Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

En stor del av finländarna skippar utlandsresan i vinter – majoriteten tror dock att resandet återgår till det normala när coronapandemin lättar

5.11.2021 - Säkerhet

Enligt en enkät LokalTapiola beställt tänker 14 % av finländarna resa utomlands i vinter. Ivrigast att resa är de med högre inkomster men de flesta tror att utlandsresandet fortsätter i samma utsträckning som före coronapandemin när situationen blir bättre.

Enligt LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning tänker de flesta finländare skippa utlandsresan i vinter. Av respondenterna berättade 14 % att de bokat en utlandsresa eller tänker resa utomlands i vinter. 80 % av respondenterna berättade att de tänker stanna i hemlandet i vinter och 6 % tog inte ställning.

- Finländarna reser fortfarande i Finland men enligt skadeanmälningarna vi mottagit har allt flera börja resa utomlands under hösten. Av de gånger kunderna kontaktar oss på grund av reseskador gäller redan 40 procent utlandsresor, uppskattar Sari Laakso som är specialist vid LokalTapiolas ersättningstjänst.

Ivrigast att resa är de respondenter som tjänar mest (över 85 000 €/år), av vilka 29 % svarade att de tänker resa utomlands under vintern. Av respondenterna som bor i huvudstadsregionen tänker var femte resa utomlands. Bland respondenterna som bor i tätorts- och landsbygdskommuner var det under 10 procent som vill resa.

Coronapandemin har fått finländarna att fundera på förhållandet till utlandsresor – en försäkring skyddar oberoende av resmålet

Majoriteten av respondenterna, det vill säga 67 %, tror att finländarna kommer att resa utomlands lika mycket som före coronapandemin när pandemin lättat. Samtidigt säger 49 % av respondenterna att de i fortsättningen tänker sig för noggrannare före de åker på semester till utlandet. Majoriteten av respondenterna, 58 %, berättar även att de tror att finländarna fortfarande kommer att semestra mycket i hemlandet som ett alternativ till utlandet.

- Coronan har fått en del finländare att fundera över förhållandet till resor. Det ser dock ut som att majoriteten tänker fortsätta resa på ett eller annat sätt men att de då eventuellt reser mer än tidigare i hemlandet. Oberoende så lönar det sig att hålla reseförsäkringen i kraft eftersom den ersätter skador både under utlands- och inrikesresor.