Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Fall och halkningar är de vanligaste olycksfallen på stugorna - alkoholen ökar olycksrisken

24.6.2021 - terveys_tapaturmavakuutus

Många tror att olycksfallen på stugan vanligtvis orsakas av ovarsam hantering av eld eller inträffar i samband med simning och båtliv. De vanligaste olycksfallen för stugfolk är dock olika halkningar, fall och skador vid utomhusarbeten. Alkoholanvändningen ökar olycksfallsrisken för semesterfirare.

- Midsommaren och andra längre helger syns typiskt som en topp i skador i försäkringsbolagets ersättningstjänster. Under midsommaren inträffar många fall, halkningar och även olyckor till sjöss, berättar ersättningschef Ulla Kudjoi-Salminen som ansvarar för personskador inom frivilliga försäkringar på LokalTapiola.

Halkningar inträffar till exempel på stugans terrass och på gårdsstigar som är hala av regn eller mossa. Även på skogspromenader eller under gårdsarbeten kan man tappa balansen. Ofta är fallen inte särskilt allvarliga, men har man otur, kan de leda till frakturer eller smärtsamma försträckningar eller bristningar.

Olycksfall kan förebyggas genom att vara försiktig i naturen och genom att förbereda sig ordentligt. Det är viktigt att till exempel fästa uppmärksamhet på valet av skor.

- Plastskor, som är lätta att ta på sig, är populära stugskor och orsakar varje år halkningar som kräver vård. Redan en liten mängd vatten under en plastsko kan spela ett spratt dvs. slå omkull en. En lätt plastsko kan enkelt åka av i samband med olika aktiviteter.

Under sommaren görs även mycket utomhusarbete, då kan det inträffa fall från en stege eller arbetsytor. Till användning av verktyg och verktygens skick ansluter sig också risker. Särskilt när det gäller gamla arbetsmaskiner lönar det sig att före användningen säkerställa att maskinen fungerar som den ska och att till exempel bladen inte slinter på grund av att de är ovassa. Också skyddsutrustning hjälper dig att undvika skador på stugan.

- Under sommarperioden är det på sin plats att också påminna om vattensäkerheten. Ska man simma eller åka båt , är det skäl att vara särskilt försiktig med barnen och att komma ihåg att använda flytvästar. De vardagligare och vanligaste olycksfallen i samband med att man är ute på sjön inträffar ofta när man kliver i eller ur en båt, då kan man mot sin vilja bli tvungen att gå ner i spagat, berättar Kudjoi-Salminen.

Naturintresse syns i finländarnas sommarskador

Att finländarnas naturintresse har ökat, syns speciellt under sommaren i LokalTapiolas ersättningstjänster. Fästingar, ormar och steklar orsakar som värst allvarliga allergiska reaktioner eller förgiftningar. Enligt Kudjoi-Salminen inträffar också situationer där lite större insekter, såsom trollsländor, flyger mot ansiktet eller till och med direkt in i ögat.

- Finlands natur och djurliv orsakar mera sällan risksituationer för människor. Ändå kan man ibland överraskas. Vi har också haft skadesituationer där man till exempel på en stugstig har mött en aggressiv tjäder, som har fått friluftare att ta till flykten. I sådana sammanhang har det inträffat snubblingar, berättar Kudjoi-Salminen.

Varje sommar händer det också att en geting, som hamnat i drickaburken eller i glaset, sticker en ovarsam stugfirare.

Hobbyn och renoveringar passar inte ihop med alkohol

Många olycksfall inträffar i samband med användning av alkohol eller under påverkan av alkohol.

- Alkoholanvändningen ökar i allmänhet betydligt olycksfallsrisken. Det är trevligt att njuta av festdrycker och sommaren i gott sällskap, men det lönar sig att komma ihåg att hålla intaget måttligt och lämna byggprojekten och idrottsprestationerna till en annan gång, säger Kudjoi-Salminen.

Hon säger att man genom att förutse klarar sig långt på stugan. Att dricka tillräckligt med vatten och använda solkräm samt att allmänt förbereda sig för större skador såsom eldsvådor, hjälper redan långt.

Kontrollera medicinskåpet - Såhär kan du hjälpa vid olycksfall

  • Det lönar sig att kolla innehållet i medicinskåpet med tanke på eventuella risker: Vad allt kan hända på stugan? Vilka hobbyer utövas? Hur långt är det till akuten?
  • I fall av olyckor är det bra att till exempel ha förbandsmaterial, sårrengöringsmedel, kylklampar och värkmediciner. Antihistamin och hydrokortisonsalva hjälper vid olika allergiska reaktioner, insektsbett och solskador. Kom även ihåg att ta med fästingpincett.
  • Vid en brännskada är det viktigt att kyla ner skadeområdet. Kallt vatten fungerar bra.
  • Kontrollera redan på förhand de exakta koordinaterna till stugan för en eventuell nödsituation. Det är bra att redan på förhand ladda ner Nödcentralsverkets applikation 112 till mobilen.
  • Som LokalTapiolas hälso-, sjukkostnads-, olycksfalls- eller reseförsäkringskund kan du vid sjukdom eller olycksfall kontakta distansläkartjänsten HälsoHjälpen. I tjänsten svarar sjukskötarna och läkarna på samtalen varje dag kl. 7–23. Vid behov hänvisas du till en läkare. Du kan använda HälsoHjälpen direkt i webbläsaren eller ladda ner appen från App Store eller Google Play Store.
  • Från olycksfalls- och sjukkostnadsförsäkringar ersätts vårdkostnader till följd av olycksfall och sjukdom. Reseförsäkringen gäller även under resor i hemlandet men inte på den egna stugan. Den ersätter dock skador som till exempel inträffat på en väns stuga eller på en hyresstuga.