+35880004531
Metsävahinko
Hae korvausta vuoden kuluessa vahingoista. Tutustu alla oleviin toimintaohjeisiin ja toimi sen mukaisesti. Vahinkoilmoituksen teet verkossa vahinkoilmoituslomakkeella. Avaa vahinkoilmoituslomake tästä.
Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan. Avaa valtakirja tästä.
Metsän myrskytuhovakuutus korvaa myrskyn aiheuttamia vahinkoja puustolle, taimikolle, hakatulle puutavaralle ja istutettaville taimille. Puuston osalta korvaus perustuu hakkuuarvon menetykseen, jota myrskyissä tyypillisesti syntyy pidentyneiden kantojen, puutavaralajisiirtymän ja kohonneiden korjuukustannusten seurauksena.
Minimivahinko on 0,5 hehtaaria
Hyönteistuhovahingosta voi hakea korvausta kun vähintään 0,5 ha puustoa tai taimikkoa on vahingoittunut niin pahasti, että alue joudutaan uudistamaan. Puolen hehtaarin alueella kaikkien puiden ei tarvitse olla hyönteisten tuhoamia. Varkinkin kirjanpainajavahingoissa joudutaan kaatamaan myös terveitä puita jotta voidaan estää vahingon leviäminen. Mikäli vahingon johdosta syntyy vähintään pulen hehtaarin aukko, voi vahingosta hakea korvausta. Vahinkoa syntyy lähinnä vahingoittuneiden puiden hakkuuarvon menetyksestä.
Enimmäiskorvausmäärä
Puunkorjuu
Vahinkoilmoitus tulee tehdä LähiTapiolaan mahdollisimman nopeasti. Myrskyvahingoissa puunkorjuun voi kuitenkin poikkeuksellisesti aloittaa heti, vaikka vahinkoilmoitusta ei olisikaan vielä tehty tai vahinkoa arvioitu. Mahdollisimman nopea puunkorjuu pienentää vahingon määrää jos puu ei ehdi pilaantua sekä vähentää mahdollisia tulevia hyönteis- ja sienitautivahinkoja. Vahinko voidaan useasti korvata hakkuukoneen mittalistan perusteella tai tarvittaessa pyytää vahinkoarvio jälkikäteen. Myrskytuhopuut korjataan omalle mittalistalle, jotta vahinkojen myöhempi arvioiminen on helpompaa. Nuoremmat 02–03-kehitysluokan vahinkokuviot kannattaa hakata erikseen omalle listalleen, jotta odotusarvolisän laskeminen helpottuu.
Metsävahinkoarvio
LähiTapiola pyytää arvion metsäammattilaiselta tarvittaessa. Jos puut saadaan myytyä, arvio pyydetään yleensä puun ostajalta. Arvio voidaan pyytää myös esim. metsänhoitoyhdistykseltä tai Otsolta. Vahinkoarvion pyytää tarvittaessa aina LähiTapiola.
Minimivahinko on 15 m3 tai 0,5 hehtaaria
Jälkivartiointi
Pelastustoimilain mukaan metsänomistaja on vastuussa jälkivartioinnista ja siitä aiheutuvista kustannuksista. Lain mukaan pelastustoiminnan johtajalla on oikeus teettää välttämätön jälkivartiointi metsänomistajan kustannuksella jos omistajaa ei tavoiteta tai hän ei muusta syystä huolehdi siitä.
Jälkivartiointikulut korvataan vakuutuksesta siitä lähtien kun pelastustoiminnan johtaja on määrännyt jälkivartioinnin metsänomistajan vastuulle. Palovahingoissa tarvitsemme palolaitoksen onnettomuusselosteen ja tiedon mahdollisesta jälkivartioinnista.
Palovahingoissa pyydetään yleensä metsäammattilainen arvioimaan vahingot. Vahinkoarvion pyytää tarvittaessa aina LähiTapiola.
Metsävakuutuksesta voi hakea korvausta kun taimikkoa on vahingoittunut vähintään 0,5 ha. Korvattavuus edellyttää, että alue on mennyt vajaatuottoiseksi ja joudutaan vahingon johdosta uudistamaan.
Korvaus perustuu kustannusarvon menetykseenTaimikoiden vahingot korvataan kustannusarvon menetyksen perusteella. Kustannusarvolla tarkoitetaan taimikon perustamisesta ja kasvattamisesta aiheutuneita kuluja. Uuden taimikon perustamiskuluja ei korvata, vaan ainoastaan tuhoutuneen taimikon arvo.
MetsävahinkoarvioTaimikkovahingoissa pyydetään yleensä metsäammattilaisen vahinkoarvio. Usein metsävahinkoarvio pyydetään paikalliselta metsänhoitoyhdistykseltä tai Otsolta, mutta myös muut metsäalan toimijat tekevät vahinkoarvioita. Vahinkoarvion pyytää tarvittaessa aina LähiTapiola.
KEMERA-tuki vähennetään korvauksestaTaimikkovahingoista vähennetään mahdollinen KEMERA-tuki. KEMERA on kestävän metsätalouden rahoitustuki jota anotaan metsäkeskukselta mm. luonnontuhojen jälkeen metsityskulujen kattamiseksi.
Vakuutuksen on oltava voimassa ennen vahingon alkamistaJyrsijöiden aiheuttamat vahingot taimikoissa alkavat, kun maahan sataa pysyvä lumipeite. Vakuutuksen tulee olla voimassa ennen tätä jotta vakuutus korvaa aiheutuneita tuhoja.
Laaja metsävakuutus korvaa hyönteisten aiheuttamia tuhoja puustolle ja taimikolle. Tavallisin vahingonaiheuttaja on kirjanpainaja - kaarnakuoriainen joka tuhoaa etenkin iäkkäitä kuusikoita. Kirjanpainaja on levinnyt huolestuttavasti viime vuosien aikana. Tukkimiehentäi taas saattaa tuhota taimikoita. Vahinkoilmoitus tulee tehdä LähiTapiolaan mahdollisimman nopeasti.
Minimivahinko on 0,5 hehtaaria
Metsävakuutuksesta voi hakea korvausta kun taimikkoa on vahingoittunut vähintään 0,5 ha. Korvattavuus edellyttää, että alue on mennyt vajaatuottoiseksi ja joudutaan vahingon johdosta uudistamaan. Puolen hehtaarin alueella kaikkien puiden ei tarvitse olla hyönteisten tuhoamia. Varsinkin kirjanpainajavahingoissa joudutaan kaatamaan myös terveitä puita jotta voidaan estää vahingon leviäminen. Mikäli vahingon johdosta syntyy vähintään puolen hehtaarin aukko, voi vahingosta hakea korvausta. Vahinkoa syntyy lähinnä vahingoittuneiden puiden hakkuuarvon menetyksestä.
Metsävahinkoarvio
Hyönteisvahingoissa pyydetään yleensä metsäammattilaisen vahinkoarvio. Jos puut saadaan myytyä, arvio pyydetään yleensä puun ostajalta. Arvio voidaan pyytää myös esim. metsänhoitoyhdistykseltä tai Otsolta, myös muut metsäalan toimijat tekevät vahinkoarvioita. Vahinkoarvion pyytää tarvittaessa aina LähiTapiola.
Vakuutuksen on oltava voimassa ennen vahingon alkamista
Kirjanpainajavahinko alkaa keväällä kun kuoriaiset parveilevat ja munivat munat puun kuoren alle. Lämpiminä kesinä hyönteiset saattavat parveilla uudestaan myös loppukesällä. Vahingot voivat näkyä joko saman vuoden aikana tai vasta seuraavina vuosina puiden kuivumisena pystyyn. Korvattavuuden kannalta ei ole merkitystä sillä, milloin tuhot ovat nähtävissä, vaan sillä, milloin hyönteinen on iskeytynyt puihin.
Jos sinulta on pyydetty vahinkoilmoituksesi liitteeksi asiakirjoja, voit toimittaa ne omaan alueyhtiöösi.