Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Ajankohtaista

Tiedätkö, miten toimia, jos työntekijälle sattuu tapaturma?

Tulosta tästä korvauksenhakuohjeet (pdf) (ruotsi / englanti) kahvihuoneen seinälle.

LähiTapiola saa työtapaturmavakuutuksen palkkatiedot suoraan tulorekisteristä. Lue lisää aiheesta.

Hyödyllistä tietoa

Riskihelppi – hyödyllisiä ohjeita, lomakkeita ja työkaluja yrityksen riskienhallintaan

Työturvallisuuden perusasiat kuntoon

Muita hyödyllisiä ohjeita löydät Riskihelpin sivustolta.

Työntekijälle sattui tapaturma –täytä vakuutustodistus

  • Työnantaja tekee vahinkoilmoituksen LähiTapiolalle viipymättä tai viimeistään 10 arkipäivän kuluessa työntekijän ilmoituksesta. Yrittäjän on ilmoitettava omasta vahingostaan 30 päivän kuluessa vahingosta.
  • Vakavista tapaturmista on aina ilmoitettava myös poliisille ja työsuojeluviranomaisille. Vakava tapaturma on esimerkiksi sellainen, joka suurella todennäköisyydellä aiheuttaa pysyviä vammoja, vaikeuttaa normaalia elämää tai aiheuttaa kuoleman.
  • Todistuksen voi joko tulostaa tai pyytää mobiilivakuutustodistuksen tekstiviestinä vahingoittuneen puhelimeen.
  • Tulosta korvauksenhakuohje (pdf).

Erikoismaksuisen työtapaturmavakuutuksen vakuutusmaksun muodostuminen

LähiTapiolassa alkavan uuden vakuutuksen ennakkomaksu on aina vakutuustarjouksen mukainen. Vanhempien vakuutusten maksuihin vaikuttavat yrityksen vahinkohistoria, mutta oletko koskaan ihmetellyt, miten työtapaturmavakuutuksen erikoismaksujärjestelmä oikein toimii?

Uuden vuoden ennakkomaksun lasku lähetetään asiakkaalle marraskuun puolivälissä ja eräpäivä on tavallisesti heti 2.1. Vakuutus ei tuossa yhteydessä tunnustele päättyvän vuoden vahinkokertymää kesken vuotta, vaan käyttää viimeistä kokonaista vuotta ennakkomaksun perusteena. Maksun peruste haetaan siis varsin kaukaa.

Kun vuosi päättyy ja vakuutusyhtiö saa seuraavan vuoden alussa päättyneen vuoden toteutuneet palkat ammattiryhmittäin, suoritetaan ns. lopullisen maksun laskenta. Vakuutusmaksuun vaikuttaa lisäksi osittain saman vuoden korvausmeno.

Vakuutusmaksu selviää siis aina jälkikäteen.

Laskit aivan oikein, tässä tulee kahden vuoden ”ylihyppy”; 2018 vuoden lopullinen maksu selviää keväällä 2019 ja ennakkomaksun perusteena oli vuoden 2016 vakuutusmaksu.

Järjestelmä seuraa tavallisesti 3-5 viimeisimmän vuoden vahinkoja. Jos vanhin ja lopullisen maksun laskennasta pois putoava vuosi on erityisen huono tai tavallista parempi, voi lopullisen maksun laskennasta tulla iloinen tai ikävä yllätys.

Yritysten verkkopalvelusta tai omalta yhteyshenkilöltäsi saat työsuojelutilaston, jonka avulla saat hyvän kuvan siitä onko ne vuodet veljiä vai ei.

Vuositiedote

Vuositiedotteen seuraavan vuoden vakuutusmaksuun vaikuttavista muutoksista sekä ajankohtaisista asioista lähetämme marraskuussa.

Tästä voit lukea marraskuussa lähetetyn tiedotteen (pdf) (ruotsi).