Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Pappan fick hjärtattack – dottern som gått LokalTapiolas Hjälteskolning räddade hans liv

23.2.2018 - Säkerhet

Livstrygghetsbolaget LokalTapiola vill trygga finländarnas liv genom att säkerställa snabb tillgång till hjälp när den behövs. Därför vill LokalTapiola och Finlands Röda Kors tillsammans göra finländarna till den mest utbildade nationen i första hjälpen.

I Hjälteskolningarna år 2017 lärde vi ut återupplivning och första hjälpen för sammanlagt cirka 40 000 skolelever och kunder i LokalTapiola regionbolagen runt om i landet.

Årets finaste framgångar var berättelserna om verkliga händelser. Till exempel i Uleåborg räddade en av våra kunder, som genomgått hjälteskolningen, livet på en person som fick en hjärtinfarkt på en restaurang och i Björneborg återupplivade en dotter sin pappa i väntan på ambulans, berättar utvecklingschef Hanna-Leena Jauho som är ansvarig för LokalTapiolas Hjälteskolningar.

Utbildningarna i första hjälpen förverkligades i samarbete med Röda Korsets Första hjälpen. Att öka kunskaperna i första hjälpen i Finland är ett av sätten som det ömsesidiga Livstrygghetsbolaget använder för att ge mervärde åt kunderna. Det betydande antalet Hjälteskolningar år 2017 är ett bevis på LokalTapiolas förmåga att vara lokalt närvarande i sina kunders vardag.

Under fjolåret fick LokalTapiola möjligheten att stöda skolornas säkerhetsfostran via Hjälteskolningarna. Den största målgruppen för LokalTapiolas Hjälteskolning var femte- och sjätteklassister för vilka vi ordnade utbildning i återupplivning. I år fortsätter vi med en motsvarande utbildning för femteklassister. Både elever och lärare gav beröm för Hjälteskolningarna.

- Eleverna var mycket motiverade i återupplivningsuppgifterna och de berättade ivrigt hur de hemma med familjen hade övat tryckningar. Vi fick även respons från hemmen om att det är bra att man i skolan lär sig sådana här kunskaper för verkliga livet, skrev man i feedbacken från Aseman koulu i Hyvinge.

Utöver LokalTapiola ska också Röda Korsets Första hjälpen få beröm, för detta var också en stor och framgångsrik satsning för dem. För alla som jobbat med detta har bästa berömmet varit kundernas berättelser om räddningsinsatser och skolelevernas entusiasm för att lära ut kunskaperna till familjen.

- Det var härligt att se elevernas entusiasm då de fick dela med sig av sitt kunnande efter utbildningen. Eleverna från Puotilan koulu for till exempel under julen till Östra centrum för att lära förbipasserande återupplivning, berättar Mirja Sjöberg som är regionchef på Röda Korsets Första hjälpen.

De första hjälpen kunskaper som man lärt sig via Hjälteskolningen har redan använts framgångsrikt runtom i Finland. Detta berättar att Hjälteskolningen som förverkligas via LokalTapiolas och FRK:s samarbete är till hjälp oberoende av ålder och ger livsviktiga medborgarfärdigheter.