Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Hälsa12.11.2021

Det här varnar läkarna för – toppidrottaren Mia började träna hårt för tidigt efter influensan

Tjugoåriga Mia Åstrand spelade handboll i den högsta serien. Drömmen om landslagsframgång och en karriär som toppidrottare gick i kras efter en svår hjärtmuskelinflammation i sviterna av en influensa på hösten 2019. Enligt läkaren kan man undvika en hjärtmuskelinflammation genom att följa några goda råd.

kuva ulkoilevasta Mia Astrandista

Bilder: Yle/Sportliv

- En av de svåraste sakerna efter min sjukdom har varit att jag inte längre är en del av laget på samma sätt som tidigare. Jag har saknat att träffa lagkompisarna på träningar och matcher. Många av dem är bekanta sedan barnsben. Laget har varit som en andra familj, säger Mia Åstrand som spelat handboll på FM-nivå i Dicken från Helsingfors.

Efter sin allvarliga sjukdom har Åstrand varit tvungen att sitta på läktaren för att följa med laget och hur det kämpade sig till ett FM-guld på våren.

Influensan som inte ville gå över

- Jag deltog i EM i Bulgarien 2019 och därifrån reste jag till Spanien. När jag kom hem fick jag hög feber som varade i ett par veckor. Jag besökte en läkare som konstaterade att det inte var något allvarligt. Jag tränade inte när jag var sjuk men började träna ganska snart efter att jag slapp febern.

När Åstrand tränat i två veckor blev hon åter sjuk men hon var snart igen på benen och kunde återuppta tränandet. Efter det kändes träningarna dock tunga.

- Att det känns tungt att träna efter en influensa är inget nytt så jag försökte bara glömma det och kämpa på.

Snart märkte Åstrand att någonting var fel. Pulsen var hög redan före träningen.

- Jag och tränare misstänkte att det kan vara överträning så jag uppsökte en läkare för att undersöka om besvären berodde på det. Läkaren sade att jag genast måste ta en paus från idrottandet. Jag trodde att det skulle räcka med ett par veckors paus.

Symptomen försvann inte trots pausen och undersökningarna fortsatte.

- I en magnetundersökning av hjärtat kom det fram att jag hade hjärtmuskelinflammation och jag fick remiss till fortsatta undersökningar. Jag ordinerades genast att ta paus med allt idrottande under tre månader.

kuva mia astrandista lentopallon kanssa

Ta alltid en vecka paus från ansträngande motion efter influensa

Många lever i tron att hjärtmuskelinflammation är en sjukdom för toppidrottare men den kan likväl drabba vanliga motionärer. För de flesta som motionerar eller idrottar är det bekant att man inte ska träna eller tävla när man har influensa. När influensasymptomen försvunnit är det dock lätt hänt att man snabbt vill börja röra på sig och återuppta sina hobbyer.

- En viktig tumregel är hålla en vecka paus från hård ansträngning efter att symptomen på en normal influensa försvunnit, säger specialist inom kardiologi och internmedicin LKT Tapio Aalto.

- Influensa innebär inte endas risk för hjärtmuskelinflammation efter influensan utan ofta även konditionsnedsättning och ett säkert sätt att förlänga den är att anstränga sig hårt för tidigt efter influensan. Tillräckligt med vila och endast lätt motion efter influensan förbereder kroppen för hårdare ansträngning, säger Aalto.

Med hård ansträngning som ska undvikas efter influensa avses motion som gör dig andfådd och tydligt höjer pulsen, till exempel att jogga i rask takt.

- Kroppen brukar nog låta oss veta när den är redo för hård ansträngning. Om du inte kan motionera normalt efter att ha tagit en vecka paus från idrottandet efter en vanlig influensa och till exempel pulsen stiger lätt och återhämtningspulsen är hög, måste du fortfarande ha tålamod att vänta på att kroppen återhämtar sig, säger Aalto.

Enligt Aalto räcker det i regel med att se till att inte anstränga sig hårt under cirka en vecka efter en influensa. Om du efter influensan har bröstsmärtor, andningssvårigheter eller rytmrubbningar ska du konsultera en läkare före du börjar träna.

Återhämtningen har varit långsam och svår

För Mia Åstrand betydde hjärtmuskelinflammationen och hösten som följde efter den ett slut på hennes tidigare idrottsliv och att hon måste vänja sig vid en ny vardag.

- Hösten efter sjukdomen gick i ett töcken. Jag mådde verkligen dåligt och kom knappt upp ur sängen. Som tur är har familjen och vännerna stött mig hela tiden.

- Lyckligtvis förbättrades min kondition tillräckligt fram till vårens studentskrivningar så att jag kunde delta i dem. Skrivningarna gick inte så bra men det viktigaste är att jag fick dem gjorda.

Åstrand har varit tvungen att äta hjärtmedicin redan i två år och återhämtningen vill inte riktigt ta fart.

- Min kondition borde bli bättre men den stampar på stället. Vanligtvis går en hjärtmuskelinflammation över på några veckor eller månader. Två år efter sjukdomen får jag endast göra lätta muskelkonditionsövningar men inte idrotta hårt. Det saknar jag. Lyckligtvis får jag nu rehabilitering hos en hjärtfysioterapeut.

Att vänja sig vid en ny vardag har tagit sin tid men Åstrand har även hittat nya saker i livet.

- Tidigare hade jag träning eller match varje kväll. Hela livet handlade om handboll. Jag studerade i gymnasiet och samtidigt tränade jag ibland två gånger per dag. Plötsligt tog det bara slut.

- Det har känts konstigt med all fritid då jag tidigare hade knappt någon fritid överhuvudtaget. Nu har jag rört på mig utomhus och i naturen mer än någonsin.

En ny gren och passion är golf som Åstrand spelar mycket på sommaren.

- Det är jätteskönt att ha hittat en ny gren att sporta med.