Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
10.10.2023

LokalTapiolas klimatdonation hjälper 200 små och medelstora företag att komma igång med klimatarbetet och minska utsläppen

LokalTapiolas klimatdonation till Centralhandelskammaren gör det möjligt för 200 små och medelstora företag som är i början av sitt klimatarbete att delta kostnadsfritt i Centralhandelskammarens klimatprogram år 2024.

Programmet ger företagen praktisk utbildning, verktyg och expertstöd för att räkna koldioxidavtrycket, handledning i hur de kan vidta åtgärder för att effektivt minska utsläppen samt en möjlighet att sträva efter koldioxidneutralitet. De första hundra företagen som räknat sitt koldioxidavtryck med hjälp av programmet får dessutom Centralhandelskammarens Koldioxidavtrycket räknat-märke.

– Hållbarhetskraven som ställs på företagen ökar hela tiden. Med vår donation kan vi hjälpa små och medelstora företag att bättre nå klimatmålen för deras verksamhetsmiljöer och värdekedjor, säger LokalTapiolas direktör för företagsaffärsverksamhet Veikko Salonen.

Företagen kan ansöka om att delta i klimatprogrammet på Centralhandelskammarens webbplats 2.10–30.11.2023. Programmet startar i januari 2024. Deltagande kräver inte att företagen är kunder hos LokalTapiola eller medlemmar i en handelskammare och Centralhandelskammaren bestämmer självständigt företagen som väljs med i programmet. Målet är att få med företag från många olika branscher runtom i Finland.

LokalTapiola vill vara en stark samarbetspartner för företagen i grön övergång

Klimatdonationen som betalas från LokalTapiola Skadebolags dispositionsfond är en del av LokalTapiolas hållbarhetsprogram 2022–2026.

– LokalTapiola vill i framtiden vara en stark partner för företagen i grön övergång och hjälpa dem att förbereda sig på klimatrisker och minska sina CO2-utsläpp. Klimatdonationen är det första steget på den här vägen, säger Eeva Salmenpohja som är direktör för hållbarhet och kommunikation vid LokalTapiola.

I många små och medelstora företag är arbetsbeskrivningen för en enskild person ofta mycket omfattande. Att utöver det egna arbetet räkna utsläppen, för att inte tala om att minska dem, kan då kännas som ett tungt lass att dra.

– Centralhandelskammarens miljöprogram gör det möjligt att ta de här viktiga första stegen enkelt och utan kostnader. På lång sikt kan de vara mycket betydande steg för företagets framtid och konkurrensförmåga, säger Veikko Salonen.

Tilläggsuppgifter om Centralhandelskammarens miljöprogram och ansökan