Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Hösten betyder bråda tider för telefonservicen - antalet skador sköt i topp under juli

3.9.2019 - Ekonomi

Början av hösten är en hektisk tid för telefonserviceföretagen. Skälen är enkla: sommar och skolan börjar. Enligt Statistikcentralen fanns det 560 500 elever i grundskolorna 2018 och många av elevernas telefoner behöver service efter sommaren.

Slutet av sommaren är den livligaste tiden på året vad gäller telefonskador. Fonum har specialiserat sig på mobiltelefonservice och inför skolstarten har de reparerat mer telefoner än normalt. De har även sålt exceptionell mycket tillbehör som skyddar telefonerna.

- När det gäller antalet reparationer är månadsskiftet juli-augusti den livligaste tiden för oss. - Även om skärmen till exempel går sönder under sommaren, kan man ofta använda telefonen ändå. När semestern sedan börjar ta slut vill man låta reparera telefonen så att man inte behöver tänka på det när man återvänder till vardagen, säger Saku Anttila på Fonum.

Enligt LokalTapiola var antalet kunder med telefonskador i juli mer än 1,5 gånger fler än under vårmånaderna.

– Skoleleverna verkar ha bättre skyddsskal och pansarglas på sina telefoner än vuxna, vilket ofta gör att de inte råkar ut för bräckageskador, säger Jani Kaseva på LokalTapiolas ersättningstjänst.

Stor inverkan med skärmbyte

På sommaren blir det ofta mer fuktskador på telefoner än under vintern, men allmänt taget är problemen med telefonerna mycket lika under hela året. Bräckageskador och stöldskador på mobilskärmen, skalet eller batteriet är de vanligaste skadorna.

- Under semestern är människorna livligare och i och med det inträffar betydligt mera skador på medtagen egendom. Varmt väder bidrar också till att vi är mera i närheten av vatten, så fuktskadorna och telefonerna som hamnar i vattnet sysselsätter oss i någon mån, säger Kaseva på LokalTapiola.

Ofta lönar det sig att reparera eftersom skadorna kan se värre ut än vad de i verkligheten är.

- Även om du inte kan föreställa dig det, så ser din telefon ofta nästan ny ut efter ett skärmbyte, även om skadorna och bulorna ibland kan se riktigt illa ut, säger Anttila.

Telefonen direkt på service

LokalTapiolas omfattande hemförsäkring ersätter plötsliga bräckageskador, till exempel att mobilskärmen går sönder. Det lönar sig att oftast låta reparera en ny och värdefull mobilapparat, eftersom till exempel byte av en mobilskärm i genomsnitt kostar 200 euro.

Gör såhär om din telefon går sönder:
1. För apparaten till en servicefirma. Vi rekommenderar Fonum som är vår samarbetspartner. Som kund i LokalTapiola behöver du inte lämna in en skadeanmälan, du kan direkt föra apparaten för reparation till en Fonum affär. Fonum reparerar de flesta smarttelefonmodeller på mindre än en timme och ger livstidsgaranti på sitt reparationsarbete. Ta med identitetsbevis och nätbankskoder för att bestyrka försäkring.
2. Fonums personal gör en reparationsuppskattning av apparaten och går igenom ersättningsalternativen.
3. Om reparationskostnaderna eller telefonens värde överstiger självrisken i din försäkring och du besöker en annan servicefirma än Fonum, ska du göra en skadeanmälan. Om du redan låtit reparera din apparat, kan du direkt övergå till att anmäla skadan.

Tilläggsanvisningar hittar du på sidan Min mobiltelefon eller pekplatta gick sönder, där du även kan anmäla skadan.