Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Hälsa23.4.2020

Tänker du skaffa en hund? Beakta detta när du väljer ras

Om du ska skaffa en lurvig vän till din familj, lönar det sig att göra ett noggrant bakgrundsarbete. När man skaffar sig en hund och väljer ras rekommenderas det att man beaktar många faktorer allt från karaktärsfrågor till storleken och hur mycket hunden skäller. Rasen kan också ha en överraskande inverkan på hundens hälsa och valet kan därför också bli dyrt.Mer om djurförsäkringen

Hunden är känd som människans bästa vän, men hur kan du veta, vilken hund som bäst passar just för din familj? Det lönar sig att noggrant bekanta sig på förhand med olika hundraser och att ta reda på vilka egenskaper den kommande familjemedlemmen eventuellt har. Till exempel storlek, energi, lynne och behov av motion är sådana faktorer som det lönar sig att fundera på när du planerar att skaffa en sällskapshund.

- Alla hundar oberoende av storleken behöver minst en timmes motion varje dag. Terrier och raser som väger över 20 kilo kräver mer motion än sällskapshundar. Om den egna fysiska konditionen inte är bra, är kanske inte en mycket stor eller stark hund ett lämpligt val för dig, förklarar distansveterinär Eva Kaisti i LokalTapiolas DjurHjälpen.

När skolningen är i skick går samlevnaden bra

Bor du i ett höghus? I detta fall rekommenderas att man fäster uppmärksamhet på rasens vaktbenägenhet och om den skäller mycket. Raser som skäller mycket är dvärgpinscher, dvärgschnauzer och många små terrier. Grannarna kommer att tacka dig om du väljer en ras som inte skäller så mycket.

För den som skaffar en hund första gången lönar det sig att välja raser som är lätta att träna. På grund av sin bestämda natur kräver till exempel rottweiler och amerikansk bulldogg  auktoritet av sin ägare, medan den exotiska shiba inu eller en engagerad rhodesian hund känner ångest och går i lås av en alltför dominerande uppfostran.

- Allt som allt skulle jag säga, oberoende av valet av ras, så är det viktigt att hunden uppfostras vänligt, konsekvent och bestämt. Om det blir utmanande  för dig och din hund att leva tillsammans, lönar det sig absolut att söka hjälp för uppfostringen. Då går livet med hundvännen bäst, förklarar Kaisti.

Hälsobekymmer kan bli dyra

Hundens ras och arvsanlag inverkar även betydligt på hundens hälsa. Blandrasighet skyddar inte heller mot hälsoutmaningar: en blandrashund kan också ha många hälsoutmaningar i och med sjuka hundraser.

- Många hundbesvär är ärftliga och har sina rötter i avelsönskemål. Till exempel hos hundar, som har justerats för att ha kortare ansiktsstruktur, nedärvs trånga andningsvägar starkt. Benägenhet för problem med mellankotskivorna nedärvs när hundens rygg är lång. Andra ärftliga sjukdomar hos hundar är till exempel vissa hjärtfel, allergier och atopier samt tillväxtstörningar i höftleder, säger Kaisti.

Ärftliga sjukdomar kan också leda till stora kostnader och vården kan snabbt kännas i plånboken. En knäskålsoperation hos en chihuahua kan till exempel kosta ett par tusen euro och en operation av mellankotskivorna hos en tax inklusive fysioterapin kan lätt sluka tre tusen euro på en gång. På kennelklubbens webbplats kan du bekanta dig med olika hundrasers ärftliga sjukdomar.

-Det lönar sig att förbereda sig på eventuella kostnader och att börja spara redan före man skaffar en hund. Utöver valpens pris är det bra att spara ihop ett boägg på till exempel 1 000 euro för överraskande situationer. En sällskapsdjurförsäkring ger också trygghet och sinnesfrid, påminner Kaisti.

Expertens tips för val av hundras:

  • Bekanta dig noggrant med olika hundraser och deras egenskaper. När det gäller blandrashundar lönar det sig , om det är möjligt, att ta reda på vilka raser som den nya familjemedlemmen är en blandning av.

  • När du väljer ras ska du tänka på din egen livssituation och erfarenhet som hundtränare. Fundera till exempel på hur mycket du är beredd att röra på dig och hur bestämd tränare du är.

  • Sök upp en bra uppfödare och bekanta dig med hundens arvsanlag: vilken typ av ärftliga sjukdomar kan rasen eventuellt ha? Det är också bra att utreda valpens föräldrar.

  • Det lönar sig att förbereda sig på olika hälsobekymmer och oväntade utgifter oberoende  av hundras till exempel genom att spara och skaffa en försäkring för din hund.