Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet2.6.2022

Riina valde etanolbil – ”Miljön och pengar var avgörande för mitt val”

Många saker håller på att förändras vad gäller bilismen. I den här artikelserien möter vi bilister som valt att använda alternativa drivkrafter. Helsingforsaren Riina valde etanol efter att ha övervägt miljön och kostnader.Jämför och köp

En vit lurvig hund springer ivrigt mot den öppna bildörren och kräver att få åka med. Rocky är en tio år gammal samojedhund som älskar människor men ännu mer att åka bil.

Riina Hyöky som äger bilen, en vit Dodge Caravan, är inte en lika ivrig bilåkare som hennes hund, men i vissa situationer är bilen det enda smarta sättet att ta sig fram.

- Jag är ingen bilmänniska. För mig är bilen ett sätt att ta sig från en plats till en annan, säger Riina leende.

För många finländare är bilen ett andningshål som det inte går att vara utan. För Riina är bilen det tredje alternativet efter kollektivtrafik och cykeln.

Riina bor i Helsingfors där kollektivtrafik oftast är det enklaste och snabbaste sättet att resa. Vid långa resor är det dock lättare att använda egen bil.

- Under de senaste två åren har jag åkt till Heinola och Pemar på grund av studier. Dit har det varit enklare att ta sig med egen bil.

Riina väljer bilen även när hon reser med hunden eftersom en stor samojedhund inte är det lättaste resesällskapet att ha med sig i kollektivtrafiken. Under ett år kör hon endast cirka 5 000 kilometer.

Stor prisskillnad mellan bensin och etanol

Riina Hyöky har varit med om mycket under det senaste två åren. Före coronapandemin var hon delägare i ett restaurangföretag men när coronan lamslog restaurangbranschen valde hon att göra sig av med sin andel. Sitt nya yrke hittade hon i djurens värld och nu studerar Hyöky till djurskötare.

Den nya livssituationen påverkade även hennes ekonomi. Också därför är hon glad över att bilen går på etanol. Etanol är mycket billigare än bensin och diesel.

- Igår när jag tankade kostade en liter etanol 1,69 euro. En liter 95-oktanig bensin kostade 2,38 euro. Just nu är skillnaden ganska stor, säger Hyöky.

Bränslepriserna har stigit kraftigt från början av år 2022 och för närvarande är etanol till och med billigare än för ett år sedan. Priset är dock inte den största orsaken till att Hyöky kör etanolbil.

- Den största orsaken är absolut miljön. Etanol orsakar 80 procent mindre utsläpp än bensin.

En orsak till det är att finländsk RE85 tillverkas av avfall. ST1 som tillverkar etanol berättar att bolaget även fäster särskild uppmärksamhet vid att transporten av avfallet till produktionsanläggningen inte orsakar extra utsläpp.

Staten stöder etanolkonvertering

En etanoldriven bil är ett intressant alternativ eftersom de flesta bensinbilar kan konverteras till etanolbilar. Riinas Dodge Caravan är av årsmodell 2000 och har konverterats till att drivas med etanol. Konverteringen kostar 400–500 euro och staten stöder konverteringen med 200 euro.

Efter konverteringen kan du tanka bilen med antingen etanol eller bensin. Bränsleförbrukningen är något högre vid användningen av etanol eftersom energiinnehållet i etanol är mindre än i bensin. Skillnaden mellan bensin och etanol är cirka 30 procent.

- Bilens bränsleförbrukning ökade från tio liter till cirka tolv liter på hundra kilometer.

Riina funderade en hel del på vad det finns för negativa sidor med en etanolkonvertering. I hennes vågskål väger nämligen de positiva sakerna mer än de negativa. En del etanolbilsanvändare har berättat att de haft svårigheter att starta bilen men Riina har inte råkat ut för det.

Om jag måste nämna något negativt så är det att etanol inte finns att få på alla stationer. Ibland, när jag kört längre sträckor, har jag varit tvungen att tanka bensin för några tior, men det har egentligen inte stört mig.

Efter vår pratstund kurvar den vita Dodge Caravan-bilen iväg mot nya äventyr. Rocky sitter redan med slutna ögon på sin plats bredvid föraren och håller på att somna till den mjukt spinnande V6:an. Lyckligtvis visar damen bakom ratten inga tecken på trötthet.

  • Enligt Traficoms statistik fanns det i mars 2022 cirka 4 500 etanoldrivna personbilar i Finland.

  • Staten stöder en etanolkonvertering med 200 euro. Du kan läsa mer om konverteringsstödet här.

  • I en Flexifuel-bil kan du använda etanol tillverkat av växtbaserade råvaror som bränsle. I bästa fall orsakar det 80 % mindre utsläpp än fossila bränslen.

  • Etanolbilar kan tankas på stationer som säljer E85-bränsle. Efter konverteringen fungerar bilen även med bensin om det inte finns etanol. Etanol har en sämre verkningsgrad än bensin och därmed ökar bränsleförbrukningen med 10–30 %.

  • En bil som etanolkonverterats måste ändringsbesiktas för att registrera den nya drivkraften. Läs mer på Traficoms webbsidor.

Fler drivkraftsalternativ förändrar trafiken i Finland. I LokalTapiolas artikelserie möter vi bilister som använder annat bränsle än bensin eller diesel. Vi möter bilister som kör med etanolbil, elbil och gasbil

Läs även: För Olli föll valet på en elbil – “Bekvämligheten fick mig att välja elbil”

Läs även: Aino valde gasbil – ”Dottern talade för ekologisk biogas”