Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Lapselle säästäminen

Lapselle säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pitkällä aikavälillä hyödynnät korkoa korolle -ilmiön, jolloin pienetkin säästösummat kerryttävät pesämunaa tulevaisuutta varten. Säästöjen seuraaminen ja niistä keskusteleminen voivat myös antaa lapselle eväitä taloustaitojen opetteluun.

Näin aloitat lapselle säästämisen LähiTapiolassa

 1. 1.

  Lapsen huoltaja voi aloittaa rahastosäästämisen kätevästi verkossa. Aloittaminen onnistuu myös soittamalla asiakaspalveluumme 09 453 8500 ma–pe kello 9–17.

 2. 2.

  Tunnistamme huoltajan sähköisesti, joten verkkopankkitunnukset kannattaa varata lähettyville. Kysymme huoltajalta tarvittavat esitiedot ja valmistelemme sopimuksen.

 3. 3.

  Mikäli lapsella on kaksi huoltajaa, lähetämme sopimuksen allekirjoitettavaksi sähköisesti myös toiselle huoltajalle.

 4. 4.

  Kun sopimus on hyväksytty, säästäminen on helppo aloittaa. Jos sopimus on tehty asiakaspalvelussa, lähetämme maksutiedot huoltajalle. Verkkopalvelussa tehdyn sopimuksen hyväksynnän jälkeen huoltajat voivat edetä tekemään ensimmäistä rahastomerkintää.

 5. 5.

  Kuukausisäästämiseen voit tehdä automaattisen sopimuksen, jotta säästäminen sujuu vaivatta. Minimimerkintäsumma on vain 30 €.

Kirjaudu verkkopalveluun

Hyvä tietää

Tiesitkö tämän lahjaverotuksesta?

 • Lapselle voi lahjoittaa ilman lahjaveroa yhteensä 4 999 € kolmen vuoden välein.

 • Lahjaveroa ei tarvitse maksaa, mikäli kuukausittainen säästösumma on enintään 138 € eikä muita lahjoituksia ole kolmen vuoden aikana.

 • Verottoman lahjan raja on antajakohtainen.

Mitä teen, jos en ole lapsen huoltaja?

Jos haluat säästää esimerkiksi sukulaislapselle tai kummilapselle, voivat lapsen huoltajat valtuuttaa myös sinut hoitamaan lapsen rahastosalkkua.

 1. 1.

  Ensin huoltajan tulee avata lapselle rahastosalkku joko verkkopalvelussa tai asiakaspalvelussa. Ohjeet löytyvät tämän sivun yläosasta.

 2. 2.

  Kun rahastosalkku on avattu, huoltaja voi hoitaa valtuutuksen kätevästi soittamalla asiakaspalveluumme 09 453 8500 ma–pe kello 9–17. Valtuutusta varten tarvitaan henkilötunnus, jolle valtuutus annetaan, sekä huoltajien sähköpostiosoitteet.

 3. 3.

  Asiakaspalvelumme pyytää huoltajaa tai huoltajia vielä allekirjoittamaan sähköisesti valtuutuksen.

 4. 4.

  Kun hyväksynnät on saatu ja valtuutus on valmis, voit edetä tekemään rahastomerkintöjä. Kuukausisäästämiseen voit tehdä automaattisen sopimuksen, jotta säästäminen sujuu vaivatta. Minimimerkintäsumma on vain 30 €.

Mitä valtuutus tarkoittaa?

 • Alaikäisen huoltajat voivat antaa joko toisilleen tai muille henkilöille valtuutuksen hoitaa rahastosalkun asioita myös yksin. Valtuutus kohdistuu aina tiettyyn rahastosalkkuun, ja se on voimassa LähiTapiolan rahastoasiakkaan verkkopalvelussa ja puhelinpalvelussa asioitaessa.

 • Valtuutetulla on oikeus tehdä merkintöjä, lunastuksia ja vaihtoja rahastosalkkuun, sekä antaa näiden tekemiseksi tarvittavia tietoja. Valtuutetulla on myös oikeus saada tietoja rahastosäilytyksestä, johon valtuutus on annettu.

 • Valtuutus ei sisällä oikeutta muuttaa rahastojen vastatiliksi ilmoitettua pankkitilinumeroa eli pankkitiliä, jolle lunastetut varat maksetaan. Vastatilin muutoksen voi tehdä vain huoltaja, ja siihen tarvitaan molempien huoltajien hyväksyntä.

 • Valtuutus on voimassa toistaiseksi siihen asti, kun lapsi on täysi-ikäinen. Valtuutuksen voi lopettaa ilmoittamalla siitä kirjallisesti LähiTapiolan asiakaspalveluun.

Palveluntarjoajat

LähiTapiolan rahastoja hallinnoidaan Seligson & Co Rahastoyhtiö Oyj:ssä ja LähiTapiola Vaihtoehtorahastot Oy:ssä. Tarkemmat tiedot avaintietoasiakirjoissa ja muissa rahastomateriaaleissa. LähiTapiola Varainhoito toimii omaisuudenhoitajana ja toimeksiantojen välittäjänä sekä LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiön vakuutusasiamiehenä. Sijoitusvakuutukset: LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.

Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoituksen arvon alenemisesta ja pääoman menetyksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta.

Tutustu sijoituspalveluita koskevaan lainsäädäntöön ja sijoittajan suojaan tästä.