Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Videofilmerna Ett tryggt lantbruk

LokalTapiola, Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA och Jord- och skogsbruksproducenternas centralförbund MTK har tillsammans producerat sex videofilmer, Turvallinen maatila (Ett tryggt lantbruk), som handlar om säkerhet och förebyggande av skadefall på ett lantbruk. I den några minuter långa videon fördjupar vi oss i säkerheten på ett lantbruk och olika teman som gäller producenternas arbetshälsa ur producenternas egen synvinkel.

Att arbeta på ett lantbruk hör till de mest riskfyllda yrkena. Årligen inträffar det ungefär 6 000 arbetsolycksfall inom lantbruksarbete. Ofta finns det inte tillräckligt med tid för att förebygga olyckor eftersom arbetsmängden är så stor, man har bråttom och arbetet binder en. Olycksrisken minskar med rätt arbetsätt och lokaliteter och utrustning som är i skick, att arbetstagaren har god fysisk och psykisk kondition och yrkeskunskap.

LokalTapiola, LPA och MTK vill med hjälp av videon uppmuntra dem som utövar lantbruksnäringar att uppmärksamma hur viktig deras egen roll är vid hanteringen av risker på gården och förebyggande av olyckor. Maarit Poussa (Vinha Tuotanto Oy) står för både manuskript och filmning.