1.
Du ber oss kontakta dig. Du förbinder dig inte till något.2.
Vi ringer upp dig och du får ett preliminärt anslutningsvärde.3.
Vi kommer överens om ett skogsbesök för en exakt skogsvärdering och anslutningsvärde.4.
Du fattar beslut om anslutande.5.
Ditt delägarskap i Samfälld skog börjar.
Smidigt ägande: Experter sköter allt enligt delägarnas beslut.
Skattefri inkomst: Det årligen betalda överskottet är skattefri inkomst för delägaren.
Konkurrenskraftig beskattnin: Skatteprocenten (26,5 %) för den samfällda skogen är lägre än kapitalskatteprocenten för en privat skogsägare (30–34 %).
Högt avkastningsmål: På lång sikt är det årliga avkastningsmålet för den samfällda skogen minst detsamma (4 %) som för skogsägare som aktivt sköter sin skog. År 2023 var totalavkastningen 8,4 %, varav 3,6 % (440 €/andel) betalades i överskott till delägare*
Fördelar för en storskogsägare: Med en bra planering och ett effektivt nätverkssamarbete går det att minska enhetskostnaderna för skogsskötseln och få ett bättre pris för virket.
Risker med investeringar: Samfälld skog kan erbjuda ett mer likvid alternativ med mindre risk för vård av skogsegendom än vad privat skogsägande erbjuder. Skogarna finns runtom i Finland, vilket minskar risken för skogsskador.
Smidigt arvsarrangemang: Att fördela andelar i samfälld skog till nästa generation är smidigare än att skifta skogen jämnt. Det blir lättare att fördela en ärvd skog och du behöver inte själv ta hand om skogsbeskattningen eller andra skyldigheter för skogsägare.
Operatörens förmedlingskod: 003721291126
Förmedlingskod för banknätverksanslutning: DABAFIHH
Företagsnamn | FO-nummer | Nätfakturaadress |
---|---|---|
PL 100
80020 Kollektor Scan
Mikaelsgatan 19 B
FIN-00100 Helsingfors
Anslutandet börjar alltid med en värdering av skogsfastigheten, utifrån vilken man beräknar antalet andelar i den samfällda skogen som motsvarar skogsfastighetens värde. I värdet beaktas även ett eventuellt oanvänt skogsavdrag. Den samfällda skogen ansöker om förrättning av området hos Lantmäteriverket och därefter antecknas den anslutande partens uppgifter i delägarförteckningen och delägarskapet börjar. Om en aktieägare så önskar, kan han eller hon delta i delägarlagets årliga stämma, där han eller hon kan rösta i förhållande till sin ägarandel. Något annat behöver delägaren inte ta hand om.
ingen tid, vilja eller kunskap att själv sköta skogen produktivt
man önskar få ett smidigt generationsskifte
man vill bli storskogsägare
man har ingen egen skog, men är intresserad av att investera i skog