Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Rahastosijoittaminen ja rahastosäästäminen

Rahastosijoittaminen on helppo ja hajautettu tapa sijoittaa sinulle sopivalla summalla. Voit valita sinulle sopivan rahaston laajasta valikoimastamme indeksirahastoista teemarahastoihin ja aloittaa vaivatta verkossa.

Mikä on sijoitusrahasto?

Sijoitusrahaston omistavat siihen sijoittaneet sijoittajat osuuksiensa suhteessa. Rahastoa hoitava rahastoyhtiö kerää yksityishenkilöiden ja yhteisöjen varoja yhteen ja sijoittaa ne osakkeisiin, korkoinstrumentteihin, muihin rahastoihin ja johdannaisiin, jotka muodostavat rahaston. Rahaston sijoituspäätökset tekee salkunhoitaja tai rahasto seuraa indeksiä.

Miten valitsen sopivan rahaston?

  • Tärkeintä on miettiä itselle sopiva tuotto- ja riskitaso. Nämä kulkevat käsikädessä. Matalan tuotto-riskitason rahastot ovat joko korko- tai yhdistelmärahastoja. Korkeammassa päässä ovat osake- ja indeksirahastot.

  • Kuinka pitkällä aikavälillä sijoitat? Pidemmän ajan sijoituksissa voi tyypillisesti ottaa enemmän riskiä, jos pystyt antaa varojen olla rahastossa markkinaolosuhteiden muuttuessa. Lyhyen ajan sijoituksissa voit harkita lyhyen koron rahastoja, joista varoja voi lunastaa pois nopeastikin.

  • Mitkä ovat kiinnostuksen kohteesi? Voit valita rahaston kiinnostuksen kohteen mukaan – valikoimastamme löytyy esimerkiksi Kestävä Ympäristö, Tulevaisuus tai Hyvinvointi ESG -rahastot.

Suosituimmat LähiTapiolan rahastot

Maailma 20 – maltilliselle sijoittajalle

Sopii sijoittajalle, joka haluaa sijoittaa maailmanlaajuisesti helposti ja hyvin hajautetusti. Tavoittelet tuottoa, mutta isot arvonvaihtelut jätät enemmän riskiä sietäville säästäjille.

Maailma 50 – tasapainoiselle sijoittajalle

Sopii sijoittajille, joka haluaa sijoittaa maailmanlaajuisesti helposti ja hyvin hajautetusti. Tavoittelet kohtuullista tuottoa ja ymmärrät, että riskiä on otettava jonkin verran.

Maailma 80 – tuottohakuiselle sijoittajalle

Sopii sijoittajille, joka haluaa sijoittaa maailmanlaajuisesti helposti ja hyvin hajautetusti. Tavoitteenasi on saavuttaa hyvää tuottoa pitkällä aikavälillä. Uskot, että riskinotto palkitaan.

Rahastosijoittaminen vastuullisempiin sijoituskohteisiin

Voit ottaa vastuullisuuden huomioon sijoituksissasi vaivatta rahastojen kautta. Vastuullinen sijoittaminen ei tarkoita sijoitustuotoista tinkimistä, vaan se on osa riskienhallintaa ja pitkäjänteisyyttä.

Vastuullisesti sijoittavia ja kestävyyttä huomioivia rahastoja on paljon erilaisia; eri omaisuusluokissa, tuotto- ja riskitasoilla. Kaikki LähiTapiola-rahastot sijoittavat LähiTapiola Varainhoidon kestävän sijoitustoiminnan periaatteiden mukaisesti. Lisäksi LähiTapiola Varainhoito edistää kestävyyttä vaikuttamalla sijoituskohteisiimme, ja on sitoutunut PRI:n kestävän sijoitustoiminnan periaatteisiin ja Net Zero -tavoitteeseen 2050 mennessä.

Lue lisää vastuullisesta sijoittamisesta täältä.

Sijoitusrahastojen kulut

Sijoitusrahastoilla on kolmenlaisia kuluja; kaupankäyntikulut, hallinnolliset kulut ja juoksevat kulut.

  • LähiTapiolan välittämistä sijoitusrahastoista ei peritä kaupankäyntikuluja eli ostaminen ja myyminen ei maksa erikseen.

  • Hallinnollisiin kuluihin sisältyy sijoitusrahastojen hallinnointipalkkio. Hallinnointipalkkio tarkoittaa rahaston hallinnoinnista aiheutuvien kulujen kattamista rahastoyhtiölle.

  • Viimeisenä on juoksevat kulut, eli rahaston kokonaiskulut vuositasolla, jotka perustuvat edellisenä tilivuonna perittyihin toteutuneisiin kuluihin. Niiden määrä voi vaihdella vuodesta toiseen. Juoksevissa kuluissa on mukana kohderahastojen perimät palkkiot. Myös hallinnointipalkkio sisältyy juokseviin kuluihin.

Lisää rahastojen kuluista voit lukea täältä tai kunkin rahaston avaintietoasiakirjasta samalta sivulta.

Sijoitusrahastojen verotus

Sijoitusrahastojen verotus on osa pääomaverotusta rahasto-osuuksien lunastuksen eli myynnin yhteydessä.

  • Rahastoyhtiö ilmoittaa rahasto-osuuksien omistustiedot vuosittain veroviranomaisille. Luovutusvoitot ja -tappiot tulee tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta.

  • Rahasto-osuuden lunastuksen tai vaihdon yhteydessä syntyvä luovutusvoitto on pääomatuloa, josta peritään 30 %:n vero. Siltä osin kuin verovelvollisen verotettavan pääomatulon määrä ylittää 30 000 euroa, veroprosentti on 34. Luovutusvoitto on lunastushinnan ja merkintähinnan erotus.

  • Rahasto-osuuksien arvo voi myös laskea. Mikäli rahasto-osuuksista luovutaan tappiolla, muodostuu verotukseen ilmoitettavaa luovutustappiota. Luovutustappiot voi vähentää kaikista pääomatuloista.

  • Jos kalenterivuoden aikana myyntihinnat ovat yhteensä enintään 1 000 euroa, myyntivoitto on verotonta.

Lue lisää sijoitusrahastojen verotuksesta ja kaupankäynnistä täältä.

Usein kysyttyä rahastosijoittamisesta ja rahastosäästämisestä?

Voit seurata omien sijoitustesi arvonkehitystä kirjautuneena verkkopalvelussamme tai LähiTapiola Sijoitukset -mobiilisovelluksessamme. Verkkopalvelu ja sovellus ovat maksuttomia ja voit kirjautua sinne omilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Verkkopalvelun ja mobiilisovelluksen Sijoitusyhteenveto-sivulta löydät kaikki rahastosalkkusi, ja pääset perehtymään salkun tarkempiin tietoihin, kuten arvonkehitykseen.

Säännöllinen sijoittaminen tuo ajallista hajautusta eli ostot eivät satu vain markkinoiden huipulla, vaan myös ”alennusmyyntien” pohjilla. Oikein ajoittaminen markkinoilla on sijoittajalle lähes mahdotonta ja siten on tärkeää aloittaa säännöllinen sijoittaminen, jottei hukkaisi sijoitusten tuottoja yrittämällä ajoittaa myynnit ja ostot. Säännöllinen sijoittaminen luo sijoituksille ajallista hajauttamista, jolloin sijoitusten riski hajautuu eri sijoitusajankohtiin ja sijoitusten kokonaisriski pienenee.

Voit tehdä kuukausisäästösopimuksen rahastoon rahastojen ja varainhoidon verkkopalvelussamme maksutta jopa vain 30 eurolla.

Voit myös olla yhteydessä asiakaspalveluumme puh. 09 453 8500 (ma - pe klo 9 - 17).

Verkkopalvelussa sijoitusyhteenvedon alta löydät kaikki rahastot, joita voit merkitä verkossa. Tutustu-painikkeesta voit tutustua rahastoon tarkemmin. Rahaston nimestä tai ostoskorin kuvasta pääset tekemään säännöllisen sijoituksen. Voit tehdä kuukausisäästösopimuksen myös rahastosalkkusi sivulta valitsemalla Osta-painikkeen.

Kun olet valinnut, että teet säännöllisen sijoituksen, pääset valitsemaan summan ja rahastosalkun. Lopuksi saat vielä kuluerittelyn sekä rahaston esitteet, säännöt ja muut tärkeät asiakirjat.

Verkkopalvelu ohjaa sinut oman pankkisi sivulle tekemään säännöllisen maksun. Verkkopalvelusta saat ladattua maksutiedot pdf-muodossa, tai kopioitua virtuaaliviivakoodin, jonka avulla toistuvan maksun tekeminen oman pankin verkkopalvelussa on helppoa.

Merkintätoimeksianto on voimassa 30 vuorokautta, jonka aikana merkintämaksu on suoritettava ennen kuin maksutiedot vanhentuvat. Merkintätoimeksianto jää vielä hetkeksi avoimeksi kunnes olemme käsitelleet maksusi.

Merkintä näkyy salkussasi 1 - 3 pankkipäivän viiveellä.

Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoituksen arvon alenemisesta ja pääoman menetyksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta.

Voit lukea lisää rahaston riskeistä joko rahaston sivuilta tai avaintietoasiakirjasta.

LähiTapiolan korko-, osake- ja yhdistelmärahastoista ei peritä merkintä- tai lunastuspalkkiota. Rahastojen hallinnoinnista ja säilytyksestä peritään palkkio, joka vähennetään automaattisesti rahasto-osuuksien päivän arvosta. Kulu ilmoitetaan yleensä prosentteina vuodessa ja sen määrä vaihtelee rahastosta riippuen. Jokaisen rahaston avaintietoesitteessä kerrotaan juoksevat kulut, jotka pitävät sisällään kaikki rahaston hallinnoimiseen liittyvät kulut paitsi mahdollisen kaupankäyntikulut.

Seligson & Co -rahastot perivät sääntöjensä mukaisesti merkintöjen ja/tai lunastusten yhteydessä mahdollisen kaupankäyntikorvauksen. Kaupankäyntikorvauksen suuruus vaihtelee rahastoittain ja se ilmoitetaan rahastoesitteessä, avaintietoesitteessä ja hinnastossa. Kaupankäyntikorvaus maksetaan rahastolle ja se korvaa rahastojen pitkäjänteisille omistajille muiden sijoittajien merkintöjen ja lunastusten aiheuttamia arvopaperien kaupankäyntikustannuksia. Seligson & Co Perheyhtiöillä ja Seligson & Co Rahamarkkinarahastolla ei ole kaupankäyntikorvausta.

Rahastojen hallinnoinnista peritään hallinnointipalkkio, joka vähennetään automaattisesti rahasto-osuuksien päivän arvosta. Lisäksi rahastoilta peritään säilytysyhteisölle maksettava rahastojen arvopapereiden säilyttämisestä ja säilytysyhteisönä toimimisesta aiheutuva säilytys- ja säilytysyhteisöpalkkio. Juoksevat kulut sisältävät kaikki rahaston hallinnoimiseen liittyvät kulut paitsi rahaston kaupankäyntikulut.

Jokaisen rahaston kulut löydät helposti verkkosivuiltamme kunkin rahaston sivuilta kohdasta Avaintiedot.

Vastuullisuus on meille tärkeää ja se on integroitu koko sijoitustoimintaamme. Lue lisää kestävästä sijoitustoiminnasta täältä.

Rahastot, joilla on kestävyysominaisuuksia, jaetaan EU:n kestävän rahoituksen sääntelyssä kahteen ryhmään. Artikla 9:n mukaiset sijoitukset ovat ns. ”tummanvihreitä” kestäviä sijoituksia, joilla ovat tiukimmat kriteerit kestävyyden puolesta. Artikla 8:n mukaiset sijoitukset ovat ns. ”vaaleanvihreitä” kestävyysominaisuuksia muiden ominaisuuksien ohella edistäviä sijoituksia.

Tunnistat rahastojen artiklan rahastolistan joko tumman- tai vaaleanvihreästä ikonista.

Tumman-  ja vaaleanvihreiden rahastojen kestävyydestä annetaan tietoa erillisillä ennakkotieto- ja määräaikaiskatsauslomakkeilla sekä rahastokohtaisilla nettisivuilla. Lisäksi suurimmasta osasta LähiTapiola-rahastoista on tarjolla vapaamuotoisemmat kestävyyskatsaukset täällä.

Kaikkien rahastojen ostaminen ja merkitseminen tapahtuu verkkopalvelussamme.

Aloita sijoittaminen

Palveluntarjoajat

LähiTapiolan rahastoja hallinnoidaan Seligson & Co Rahastoyhtiö Oyj:ssä ja LähiTapiola Vaihtoehtorahastot Oy:ssä. Tarkemmat tiedot avaintietoasiakirjoissa ja muissa rahastomateriaaleissa. LähiTapiola Varainhoito toimii omaisuudenhoitajana ja toimeksiantojen välittäjänä sekä LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiön vakuutusasiamiehenä. Sijoitusvakuutukset: LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.

Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoituksen arvon alenemisesta ja pääoman menetyksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta.

Tutustu sijoituspalveluita koskevaan lainsäädäntöön ja sijoittajan suojaan tästä.