Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Planerar du en karavansemester? Vi samlade tips för en lyckad resa med husbil eller -vagn

6.7.2020 - Säkerhet

En husbil kan på grund av sin storlek överraska en ovan förare. Även en mera erfaren karavanare ska se upp för stölder och eldrisker på campingplatser. Läs tips för en lyckad semesterresa på gummidäck.

Sommaren kallar oss i rörelse och på grund av den exceptionella situationen som coronaviruset orsakat, söker många nu nya resmål i hemlandet. En husbil eller -vagn är ett bra alternativ om man vill se sig runt i Finland men samtidigt hålla lite avstånd till andra resenärer. Inkvarteringen finns alltid med. Vi samlade tips för en karavanresa, så att resan även ska lyckas för en nybörjare.

1. Bekanta dig ordentligt med bilen före resan

Det lönar sig att noggrant gå igenom färdmedlet före resan. Om du hyr en husbil eller lånar en husvagn av en bekant, begär att få handledning i dess användning. Du kan väl tömma avloppstanken, hantera gasen och ansluta bilen till elnätet? När man på förhand känner till alla knappar och mojänger behöver man inte försöka lära sig dem när man är trött efter körningen – eller under körningen då det stör uppmärksamheten.

Med ett körkort för personbilar dvs. med ett B-körkort får man köra en husbil som högst väger 3 500 kilogram eller dra en fordonskombination vars totalvikt inte överstiger 3 500 kilogram. Du kan bekanta dig noggrannare med körkortskraven till exempel på Traficoms webbplats för körkort.

2. Packa och sätt fast ordentligt

Vad behöver du egentligen ha med på resan? Det är sant att det är bra att förbereda sig på varierande väder under den finländska sommaren och det är roligt att ha olika saker att göra på campingplatser men under körningen ska alla saker hållas på plats. För att undvika ett kaos med saker och speciellt med tanke på körsäkerheten lönar det sig därför att packa omsorgsfullt.

Har du med barn på resan, kan du dra nytta av tipsen av en esbofamilj som ifjol åkte runt i Finland med husbil. Före du åker, ska du alltid komma ihåg att stänga alla lådor och luckor så att sakerna inte flyger omkring i första kurvan eller orsakar fara vid en tvärbromsning.

3. En plan underlättar färden – kom ihåg pauser

En bra ruttplan innehåller tillräckligt med paus- och campingplatser men vid behov ska man också kunna avvika från den. Ta i förväg reda på var bilen vid behov kan kopplas till elström och var man kan tömma och fylla på vattenbehållarna och tankarna. Man ska inte vara för optimistisk när man planerar etapperna, så att man vid behov kan stanna och njuta av utsikten eller spendera lite mera tid på rastplatser.

4. Ha bilens mått i minne – även höjden

De mest allmänna skadorna som försäkringsbolagen får anmälan om är olika kollisioner och bucklor. Många har svårt att uppskatta fordonskombinationens storlek och det inträffar skador till exempel när man backar och svänger i ett trångt utrymme. Fordonets räckvidd är förvånansvärt stor.

Utöver bredden och längden är det också viktigt att komma ihåg bilens höjd: var aktsam med tak på servicestationer och till exempel med hängande trädgrenar på campingplatser. Trafikmärken som varnar för fordonets högsta tillåtna höjd ska också tas på allvar, till exempel vid broar.

5. Stress på parkeringsplatser

Även för en erfaren karavanare kan det bli svettigt att parkera på rastplatser som är fulla av semesterfirare men för en nybörjare kan det vara speciellt spännande. På grund av sin storlek ryms inte en husbil eller husvagn i normala parkeringsrutor så om möjligt lönar det sig att lämna fordonet lite längre bort, till exempel vid kanten av parkeringsplatsen på en servicestation.

Dra aktivt nytta av bilens speglar när du parkerar och be vid behov en medresenär att gå ut för att ge råd. Tekniken såsom en parkeringskamera är till hjälp. Övning ger så småningom färdighet även i denna sak.

6. Tryggt på vägen – försiktig med farten

Det ansluter sig speciella risker till fordonets storlek och massa i trafiken så det lönar sig att vara försiktig. Föraren kan bli överraskad av hur plötsliga vindbyar kan få en stor bil eller vagn att gunga. En tung last ökar även belastningen på däcken så det lönar sig att ta hand om deras skick och däcktryck. En punktering kan som värst leda till en svår olycka såsom att vagnen stjälper. Alla i bilen, även de som sitter i passagerarutrymmet, ska använda säkerhetsbälte.

Den nya väglagen lindrade i början av juni hastighetsbegränsningarna för husbilar. Till exempel för husbilar med en totalvikt på högst 3 500 kilogram avlägsnades den fordonsspecifika hastighetsbegränsningen dvs. på motorvägar får man på sommaren köra upp till 120 kilometer/timme. Man ska ändå vara försiktig med farten eftersom bromssträckan för en stor bil redan annars är lång och det är svårt att göra tvärsvängar. En högre fart ökar också bränslekonsumtionen och utsläppen.

7. Akta dig för tjuvar – någon kan även bli intresserad av vagnen

När man stannar och på campingplatser lönar det sig att ha sakerna inlåsta när man inte själv är på plats. Glöm inte värdeföremål på instrumentbrädan eller lämna dem inte annars synliga i bilen eftersom tjuven vid behov kan slå sönder fönstret. Det är alltid skäl att låsa cyklarna som man har med på resan.

Det är inte lätt att obemärkt stjäla en husvagn men ibland kan även detta ske. För att förhindra stöld kan karavanaren använda ett dragstångslås som förhindrar att släpvagnen flyttas eller kopplas till en dragbil.

8. Eld kan överraska på resan

Det är skäl att ta hand om brandsäkerheten för det egna hemmet men också för en bostad som rör sig på däck. Man kan skaffa brand- och gasvarnare till husbilen eller -vagnen, vilka väcker om det uppstår en nödsituation på natten. En brandsläckare och släckningsfilt fungerar som handbrandsläckningsutrustning.

Det är skönt att göra upp lägereld eller att grilla utomhus sommartid, men kontrollera först om det råder varning för skogsbrand. Då får man inte göra upp öppen eld. Campingplatserna har också egna anvisningar om brandsäkerhet som ska iakttas. Det kan till exempel endast vara tillåtet att göra upp eld under grilltak.

9. Allt med på resan

När det igen är dags att åka iväg, kontrollera att alla saker faktiskt är med. Du lämnade väl inte simdräkten att torka på en trädgren? Till förberedelserna inför avfärden ansluter sig många rutiner: elsladden från nätströmmen, trappsteget till passagerarutrymmet, vänd antennerna och eventuella stödfötter till transportläge och stäng fönstren. Skåp och luckor ska vara fast så att sakerna inte flyger omkring under körningen.

10. Försäkring ger skydd vid skador

Man ska inte stressa för mycket under semestern, men skador inträffar ibland. Det lönar sig att förbereda sig på dem med en försäkring. Trafikförsäkringen som är obligatorisk för alla fordon i trafik ersätter personskador samt egendomsskador som du orsakat andra parter. Skadorna på det egna fordonet ersätts från den frivilliga kaskoförsäkringen. Kontrollera före avfärden att försäkringsskyddet är tillräckligt omfattande. Du kan bekanta dig med LokalTapiolas fordonsförsäkringar här.

Vårdkostnader för olycksfall eller sjukdom under resa kan ersättas från reseförsäkringen. Kontrollera att också sakerna som packats med är försäkrade med antingen en rese- eller hemförsäkring. Om du hyr en husbil av en utomstående, ta reda på hurdant försäkringsskydd som tecknats för fordonet, vad är din självriskandel och hur agera vid skadesituationer.

Som kund i LokalTapiola kan du ladda ner Livstrygghetsappen till din mobil. Via den får du hjälp vid nöd- och skadesituationer under resan.