Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Från betongstaden tillbaka till landet – Tjugosjuåriga Kati flyttade till en gammal gård i Somero: ”Arbetet lyckas på distans och naturen är nära”

27.8.2020 - Ekonomi

I början av sommaren flyttade 27-åriga Kati Kurki till familjens gamla gård i Somero. Det finns mycket att göra i det nya egnahemshuset, men naturen är nära och det var också en ekonomiskt förnuftig lösning för henne. Enligt LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning har var tredje stadsbo funderat på att flytta bort från staden.

”Nä men där går ju Kurkis flicka!”

Grannarna känner Kati Kurki, eftersom hon inte är ett nytt ansikte i byn Terttilä. Kurki växte upp i dessa trakter ända till högstadieåldern, men sedan förde livet henne närmare Somero centrum och senare till ett stadshem i Esbo. I början av sommaren flyttade Kurki tillbaka till hemgården.

- Jag bestämde mig för att flytta tillbaka förra hösten. Till en början trivdes jag riktigt bra i Esbo och jag ville se hur livet var i en stad. Jag bor ändå hellre på landet, eftersom jag får vara närmare naturen och ha min egen ro. Även min hund Loki får gå mer fritt här, berättar Kurki.

Det var främst studieplatsen som lockade till huvudstadsregionen. Det blev slutligen drygt två år i Esbo. I och med att hon återvände till Terttilä ersattes den ungefär 40 kvadratmeter stora hyrestvåan med en gammal gårdsplan och ett nytt egnahemshus. Kurki började bygga huset år 2014 när hon ärvde gården efter sin fars bortgång.

- Min syster och jag vägde då olika alternativ mot varandra, men slutligen var det ganska tydligt att vi skulle behålla hemgården. Jag fick gården med byggnaderna medan min syster fick skogen bredvid. Jag hann bo här en tid redan före flytten till Esbo, men ville då som ung även få se något annat.


I och med den nya ägaren har de gamla byggnaderna på gården fått ett nytt liv. Till exempel hönshuset, som under Kurkis barndom kryllade av fåglar, är nu till hälften en verkstad och andra hälften är ett häststall.

- Hästar och ridning har egentligen alltid varit en del av mitt liv. När jag nu flyttat tillbaka hit, är tanken att ta ett par hästar.

Det finns mycket att göra på en gård

Somero är en stad med cirka 9 000 invånare mitt i triangeln Helsingfors–Tammerfors–Åbo och Terttilä, som är en landsortsaktig by, ligger i dess utkant. Kurkis arbetsplats är ännu i Finlands urbana kärna: i Kampen i Helsingfors. Hon arbetar till största delen på distans, vilket ytterligare har ökat under coronapandemin.

- Jag hade redan tidigare distansjobbat i någon mån, så övergången var ganska behändig. Även om jag befinner mig här mitt i skogen, fungerar nätet riktigt bra, säger Kurki och skrattar.

Vissa dagar finns det behov av att köra till staden för att till exempel träffa kunder. Då kan dagarna bli långa.

- Naturligtvis kan det till exempel under mörka vinterkvällar kännas jobbigt att börja värma huset eller skotta snö. Det hör ändå till. I allmänhet kan jag efter en 8 timmars arbetsdag åka direkt till den närliggande skogen. Närheten till naturen och möjligheten att till exempel pyssla i trädgården var vägande skäl i valet.

Enligt LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning har 31 procent av stadsborna funderat på att flytta utanför staden. Något fler av respondenterna under 35 år än av de 55 år fyllda hade funderat på saken.

För många som tänker flytta bort från staden är det enligt enkäten till stor del fråga om samma saker som för Kati Kurki. Enligt de som svarade kan speciellt den lugnare livsrytmen (56 %), de billigare boendekostnaderna (55 %), de goda friluftsmöjligheterna (53 %) och de rymligare boendemöjligheterna (52 %) få dem att överväga att flytta ut ur stan. För knappt en sjättedel av dem som svarade skulle orsaken vara att flytta till hemorten.

- För mig var detta också en ekonomiskt vettig lösning. I huvudstadsregionen är boendekostnaderna och även alla andra kostnader mycket högre. Här får jag dubbelt mera utrymme för samma pengar. Naturligtvis har jag också samtidigt sparat lite för renoveringar och förberett mig för framtiden, säger Kurki.

Övervåningen, stuprännorna, gårdstrapporna... Hemmet färdigställs en dag åt gången

För fem år sedan beställde Kurki ett huspaket, som byggföretaget uppförde som så kallat uppvärmningsklart. Sedan dess har rummen byggts av yrkesmän, men mycket kan också invånaren själv göra.

- När man kommer från landet är man van vid att sedan tidig ålder göra mycket med händerna. Jag målar, spacklar och tycker om små renoveringsjobb. Visst behövs yrkesmän för stora och krävande uppgifter, men som tur är behöver hemmet inte vara färdigt genast. Jag gör detta en dag i taget inom min egen tidsram.

Nästa stora projekt som väntar är övre våningen i huset, där två rum ska färdigställas. Dessutom borde man ännu montera stuprännor, bygga en trappa, reparera taket på gårdsbyggnaden – och på en gård dyker alltid upp överraskande reparationsbehov.

- Därför ska man här ställa in sig på att en stor del av fritiden går till s.k. jobb. Som tur är gillar jag att renovera och även alla slags trädgårdssysslor.

Tips för den som funderar på att flytta till landet

Kati Kurki har bott både i en liten och en stor stad men under barndomen och i vuxenålder även på landsbygden. Läs hennes tips om vad den som överväger att flytta bort från stan åtminstone borde beakta.

  • Det finns alltid något att göra på en egnahemshustomt eller på en landsortsaktig gård. Är du redo att använda tiden efter dagarbetet på huset, trädgårdsarbetet och till exempel uppvärmningen?
  • I glesbygden finns service ofta på avstånd. Är du redo på de längre avstånden och att till exempel planera dina inköp i förväg?
  • Om du flyttar med barn lönar det sig att i tid ta reda på hur skolgången lyckas. Hur är skolskjutsarna ordnade; kan barnet som äldre åka till skolan själv?
  • Utgifterna för ett hus eller för en gård kommer från underhållet av byggnaderna men också från överraskande reparationsutgifter. Om du har möjlighet, lönar det sig att spara en buffert för utgifter. I en stadsbostad går pengarna månatligen till vederlaget eller hyran, men bor man i ett eget hus lönar det sig att spara.

LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning besvarades sammanlagt av 1 068 personer i augusti 2020. Deltagarna representerar den finländska befolkningen i åldrarna 15–74 år. Enkäten genomfördes av Kantar TNS och dess felmarginal är cirka 3,1 procentenheter.