Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
PersonkunderFöretagskunderLantbrukskunderOm LokalTapiola
FI
För kundenFörsäkringarPlaceringFinansiering
FordonKaskoförsäkringTrafikförsäkringMotorcykelförsäkringFörsäkring för paketbilMopedförsäkringAlla fordonsförsäkringarBilBåtHemHälsaOlycksfallsförsäkringSjukkostnadsförsäkringBarnförsäkringBabyförsäkringInvaliditetsförsäkringSkydd vid allvarlig sjukdomAlla hälsoförsäkrignarResaLivDjurHundförsäkringKattförsäkringHästförsäkringÖvriga djurförsäkringarAlla djurförsäkringarSkogKonkurrensutsätt försäkringarna
FörstasidanFör kundenSkador och ersättningHantera ärenden elektronisktKontaktuppgifterFörmåner och kampanjerBegär ett anbudBoka tidFaktureringDödsboFörsäkringarFordonKaskoförsäkringTrafikförsäkringMotorcykelförsäkringFörsäkring för paketbilMopedförsäkringAlla fordonsförsäkringarBilBåtHemHälsaOlycksfallsförsäkringSjukkostnadsförsäkringBarnförsäkringBabyförsäkringInvaliditetsförsäkringSkydd vid allvarlig sjukdomAlla hälsoförsäkrignarResaLivDjurHundförsäkringKattförsäkringHästförsäkringÖvriga djurförsäkringarAlla djurförsäkringarSkogKonkurrensutsätt försäkringarnaPlaceringBörja placeraFonder och placeringsportföljerPlaceringsförsäkringPrivate BankingHållbarhet i placeringsverksamhetAlla produkter och tjänsterFinansieringBilfinansieringPersonkunderFöretagskunderLantbrukskunderOm LokalTapiola
För kundenFörsäkringarPlaceringFinansiering
BilFordonKaskoförsäkringTrafikförsäkringMotorcykelförsäkringFörsäkring för paketbilMopedförsäkringAlla fordonsförsäkringarBilBåtHemHälsaOlycksfallsförsäkringSjukkostnadsförsäkringBarnförsäkringBabyförsäkringInvaliditetsförsäkringSkydd vid allvarlig sjukdomAlla hälsoförsäkrignarResaLivDjurHundförsäkringKattförsäkringHästförsäkringÖvriga djurförsäkringarAlla djurförsäkringarSkogKonkurrensutsätt försäkringarna
31.5.2023Försäljning av bilenTänker du sälja eller byta bilen? Läs de viktigaste tipsen om förberedelser, viktiga handlingar och bilens försäkringsskydd när du säljer bilen till en bilaffär eller privat.
Minneslista när du säljer bilen
  • Bestäm dig först om du säljer bilen privat eller direkt till en bilaffär.
  • Kom ihåg att anmäla byte av ägare med ett elektroniskt certifikat när affären är gjord.
  • Gör upp ett överlåtelse- eller köpebrev över försäljningen av bilen.
  • Gör även en överlåtelseanmälan.
  • Se till att din nya bil har en bilförsäkring när det blir aktuellt.
Läs mer om bilförsäkring.Lönar det sig att sälja bilen privat eller till en bilaffär?
  • Att sälja bilen privat kräver mer arbete, men det kan vara värt besväret eftersom du då kan få mer pengar för bilen än om du säljer den till en bilaffär.
  • Att sälja bilen till en bilaffär är enklare och snabbare och du får ofta snabbt pengarna på ditt konto.
  • Det lönar sig att konkurrensutsätta bilaffärerna eftersom provisionerna de uppbär och summan de ger för din bil kan variera. Du kan föra bilen till en bilaffär och be om ett anbud.
Tips om du säljer bilen privat
  • Se till att bilen är i säljbart skick före du lägger ut den till försäljning. Tvätta och rengör bilen och se till att du har instruktionsboken, serviceboken, registreringsbeviset och kvitton över service eller eventuella reparationer.
  • Ta tydliga bilder av hela bilen. Ta bra och tydliga bilder av bilens framsida, baksida, sidor, interiör, motorn och däcken. Ju fler bilder, desto bättre. Ta även bilder av eventuella repor och andra fel, de som är intresserade av att köpa bilen ser dem ändå i något skede.
  • Planera och skriv en annons som är enkel att förstå. Var kort och koncis, beskriv bilen i detalj och meddela säljarens kontaktuppgifter. Berätta ärligt om eventuella repor och fel så att det inte finns oklarheter när du träffar köparen.
  • Bestäm ett bra pris. Beakta bilens märke och modell, ålder, körda kilometer och skicket när du bestämmer priset. Du kan titta på nätet vilka priser man begär för bilar av motsvarande märke och modell så får du en bra bild av marknadssituationen.
Ägarbyte, överlåtelseanmälan, överlåtelsebrev och köpebrevNär du hittat en köpare måste hen göra en anmälan om ägarbyte inom 7 dagar. Ägarbytet sker med en registeranmälan för vilken du behöver ett elektroniskt certifikat eller anmälningsdelen till ett gällande registreringsbevis över bilen. Enklast sker ägarbytet med ett elektroniskt certifikat. Du kan skapa ett certifikat i tjänsten Traficom.fi. Gå till Traficoms sidor. Ett elektroniskt certifikat gäller 14 dygn. Du behöver registreringsbevisets anmälningsdel om du säljer bilen till utlandet eller Åland.När ni kommit överens om affären, är det viktigt att göra en överlåtelseanmälan om bilen. Du kan göra en överlåtelseanmälan elektroniskt genom att logga in i vår nättjänst. Med överlåtelseanmälan bevisar du att dina skyldigheter gällande bilen har upphört och befrias från den nya ägarens eventuella böter eller obetalda skatter. Samtidigt försäkrar du dig om att bilförsäkringarna upphör den rätta överlåtelsedagen. Logga in i vår nättjänst.Behövs ett överlåtelse- eller köpebrev över affären?Både köpebrevet och överlåtelsebrevet är tillräckliga bevis på affären för säljaren och köparen. Överlåtelsebrevet är enklare och visar när ägarbytet skett och parterna i affären. I köpebrevet specificeras dessutom tidtabellen för betalningar (t.ex. avbetalningar), vilka villkor det ingår i affären och övriga ärenden i anknytning till affären. Köpebrevet fungerar även som överlåtelsebrev när det inte blir någon skuld för bilens pris.Måste jag säga upp bilförsäkringen när jag sålt den?
  • Försäkringsskyddet för bilen upphör genast när den nya ägaren skaffar trafikförsäkring för bilen som sålts. Den nya ägaren av bilen har 7 dagar på sig att skaffa en ny bilförsäkring efter ägarbytet. Vi får aktuella uppgifter av Trafi vad gäller påställning.
  • Vi får även uppgifter om försäljningen av bilen via överlåtelseanmälan och då säger vi upp ditt försäkringsskydd automatiskt.
  • När du sålt bilen och det är aktuellt att skaffa en ny bil ska du komma ihåg att skaffa en bilförsäkring för den nya bilen. Vi räknar ut det bästa priset och bonusarna.
Aktuell
Lant- och skogsbruk7.4.2025Enkät: Unga lantbrukare känner inte till informationssäkerhetsriskerna på sina gårdar lika bra som äldre lantbrukareStörre gårdar gör det allt viktigare att förbereda sig på cyberrisker i lantbruket. Enligt en enkät är 64 procent av lantbrukarna medvetna om att informationssäkerheten är kritisk för verksamheten på gården men av lantbrukarna som är under 40 år gamla är endast varannan medveten om det.Livstrygghet2.4.2025LokalTapiola och Bollförbundet belönar ansvarsfulla föreningsgärningar för tredje gångenLokalTapiola och Bollförbundet belönar årligen föreningar för gärningar som gynnar barns och ungdomars hobbyer. Målet är att lyfta fram föreningsarbetet som sker på gräsrotsnivå eftersom det är en betydande sak för hela samhället. I år utser Hanna ja Mika Väyrynen vinnaren av första priset på 15 000 euro.Lant- och skogsbruk1.4.2025Hjärnblödning, brand och farliga situationer - Juha Mikkola känner till lantbruksriskernaLantbruksföretagare försäkrar nog sina gårdar, sina hem och sina lantbruksmaskiner, men många försummar att försäkra sig själva. "Det lönar sig att sätta försäkringarna i skick medan du är frisk", påminner oss Juha Mikkola som plötsligt blev sjuk.
Se fler aktuella ärenden
FörsäkringarFordonBilförsäkringFörsäljning av bilenVill du fortfarande byta språk?JaNej