Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Österbotten: LokalTapiola Österbotten har donerat sex livbojar till österbottniska hamnar och simstränder

16.6.2020 - Turvallisuus

LokalTapiola Österbotten har donerat sex livbojar till österbottniska hamnar och simstränder. Placeringsplatserna för livbojarna valdes utgående från av de förslag som samlats in från allmänheten. Donationen är en del av LokalTapiolas långsiktiga livstrygghetsstrategi och samhällsansvarsarbete. På grund av coronaepidemin förväntas finländarna i sommar semestra mera än vanligt inom landet – och speciellt vid vattnet.

I Finland drunknar betydligt fler personer i förhållande till folkmängden än i de andra nordiska länderna. Av Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbunds (FSL) förhandsstatistik framgår att det under perioden januari–maj 2020 drunknat 40 personer, vilket kan jämföras med 24 personer under samma tidsperiod år 2019.

Det ökade antalet drunknade kan förklaras med den milda vintern och att människorna har rört sig mera i naturen i vår. Undantagsförhållandet under coronavirusepidemin ökade avsevärt människornas intresse för friluftsliv.

– Det kan hända att många provar på båtliv eller stugliv för första gången i sommar. Även när vädret är varmare lockas många till att spendera tid i och på vatten. Genom att donera livbojar vill vi för vår del göra finländarnas sommar tryggare, säger verkställande direktör Pasi Haarala på LokalTapiola Österbotten.


Följande platser har fått varsin livboj i år:

  • Långvik hamn, Rangsby
  • Harrström simstrand
  • Sandö simstrand, Vasa
  • Stora Kalkskär, Oravais skärgård
  • Monå småbåtshamn
  • Bryggan, Öja

Platserna valdes utgående från de förslag som LokalTapiola fick in via sociala medier från privatpersoner och sammanslutningar från hela Österbotten. Livbojarna har överräckts till mottagarna under de första veckorna i juni. Donationerna av livbojarna är en del av LokalTapiolas och FSL:s samarbete för att öka säkerheten i och på vatten.

– Cirka en tredjedel av alla drunkningar inträffar när människor av en eller annan orsak faller i vattnet. Ibland slinter foten på klipporna, men ofta sker fallen vid bryggor, i hamnar eller från strandvallen. Det kan vara svårt att ta sig upp från dessa platser om det inte finns stegar eller andra konstruktioner att ta stöd av. Då är det viktigt att den som eventuellt har sett händelsen letar efter ett tillhygge, såsom en livboj, som kan användas som flytredskap, säger FSL:s verksamhetsledare Kristiina Heinonen.

Här finns ytterligare information.


Råd för användning av livboj

  • På många stränder och i hamnar finns en livboj på en synlig plats. Den kan vid behov användas som hjälpmedel av vem som helst som märker att någon har hamnat i vatten och är i fara.
  • Livbojen kastas direkt ut till personen man försöker rädda eller används som hjälpmedel när man simmar ut för att rädda en människa.
  • Det lönar sig alltid att använda något hjälpredskap för att inte sätta sig själv i fara och för att bättre kunna hjälpa den nödställda personen. Vid behov kan man som tillhygge använda en längre käpp eller en plasthink.
  • I nödsituationer är det bra att komma ihåg minnesregeln LLHR:
  1. Larma
  2. Lugna
  3. Hjälpmedel, t.ex. livboj, ett ämbar eller dunk som flyter
  4. Rädda genom att använda hjälpredskap.

Källa: Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund