Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Med dessa knep håller du barnen nöjda – 10 tips för midsommarens bilfärder!

11.6.2019 - Turvallisuus

Bilresor kan pröva både föräldrarnas och barnens nerver. Vi listade några tips på en lyckad familjeresa.

Under midsommaren är rusningen på vägarna stor vilket ofta ökar antalet olyckor. Enligt trafikförsäkringscentralens statistik skedde det till exempel sammanlagt 794 trafikolyckor under midsommarhelgen 2016 i vilka 213 personer skadades. Det betyder att på hundra olycksfall så skadades i genomsnitt 30,5 personer när motsvarande siffra under en normal dag är 23,7. Det är alltså viktigt att vara uppmärksam och ha tålamod i trafiken.

Tyvärr kan långa bilresor pröva både föräldrarnas och barnens nerver. Vi listade några tips på en lyckad familjeresa.

Är dina fordonsförsäkringar i skick? Här kan du bekanta dig närmare med LokalTapiolas bilförsäkringar.

1. Lyssna på barnen
Lyssna om barnen har ärende. Barnen förlorar ofta tålamodet om de inte får uppmärksamhet. Om du har ett barn i baksätet med ryggen mot färdriktningen kan du sätta upp en liten spegel så att du ser barnet från förarsätet och barnet ser dig.

2. Diskutera med barnen
En lång bilfärd är ett utmärkt tillfälle att diskutera med familjen.

3. Rätt timing
Kör när det är dags för barnens tupplur eller dags för dem att lägga sig. Om du startar på kvällen kan barnen färdigt ta på sig pyjamasen, äta kvällsmat och borsta tänderna. Sedan är det bara att starta ljudboken, stoppa om barnen och låta dem sova.

4. Välj rätt musik
Lyssna på musik som hela familjen gillar. Mixa dina favoritlåtar med barnens favoritlåtar. I Spotify eller YouTube finns färdiga spellistor, du kan till exempel söka spellistor med orden ”roadtrip with kids”.

5. Tävlingar kan du alltid lita på
Klassiska tävlingar under bilfärden är till exempel att räkna mötande gula bilar eller bilar med någon annan färg, att anteckna registernummer eller bilbingo.

6. Kom ihåg underhållningen
Telefonen kan man låta bli men kom ihåg att ta med böcker, leksaker och olika spel till barnen.

7. Glöm inte mellanmål
Resan går smidigare om barnet själv får välja sitt mellanmål och du säger att mellanmålet får ätas till exempel när ni rest i två timmar. Kom även ihåg att ta med vatten.

8. Paus
Om resan är lång lönar det sig att välja en rutt som har lekplatser för barnen. Lekplatser på till exempel servicestationer fungerar bra.

9. Förberedelser
Se till att alla går på toaletten före resan! Då behöver du inte stanna i onödan – åtminstone inte efter fem minuter. Om du vill förbereda dig ordentligt inför resan kan du kontrollera var det finns vägarbeten i tjänsten Trafikläget som erbjuds av Traffic Management Finland.

10. Ta det lugnt
Det viktigaste av allt är: ta det lugnt, ha kul och kör försiktigt. Ni kommer nog fram förr eller senare.

Är dina fordonsförsäkringar i skick? Här kan du bekanta dig närmare med LokalTapiolas bilförsäkringar.