Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Fem tips inför jultrafiken – kom ihåg dessa när du kör

21.12.2017 - Säkerhet

Julen är en tid för att lugna ner sig – även i trafiken. LokalTapiolas fem tips för tryggare bilfärder under julen.

Under jultiden är vägtrafiken livlig och denna vecka åker många finländare för att fira jul hos sin familj, släkt eller sina vänner. Den livliga trafiken syns dock inte i regel i olycksfallsstatistikerna.
Under de senaste två åren har december månad varit en av årets tryggaste månader, åtminstone vad gäller allvarliga trafikolyckor. I december förra året dog 15 människor i vägtrafiken och år 2015 var antalet dödsoffer 17.

Markus Nieminen som är LokalTapiolas chefspecialist inom trafiksäkerhet vill påminna oss om att beakta väderförhållanden i jultrafiken.

- Man måste dock komma ihåg att väderförhållandena har stor betydelse för olycksfallsstatistiken under varje månad. Om en kraftig snöfront drar in under december, kan läget vändas upp och ner som det gjorde år 2014. Då var december en förskräcklig trafikmånad. Det är få som önskar en snöfri jul, men i vägtrafiken är snöfritt en klar trygghetsfaktor.

LokalTapiolas fem tips för jultrafiken:

1. Kontrollera bilens skick.

Kontrollera bilens skick i god tid före avfärd, då undviker du tråkiga överraskningar på vägen. Kontrollera åtminstone att det finns tillräckligt med olja, kylarvätska och spolarvätska. Om vädret är på minus ska du förvärma. Kontrollera även vinterdäckens skick, bilbatteriet och ta med snöborste, isskrapa, ficklampa och snöspade.

2. Planera restiderna.

Om du har möjlighet att justera avgångstiden, undvik att starta resan under den värsta rusningstiden. Eftersom julen i år är på en söndag så börjar rusningen redan på fredag. Returtrafiken torde igen infalla på juldagen och annandag jul. Ifall du blir tvungen att köra under rusningsdagarna reservera tillräckligt med tid för resan.

3. Kom ihåg nolltolerans.

Under julen är det trevligt att skölja ner skinkan t.ex. med en glögg. Det är viktigt att minnas att nolltolerans gäller i trafiken även under julen – dvs. om glöggen har spetsats, byt chaufför.

4. Hastighet enligt föret.

Den finländska vintern kan som bekant vara mycket överraskande och även detta år får man åtminstone i södra Finland med spänning vänta på om det blir en vit jul eller inte. I vintertrafikens omväxlande före betonas körhastigheten och köravståndet. Minska hastigheten och öka avståndet till framför körande enligt föret.

5. Koncentrera dig på att köra.

Ett växande problem i biltrafiken är smarttelefonernas många fina applikationer. För många bilister är frestelsen stor att läsa eller svara på meddelanden. Nu är det en bra tid att fatta ett viktigt beslut: då jag kör koncentrerar jag mig på att köra. Detta beslut är en liten uppoffring jämfört med nyttan..

Behöver du hjälp i trafik-, hem- eller resesituationer? Larmtjänsten hjälper LokalTapiolas kunder 24 h/ dygn på nummer +35880004531.