Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Bilresan avbryts ofta av dessa orsaker – dra nytta av tips för vinterns semestertrafik

18.12.2020 - Säkerhet

LokalTapiolas larmtjänst kontaktas när resan avbryts överraskande. I jul- och vintersemestertrafiken är punkteringar, elfel och olyckor de vanligaste orsakerna till avbrott i resan. Vi sammanställde metoder, för att försöka undvika olyckor och hur man ska agera när en skada inträffar.

Under semestertider blir trafiken livligare och vinterföret ökar skadorna i vägtrafiken. Ibland kan resan avbrytas helt och bilen lämnar på vägen. I sådana situationer kan LokalTapiolas försäkringskunder ringa Larmtjänsten, som hjälper dig att fortsätta resan. Under en vanlig jul fördubblas till och med antalet kontakter jämfört med en normal situation. De vanligaste orsakerna till att en resa avbryts är tekniska fel, men ibland avbryts resan på grund av till exempel en kollision eller avkörning.

- Punktering och olika elfel är de mest typiska tekniska problemen för bilister i samband med vintertrafiken. Det finns så mycket teknik i moderna bilar att om en bil klappar ihop mitt under resan, kan det krävas ett verkstadsbesök. Punkteringar kan bäst förebyggas genom att man kontrollerar däckens skick och däcktrycket före man ger sig iväg. Om det till exempel finns ett jack i däcket, kan det förvärras under en lång färd, säger specialist Tommi Helosvuo på LokalTapiolas ersättningstjänster.

- I år kommer vi knappast att få se någon traditionell jultrafik, eftersom många kommer att stanna hemma för att förebygga spridningen av coronasmittor. Å andra sidan, istället för att resa utomlands, kan vissa till exempel hyra en stuga i Finland för julfirandet och de som reser föredrar att använda den egna bilen eller en hyrbil istället för kollektivtrafiken. Distansarbete gör det möjligt att trafiken kan fördelas på flera dagar, vilket kan underlätta rusningstrafiken, säger Tapani Alaviiri som är direktör med ansvar för trafiksäkerhet i LokalTapiola.

Med bra förberedelse kommer du tryggare fram

Dåligt väglag är den faktor som ökar olycksrisken mest i semestertrafiken. Snöfall, köld och dålig sikt ökar också antalet kontakter i LokalTapiolas larmtjänst.

- På vintern är det viktigt att man anpassar körhastigheten och säkerhetsavståndet till det rådande föret. Detta betonas om man kör på rad. I ett stort land kan förhållandena ändras betydligt under en bilresa. Även om det inte finns snö när du beger dig ut i trafiken i söder kan det efter ett par timmars körning bli halt väglag, säger Alaviiri.

- På långa resor kör man ofta på okända vägar, så det lönar sig att planera rutten i god tid. Det händer ofta olyckor i situationer när man till exempel missar avfarten i en korsning och försöker reagera i sista stund, säger Helosvuo.

Före resan ska man säkerställa att bilen är lämplig för vinterkörning – allt från däck till utrustning. För överraskande situationer är det bra att också ta med varma kläder, drycker och mat.

Om bilen fryser ihop eller den blir kvar på vägen efter en kollision, lägg på varningsblinkrarna. Om situationen tillåter, kan du också placera varningstriangeln vid sidan av vägen för att varna övriga trafikanter. Du kan få hjälp genom att ringa ditt eget försäkringsbolag eller annan vägtrafiktjänst. LokalTapiolas larmtjänst betjänar sina kunder dygnet runt på telefonnummer +358 800 0 4531. Resenärer får hjälp av vår larmtjänstsamarbetspartner SOS International.

- Vid behov fortsätter bilen resan på en bärgningsbil och passagerarna till exempel med en ersättande bil, taxi eller kollektivtrafik, säger Tommi Helosvuo.

Tips för att förbereda dig inför vinterns bilresor:

1. Kontrollera bilens skick. Du ska i god tid före du åker iväg kontrollera bilens skick för att undvika obehagliga överraskningar. Kontrollera åtminstone att du har tillräckligt med olja, kylarvätska, spolarvätska samt däcktrycket och körljusen. Kontrollera att det inte finns några varningslampor som lyser på instrumentbrädan och när du ger dig ut i trafiken ska du höra efter så inga extra ljud hörs från bilen. Det ska alltid finnas en varningstriangel i bilen och det är bra att också ha med en förstahjälpväska, reflexvästar, pann- eller ficklampa och snöskovel.

2. Däck enligt föret. Enligt den nya vägtrafiklagen måste vinterdäcken användas under november-mars, om vädret eller föret så kräver. Om du ännu inte har bytt till vinterdäck och vet att du ska ge dig iväg på en lång bilresa eller att det blir kallare väder, byt till vinterdäck senast nu. Vid punktering är det bra att vara utrustad med ett reservdäck eller däckreparationskit.

3. Planera körtiderna och -rutterna. Om du kan vara flexibel med tiderna, löns det att starta tidigt på morgonen. Då är trafiken lugnare och du kan köra en stor del av resan i dagsljus. I ruttplanen lönar det sig att beakta eventuell rusningstrafik och reservera tid för pauser. Undvik brådska eftersom det lättare kan inträffa skador när du är stressad.

4. Hastighet enligt före. I vintertrafikens omväxlande förhållanden betonas körhastigheten och köravstånden. Sänk farten och förläng avståndet till fordonet framför om föret försämras. Då har du lite mera tid att reagera, om du hamnar i en överraskande situation. Du kan på förhand följa väglaget till exempel i tjänsten Trafikläget som myndigheterna upprätthåller.

Råd när resan avbryts:

1. Vid nödsituationer ring 112. Om det har inträffat en olycka på vägen, där människor har skadats och hjälp behövs snabbt, ring allmänna nödnumret 112. Om du ringer via appen 112 Suomi, får nödcentralen direkt information om var olyckan skett och hjälpen kommer snabbare fram.

2. Försäkring ger skydd vid skador. Lagstadgad trafikförsäkring ersätter personskador som inträffat i trafiken och den oskyldiga partens egendomsskador. Skadorna på det egna fordonet ersätts från den frivilliga kaskoförsäkringen.

3. Larmtjänsten hjälper när resan avbryts. LokalTapiolas kunder kan i akuta situationer och när resan avbrutits ringa larmtjänsten, som betjänar dygnet runt på nummer 0800 0 4531. Från larmtjänsten får du till exempel råd om ordnande av bogsering eller lyft av bilen tillbaka på vägen. I samband med samtalet utreds, hur du bäst kan fortsätta resan. I alla LokalTapiolas kaskoförsäkringar för privatkunder ingår bilräddningsförsäkring, som ersätter kostnader som orsakas av en avbruten resa. Läs anvisningar om avbruten resa.

4. Om ditt fordon behöver repareras, kan du göra skadeanmälan på webben. Anvisningar för skadesituationer och vår närmaste verkstadssamarbetspartner hittar du i vår nättjänst.