Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

På Nyår halkar man och får brännskador - ”Rätt slags skyddsutrustning och att inte vara starkt berusad har en central roll”

27.12.2018 - Säkerhet

Det beror mycket på vädret vilka olycksfall som inträffar i samband med nyårsfirande. Vid halt före inträffar många olycksfall som orsakas av fall och halkningar. Också brännskador som orsakas av fyrverkeripjäser är vanligare än normalt.

I LokalTapiolas distansläkartjänst HälsoHjälpen syns nyårsfirandet som ökat antal kontakter i anslutning till olycksfall. I allmänhet kontaktas distansläkartjänsten dagen efter olycksfallet, när symptomen till följd av skadan har blivit tydligare.

- När föret är mycket halt och isigt sker det många halkningsolyckor och fall. Dessa orsakar olika kroppsskador såsom huvud-, axel-, handleds-, rygg- och vristskador. Med tanke på halknings- och fallskador är det viktigt att inte vara alltför berusad samt att använda utrustning som förhindrar halkning, berättar HälsoHjälpens läkare Henri Terho.

Fyrverkeripjäserna orsakar ögon- och brännskador

Nya året tas ofta emot i skenet av fyrverkerier. Fina fyrverkerier har också sin skuggiga sida eftersom många nyårsfirare drabbas av ögon- och brännskador. Det är mycket viktigt att både de som hanterar raketerna och de som tittar på har rätt slags skyddsutrustning.

- För brännskadornas del ökar antalet kontakter tydligt på nyårsaftonen. Rätt slags skyddsutrustning är mycket viktig för att undvika ögon- och brännskador. Man ska dessutom komma ihåg att ha tillräckligt skyddsavstånd och att vara nykter när man hanterar nyårsraketer. Sunt bondförnuft behövs i allt som görs. Fyrverkeripjäser ska till exempel inte skjutas mot andra människor, påminner Terho.

Det är skäl att fästa uppmärksamhet på valet av ett tryggt ställe för raketskjutningen. Kontrollera även att skjutunderlaget är säkert och tillräckligt stadigt. Utöver skyddsavståndet ska man också beakta närliggande byggnader och fordon.

På nyårsaftonen ska man inte ha hunden lös

Nyårsfirandet är speciellt stressigt för hundar. För en hund som är rädd för smällar och raketer är det bra att ordna något att göra till exempel att ge hunden ett ben att gnaga på. Man kan också ordna ett lugnt ställe för hunden att vila på om inte hunden själv hittar ett sådant. Gardinerna kan vid behov dras för, så att hunden får vara i lugn och ro.

Längre promenader med hunden borde göras före man får börja skjuta raketer. På nyårsaftonen får raketer skjutas mellan klockan 18 och 02. För säkerhets skull ska man undvika att ha hunden lös under dagen, en raket som skjuts nära kan även skrämma en hund som är van vid hårda ljud.
- LokalTapiolas livförsäkring för hundar ersätter hundens försvinnande i Finland, om hunden inte har fåtts tillbaka inom en månad efter försvinnandet. Om en hund försvinner, ska försäkringstagaren omedelbart göra en anmälan om försvinnande, ger specialisten inom djurförsäkringar Raisa Tarola som råd.