Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Det lovas snö, snöslask eller halka? Gör så här vid en skada

15.10.2020 - Säkerhet

Väderprognoserna lovar sämre väglag på många håll inom de närmaste dagarna. Vi samlade råd, så att snö, snöslask eller halka inte ska överraska dig i trafiken. Enligt LokalTapiolas undersökning upplever bilisterna att dåligt före och hala vägar är de största utmaningarna när man kör på hösten och vintern. Läs nedan om hur du ska agera när en skada inträffar.

Höstens övergång till vinter är traditionellt en olycksbenägen tid i trafiken. Körförhållandena försämras på grund av mörker, första snön, snöblandat regn och halka. Enligt väderprognoserna kan snö falla på många håll i Finland denna vecka och termometern visar minusgrader åtminstone på nätterna.

- Efter en exceptionellt varm höst kan en förändring i väglaget komma som en överraskning. Om kvicksilvret visar noll eller under noll, finns det säkert is och halka nånstans under färden. Om du ännu inte hunnit byta till vinterdäck så kan det vara klokt att lämna bilen hemma dagen efter att det fallit snö under natten. Också svart is kan överraska efter en frostnatt, säger Markus Nieminen som är LokalTapiolas chefspecialist inom trafiksäkerhet.

Enligt LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning upplever bilisterna att just dålig väglag och halka är de största trafiksäkerhetsutmaningarna under hösten och vintern. När bilisterna tillfrågades vilka av följande som orsakat dem mest utmaningar vid körning var dåligt väglag (53 %) det som först lyftes fram och sedan hala vägar (49 %) och mörkerkörning (41 %). Hjortdjuren (25 %) eller den egna tröttheten (15 %) lyftes mer sällan fram som först bland de vanligaste utmaningarna i trafiken.

- Förhållandena kan vara vilka som helst, den viktigaste trafiksäkerhetsfaktorn finns slutligen mellan ratten och ryggstödet. Vid vinterväglag kan var och en av oss sänka hastigheten, öka säkerhetsavståndet till framförkörande och reservera mer tid för resorna. Till exempel att sänka farten lite och vara mer förutseende, kan med andra ord minska risken för kedjekrockar och avkörningar, säger Nieminen.

Med hjälp av dessa råd blir du inte överraskad av snö, snöslask eller halt väglag:

1. Följ vädret och väglaget

Det lönar sig att hålla koll på termometern denna tid på året, eftersom minusgrader berättar att vägarna fryser på och att nederbörden kan komma som snöslask eller snö. Särskilt på morgonen innan du ger dig iväg lönar det sig att kolla temperaturen och titta hur det ser ut ute. Det lönar sig att ännu efter att du gett dig ut i trafiken kontrollera vägytan - greppar däcken?

Utöver termometern och väderprognoserna kan du till exempel i tjänsten Trafikläget följa hur väglaget utvecklas. Även Meteorologiska institutet ger varningar för dåligt väglag.

2. Förutseende betonas

På sommaren kan man ofta genom att reagera snabbt parera eventuella misstag, men inte då vägen är hal. Vid halka ska man köra så att man har tillräckligt med tid att agera. Det lönar sig att följa trafiksituationen längre bort än vanligt så att du hinner reagera i god tid. Titta alltså tillräckligt långt bort. När du ger dig ut i trafiken lite tidigare än vanligt och reserverar mer tid för resorna, blir förutseendet inte lidande på grund av brådskan.

3. Däck enligt föret

Enligt den nya vägtrafiklagen måste vinterdäcken användas under november-mars om vädret eller föret så kräver. Det finns inget som hindrar dig att byta till vinterdäck redan tidigare om vädret bestående ser ut att bli kallare. Dubbdäck kan användas under november-mars och även andra tider om vädret och föret så kräver. Det lönar sig att överväga tidpunkten för däckbyte, till exempel enligt vilken typ av resor du ska göra och om du kan använda andra transportmedel.

Läs mer: Har du lagt märke till att reglerna för vinterdäck har ändrats? "Nu ska du följa väderleksrapporterna och tänka på ditt eget körande"

4. Situationshastighet och avstånd till andra

En omsorgsfull förare anpassar hastigheten enligt sikt, före och trafiksituation. På hala vägar och vid dålig sikt är det viktigt att hålla tillräckligt avstånd till andra. Säkerhetsavståndet till den framförkörande kan rädda dig, om din bromssträcka blir längre på grund av halka. På samma sätt ger säkerhetsavståndet dig mer tid att agera om den framförkörande plötsligt bromsar eller hans bil börjar slänga på en hal väg.

Andra kanske inte alltid agerar på det sätt som vi förväntar oss i trafiken, så försiktigheten betonas vid dåligt väglag. Alla gör vi ibland misstag.

Gör så här vid en nödsituation eller när en skada inträffar:

1. Vid nödsituationer ring 112. Om det har inträffat en olycka på vägen, där människor har skadats och hjälp behövs snabbt, ring allmänna nödnumret 112. Om du ringer via appen 112 Suomi, får nödcentralen direkt information om var olyckan skett och hjälpen kommer snabbare fram.

2. Larmtjänsten hjälper när resan avbryts. LokalTapiolas kunder kan i akuta situationer och när resan avbryts ringa Larmtjänsten, som betjänar dygnet runt på nummer 0800 0 4531. Från Larmtjänsten kan du till exempel få råd om ordnande av bogsering eller lyft av bilen tillbaka på vägen. Läs anvisningar om avbruten resa.

3. Om ditt fordon behöver repareras, kan du göra skadeanmälan på webben. Anvisningar för skadesituationer och vår närmaste verkstadssamarbetspartner hittar du i vår nättjänst.

LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning besvarades sammanlagt av 1 070 finländare under perioden 25.9–1.10.2020. De representerar befolkningen på fastlandet i Finland i åldrarna 15–74 år. Mer än 430 bilister, som har kört bil under de senaste 12 månaderna, svarade på frågan om trafiksäkerhetsutmaningarna under hösten och vintern. Enkäten genomfördes av Kantar TNS och dess felmarginal är 3,1 procentenheter.