Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Camilla Bakcman-KoskinenTalous23.2.2023

Haluatko säästää lapselle? Neljä vinkkiä sijoituskohteen valintaan

Onko haaveissasi lapsen talouden turvaaminen tulevaisuudessa? Oletko jo päättänyt, että haluat säästä lapsellesi, mutta et tiedä miten ja mihin säästää? Asiakkuusjohtajamme Camilla Backman-Koskinen antaa vinkit mitä ottaa huomioon, kun valitsee sijoituskohteen lapselle.

Kirjoitin aiemmin blogin lapselle säästämisestä, miksi se mielestäni kannattaa ja mitä asioita olisi hyvä ottaa huomioon, kun säästää lapselle. Voit lukea blogin täältä.

Lapselle säästämisellä on suuri merkitys lapsen tulevaisuuden kannalta. Kun perheen pienimmille on päätetty aloittaa sijoittamaan, on tärkeää miettiä sijoituskohde huolella. Miten valita lapsen sijoituskohde? Sijoituskohdetta valitessa on hyvä ottaa huomioon muutama asia.

  1. 1.

    Riskitaso. Kuinka hyvin sinä vanhempana siedät riksiä? Lapsi ei itse pysty tässä vaiheessa arvioimaan kuinka paljon riskiä sietää, joten vanhemman on tehtävä se päätös oman riskitasonsa mukaan. Menetätkö sinä yöunet, mikäli sijoitusten arvo heiluu paljon? Maltatko jättää sijoitukset odottamaan parempia päiviä, jos sijoitusten arvo käy pakkasen puolella? Mikäli arvonheilahtelut ei sinua haittaa, saattaa osakerahasto olla hyvä vaihtoehto. Jos kuitenkin etsit matalariskisempää vaihtoehtoa, yhdistelmärahasto voi sopia sijoituskohteeksi paremmin. Rahastoja löytyy matalariskisestä tuottohakuiseen monipuolisesti.

  2. 2.

    Lapsen ikä. Sijoitusaika ja riskitaso kulkee käsi kädessä, eli mitä enemmän riskiä ottaa sen pidempi sijoitusaika olisi hyvä olla. Esimerkiksi osakerahastojen arvo voi heilua vuoden-kahden aikana paljonkin, mutta historian mukaan pitkällä aikavälillä osakerahastot ovat tuottaneet hyvin, vaikkei historia ole kuitenkaan tae tulevaisuudesta. Eli jos aloitat lapselle säästämisen hänen ollessa hyvin nuori, voit valita hieman riskipitoisemman kohteen. Jos lapsesi on jo vähän vanhempi, voi olla hyvä ajatus valita hieman matalariskisempi kohde. Esimerkiksi osakerahastojen suositeltu sijoitusaika on yleensä 6 vuotta.

  3. 3.

    Kestävyys. Huomioimalla kestävyysasiat sijoituspäätöksissä voit vaikuttaa siihen, että lapsellasi on myös kestävämpi tulevaisuus. Ilman toimivaa planeettaa, ei ole toimivaa sijoitusympäristöäkään. Kestävillä sijoituksilla tarkoitetaan etenkin ympäristöasioihin ja sosiaaliseen vastuuseen liittyvien asioiden huomioimista sijoituspäätöksissä. Esimerkiksi LähiTapiolan rahastoista löytyy laaja valikoima vastuullisia rahastoja, joissa huomioidaan erilaiset kestävyysmieltymykset. Koko rahastovalikoima löytyy täältä. LähiTapiolan kestävään sijoittamiseen voi tutustua tarkemmin täällä.

  4. 4.

    Hajautus. Hajautusta on sekä ajallinen hajautus, että hajautus sijoituskohteiden välillä. Ajalliseen hajautukseen kuukausisäästäminen toimii hyvin. Kun sijoittaa säännöllisesti osa osuu hyviin ajankohtiin ja osa huonoihin, joten pitkällä aikavälillä tilanne tasoittuu, eikä tarvitse miettiä onko juuri nyt hyvä aika sijoittaa. On myös hyvä hajauttaa moneen eri yritykseen ja toimialaan, ettei tule laitettua ”kaikkia munia samaan koriin”. Rahastoissa on valmiiksi monta sijoituskohdetta ja hajautus on siltä osin hoidettu. Yhdellä rahastolla pärjää siis hyvin pitkälle, eikä täten sijoitussalkun rakentamisesta tarvitse tehdä monimutkaista. Rahastoja voi toki valita myös enemmän kuin yhden hajautuksen parantamiseksi. Omalla kohdalla olen esimerkiksi toiminut niin, että kuukausisäästöt menevät yhteen rahastoon ja kertaluontoiset, esimerkiksi syntymäpäivä- tai joululahjarahat menevät toiseen rahastoon.

Kun nämä neljä asiaa  on mietitty läpi ja päätökset niiden osalta on tehty on sijoituskohteen valinta helpompaa. Lisää vinkkejä ja tietoa lapselle sijoittamisesta löytyy verkkosivuiltamme täältä.
Rahastosijoittamisen voi aloittaa helposti verkkosivuilla täältä.

Rahaston avaamista varten tarvitaan molempien huoltajien hyväksyntä, eli mahdolliset muut huoltajat hyväksyvät sopimuksen sähköisesti.

Maailma muuttuu ja sijoittaminen sekä itselle, että lapselle on muuttunut helpommaksi. Säästäminen lapselle on yksi tapa auttaa häntä, kun hän aikanaan muuttaa omilleen ja aloittaa elämään omaa elämäänsä. Avoimella rahapuheella ja kasvatuksella kotona uskon, että voimme auttaa tulevia nuoria aikuisia oppimaan hyviä taloustaitoja ja ymmärtämään rahan arvoa paremmin sekä toivottavasti ehkäistä esimerkiksi velkakierteeseen joutumisen. ”Korkoa-korolle” toimii niin veloissa kuin säästöissä, joten miksi ei hyödyntää sitä positiivisella tavalla.

Camilla Backman-Koskinen
asiakkuusjohtaja
LähiTapiola Varainhoito

Tämä kirjoituksessa esitetyt näkemykset, arviot ja mielipiteet taloudesta ja sijoitusmarkkinoista ovat LähiTapiola Varainhoidon esittämiä ja perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Näkemyksiä, arvioita ja mielipiteitä ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.