Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Thomas Cook i konkurs – resor med Tjäreborg

23.9.2019 - Säkerhet

Uppdatering 24.9.: Flygtrafiken för Thomas Cook Airlines Scandinavia och Tjäreborgs verksamhet fortsätter som vanligt fr.o.m. tisdagen den 24.9.

Thomas Cook Group som äger resebyrån Tjäreborg och dess nordiska systerbolag meddelade tidigt på måndag att förhandlingarna om en finansiering av bolaget har misslyckats. Det här innebär att moderbolaget Thomas Cook PLC försatts i konkurs och att flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavias flyg ställs in på grund av konkursen.

Hur göra om du reser med Tjäreborg?

Om du vill ha tilläggsinformation om din resa ska du enligt Tjäreborgs anvisningar kontakta guiden eller en representant för resebyrån på destinationsorten. Om resenären bokat en tur- eller returresa med Thomas Cook Airlines Scandinavia är flyget inställt. Resebiljetten eller bokningsbekräftelsen visar vilket flygbolag du flyger med.

Aktuell information och närmare anvisningar finns på Tjäreborgs webbsidor.

Hur göra om du bokat en resa med Tjäreborg?

Om resenären bokat en tur- eller returresa med Thomas Cook Airlines Scandinavia är flyget inställt. Situationen påverkar inte resor som görs med reguljärflyg, t.ex. med British Airways, Norwegian eller Thai Airways.

Resebiljetten eller bokningsbekräftelsen visar vilket flygbolag du flyger med.

Aktuell information och närmare anvisningar finns på Tjäreborgs webbsidor.

Ersätter resenärförsäkringen?

Enligt reseförsäkringsvillkoren är konkurs inte en sådan orsak till annullerad resa, försening från resa eller avbruten resa som försäkringen täcker. Reseförsäkringen ersätter alltså inte kostnader som orsakas den försäkrade på grund av konkurs, till exempel den försäkrades extra resekostnader eller oanvända flygbiljetter.

Vad ska den försäkrade göra?

  • Kräv att flygbolaget eller researrangören ordnar ett ersättande flyg eller återbetalar pengarna.
  • Ytterligare information får du av Konsumentverket eller Konsument Europa i Finland.

Annat?

Det lönar sig alltid att betala resor med kreditkort eftersom det då är lättare att söka ersättning om resan ställs in. Utöver kreditkortsbestämmelserna skyddas konsumenterna även av lagen.