Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet12.2.2019

Experternas viktigaste råd för köp av begagnade bilar - såhär undviker du de vanligaste fallgroparna

Planerar du att köpa en begagnad bil? LokalTapiola utredde vad man borde beakta före man skaffar en bil, hur bilen finansieras och vad man ska beakta vid försäkring.Jämför och köp

Det köps mångdubbelt med begagnade bilar jämfört med nya bilar. Enligt Nettiauto.coms statistik köptes klart över 600 000 begagnade bilar år 2018. De mest populära märken var Volkswagen, Volvo, Toyota, Mercedes-Benz och BMW.

Före din kommande bil ingår i statistiken är det viktigt att gå igenom några saker.

De viktigaste sakerna före köp av en begagnad bil

Enligt Teemu Maunula som är enhetschef på Veho Vaihtoplussa är det viktigt att i början klargöra, hurudan bil du behöver.

Fastställ budgeten och fundera på hur stor bil du verkligen behöver i vardagen.  Fundera även på bränsle: vill du välja den ur ekologisk vinkel eller enbart med tanke på användningen?  Beakta även bilens grundskatt som bestäms enligt bilens utsläpp.  Grundskatten för äldre bilar är betydligt högre.

- Räkna hur många kilometer du kör och välj ett bränsle som passar ditt körande. Om de körda avstånden är relativt långa, är dieseln ännu det förmånligaste alternativet, ger Maunula som råd.

- Bensin- och dieselbilarna är ännu de populäraste, men det finns även efterfråga på begagnade elbilar. Det finns dock inte så många till försäljning, säger Maunula.

Efterfrågan på hybridbilar har också ökat, men Maunula vill varna att deras förbrukning kan bli högre än för en traditionell bensinbil.

- De kan vara en fallgrop. Plug-in hybridernas bärsträcka är i genomsnitt 30 kilometer, varefter förbrukningen stiger betydligt

Men även här vill Maunula betona den första punkten dvs. hurudan bil du behöver. Om man i regel bara kör korta arbetsresor, kan en hybridbil eller en elbil vara ett mycket vettigt val.

När den potentiella bilen har hittats, är det bra att bekanta sig med dess bakgrund och servicehistoria: i vilket slags användning bilen har varit, hur mycket den är medkörd, vilka service som utförts och vilka delar som har bytts.

- Tumregeln är att ju mer en bil är medkörd desto mera slitna delar ska bytas ut i framtiden. Det är viktigt att förstå riskerna, säger Maunula.

Köp av begagnad bil: vem vinner bilaffär eller privathandel?

Det kan vara billigare att köpa bil av en privatperson, men Maunula ber oss att överväga riskerna med privathandeln. Det negativa vid privathandeln är att köparen inte har konsumentskydd.

- Om det uppkommer något fel på bilen är det helt på köparens ansvar. Vid privathandeln kan det också framträda dolda fel, vilka vanligtvis är mycket dyra att reparera, säger Maunula.

Bilar som köpts i en bilaffär har större skydd. Försäljaren har ett ansvar som baserar sig på konsumentskyddet.

- Bilaffären har informationsskyldighet dvs. till exempel om bilen har importerats från utlandet eller krockat, ska detta berättas.

I Vaihtoplussa ska varje bil som kommer för försäljning besiktas eller repareras så att den vid tidpunkten för försäljningen är i det skick vägtrafiklagen förutsätter.

Det kan vara mycket utmanande att ordna finansiering för privathandel. I allmänhet beviljar banken enbart brukskredit. LokalTapiola Finans erbjuder för närvarande endast finansiering för bilar som köpts via bilaffärer.

- Bilaffären gör även allt behövligt pappersarbete för köparens räkning.

Finansiering av begagnad bil

Enligt Nettiauto är medelpriset för begagnade bensinbilar 9 000 euro och för dieselbilar 16 000 euro. Sådana summor hittar man sällan i fickan, så hur ska man finansiera köpet av en begagnad bil?

Hannu Heliö som är vice verkställande direktör på LokalTapiola Finans säger att endast ett fåtal bilar köps kontant. Avbetalning är för närvarande den mest använda finansieringsformen vid bilköp både när det gäller köp av begagnade bilar och nya bilar.

- På de finländska vägarna kör cirka en halv miljon bilar som finansierats med avbetalning, säger Heliö.

Heliö betonar att finansiering alltid måste anpassas till den egna betalningsförmågan.

- När man väljer finansiering är det bra att klargöra alla kostnader för krediten. Vid jämförelsen av finansieringskostnader är det bäst att jämföra den faktiska årsräntan för de olika anbuden, vilket avslöjar det förmånligaste alternativet , säger Heliö.

Försäkringar för begagnade bilar

Det lönar sig oftast att välja omfattningen av försäkringen enligt fordonets värde och ålder. Även den egna risktoleransen samt användningen av fordonet inverkar på saken. LokalTapiola erbjuder flera alternativ för begagnade och lite äldre bilar, såsom Omfattande kasko och Baskasko. För nyare bilar rekommenderar vi Lyxkasko.

- Om fordonet används dagligen eller om det är relativt nytt och värdefullt så rekommenderar vi alltid omfattande kaskoförsäkring. Det är till exempel bra att ha en försäkring för ersättande bil när du har dagligt behov av fordonet och det till exempel inte finns kollektivtrafik att tillgå. Glasskador är mycket vanliga, i själva verket är dessa de mest ersatta skadorna, säger Isto Virasoja LokalTapiolas försäljningsdirektör för bilaffärs- och besiktningstationsförsäljning.

En kaskoförsäkring med kollisionsskydd är alltid obligatorisk för finansierade fordon.   Finansieringsförsäkring som ingår i LokalTapiolas alla mera omfattande kaskoförsäkringar ger skydd för fordonets finansiär.

Läs mer om valet av kaskoförsäkring.

Källor som använts  i artikeln: https://www.nettiauto.com/artikkeli/vaihtoautokauppa_suomessa_vuonna_2018