investeringsobjekten följa förverkligandet av eller brytandet mot normer, som fastställs i internationella konventioner. Ur investeringsuniversumet utesluts bolag som brutit mot internationella normer för mänskliga rättigheter, arbetskraft, miljö eller korruption. I uppföljningen används som indikator antalet normförbrytelser i portföljbolagen.
Vi strävar efter att säkerställa kvaliteten på data genom att jämföra data som olika tjänsteleverantörer erbjuder, använda offentliga databaser och jämföra data som investeringsobjekten rapporterar, med data från kontrollgrupper. Vi följer konstant med forskningsdata som hänför sig till hållbarhetsindikatorer och teknologisk utveckling för att minska hållbarhetsrisker och -skador. Vi följer även kontinuerligt med hur den systematiska rapporteringen om identifierade hållbarhetsindikatorer utvecklas.
Vi använder s.k. ”rådata”, som vi får från olika datakällor, i våra egna databaser och beräkningar.
Vi strävar efter att främja rapporteringen och därigenom omfattningen på data genom att ta kontakt med investeringsobjekten och be om rapporter över väsentliga hållbarhetsindikatorer och -skador. Vi strävar efter att främja ibruktagandet av standardiserade indikatorer bland annat genom att understöda rapporteringsinitiativ såsom TCFD. Dessutom kompletteras offentliga data vid möten med investeringsobjekten och med hjälp av data som fåtts i samband med påverkansprocesser samt med hjälp av portföljförvaltarnas kännedom om investeringsobjekt och branscher vilken används vid hållbarhetsanalysen av investeringsobjekten. Med åtgärderna ovan säkerställs att begränsningarna inte hindrar att målen uppnås.
Indexet iakttar följande begränsningar och vikter i förhållande till det allmänna marknadsindexet.
Minskningen av koldioxidintensiteten ska vara minst 50 % jämfört med det allmänna marknadsindexet (parent index). Årsminskningen av koldioxidintensiteten ska vara i genomsnitt 7 % p.a. I indexet görs uteslutningar enligt grundnivå såsom kontroversiella vapen, tobak och de som bryter mot FN:s normer samt aktivitetsgrundade uteslutningar såsom koldioxid- (högst 5 % av omsättningen), olje- och gasbolag (högst 10 % av omsättningen). Vikten för kritiska branscher (high climate impact) ska vara minst lika stor som i marknadsindexet. Bolag med utsläppsmål (Science-Based Targets) har övervikt i indexet. Bolag som har en liten koldioxidrisk och som producerar gröna lösningar (t.ex. förnybar energi och energieffektivitet) har övervikt i indexet. Från indexet utesluts därtill bolagen enligt LokalTapiola Kapitalförvaltnings uteslutningslista i samband med indexuppdateringen i december och juni..
Jämförelsevärdet uppfyller minimikraven enligt klimatavtalet från Paris vilka fastställs i EU:s referensvärdesförordning (2016/1011).