Suomalaisten muuttokokemukset paljastuivat – Muistilista auttaa sujuvassa muutossa
Kaksi kolmesta suomalaisesta on muuttanut elämänsä aikana vähintään viidesti, selviää LähiTapiolan teettämästä kyselystä. Kokosimme muistilistan tulevien muuttojen tueksi.
LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselystä selviää kiinnostavia tietoja suomalaisten muuttokokemuksista ja -tavoista. Kyselyn mukaan selvä enemmistö eli 66 prosenttia suomalaisista on muuttanut elämänsä aikana vähintään viidesti. Noin joka kuudes on muuttanut yli kymmenen kertaa ja joka kymmenes taas korkeintaan kahdesti.
Kun muutto toteutettiin viimeksi, selvä enemmistö (69 %) kertoo hoitaneensa sen itse tai talkoohengessä kavereiden tai perheen kanssa. Noin joka viides kertoo käyttäneensä muuttofirmaa.
Onko sinulla ajankohtaista muutto uuteen kotiin? Laadimme listan, joka auttaa valmistelemaan sujuvaa ja turvallista muuttoa. Muuttamiseen liittyy aina paljon työtä ja muistettavaa – oli kyseessä sitten ensikertalainen tai kokeneempi muuttaja.
1. Pakkaa huolellisesti
Pakkaaminen vie paljon aikaa ja on usein yksi stressaavimmista osista muuttoa. Pakkaaminen kannattaa kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin ja pakata tavarat huolellisesti. Voit käyttää lakanoita, pyyhkeitä ja muita pehmusteita hauraita ja herkkiä esineitä lastatessa. Merkitse laatikot selkeästi, jolloin tiedät, mitä niissä on.
Muuttofirmat tarjoavat muuttolaatikoita asiakkailleen, mutta vaihtoehtoisesti voit hankkia laatikoita esimerkiksi ruokakaupoista. Ylijääneitä, kestäviä pahvilaatikoita käyttämällä voit säästää rahaa ja myös kierrättää käyttökelpoisia laatikoita uudelleen muutossa.
2. Muista kotivakuutus
LähiTapiolan kyselyyn vastanneista vain 55 prosenttia oli varmistanut, että heillä oli voimassa oleva kotivakuutus edellisen kerran uuteen kotiin muuttaessa. Tämä kannattaa kuitenkin hoitaa kuntoon, sillä havaintojemme mukaan muutoissa sattuu yllättävän paljon vahinkoja. Tavaroiden rikkoutumisten lisäksi vesi- ja palovahingotkaan eivät ole tavattomia.
Lue lisää:
Kotivakuutukseen kuuluvasta vastuuvakuutuksesta voidaan myös korvata, jos aiheutat muuton aikana vahinkoa ulkopuolisille. Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus taas voi olla avuksi mahdollisissa asuntokauppariidoissa. Ilmoita muutostasi ajoissa vakuutusyhtiöön, jolloin vakuutuksen voimassaolo ja turvan laajuus voidaan katsoa kohdilleen. Näin voit välttää ikäviä yllätyksiä ja olla varma, että omaisuutesi on turvattu myös muuton aikana.
3. Tarkista, että palovaroitin toimii – muista myös sammutusvälineet
Jokaisessa asunnossa on lain mukaan oltava toimiva palovaroitin. Arjen katsaus -kyselyn mukaan kuitenkin harvempi kuin joka toinen (46 %) kertoo tarkistaneensa, että uudessa asunnossa on toimiva palovaroitin. Palovaroittimen toimivuus kannattaa varmistaa säännöllisesti, koska sen patterit voivat loppua tai laite muuten vikaantua. Tulipalon syttyessä vain palovaroitin voi pelastaa, jos esimerkiksi asukkaat ovat nukkumassa.
Varmista myös, että kotoasi löytyy toimiva, käteen sopiva alkusammutusväline. Sammutuspeitteen tai käsisammuttimen avulla voi tukahduttaa palon alun.
4. Tee muuttoilmoitus
Muuttoilmoitus voi unohtua muussa kiireessä, mutta se on tärkeää tehdä. Kun teet muuttoilmoituksen ajoissa, postit löytävät alusta asti perille, eivätkä päädy vanhan osoitteen asukkaiden harmiksi. Muuttoilmoituksella myös varmistat, että kaikki sinulle tärkeät toimijat, kuten viranomaiset ja pankki, tavoittavat sinut jatkossakin. Yleisen muuttoilmoituksen voi tehdä
5. Muista kiittää auttavia ystäviä
LähiTapiolan kyselyn mukaan 16 prosenttia suomalaisista oli järjestänyt viimeksi tupaantuliaiset muuttaessaan. Tuparit ovatkin oiva mahdollisuus kiittää muutossa auttamassa olleita ystäviä tai perhettä. Tupaantuliaiset yhdistävät suomalaisia perinteenä ja tarjoavat tilaisuuden jakaa ilo uudesta kodista. Jos siis sait apua muuttoponnistuksissa, laittaisitko juhlakutsun vetämään?
Samalla voit myös harkita, haluaisitko pian tutustua uusiin naapureihin. Arjen katsaus -kyselyn vastaajista noin joka viides oli viimeksi muuttaessaan tehnyt mahdollisimman pian tuttavuutta uusiin naapureihin.
Tee sähkösopimus ja siirrä nettiliittymä.
Jos käytät muuttofirmaa, pyydä tarjouksia ajoissa ja varmista, että yritysten vakuutukset ovat kunnossa. Yleensä muuttofirmalla on esimerkiksi vastuuvakuutus ja tiekuljetusvakuutus, mutta oma kotivakuutus kannattaa pitää voimassa tavaroiden rikkoutumisen varalta.
Varmista, mitkä kaikki toimijat saavat osoitetietosi yleisen muuttoilmoituksen kautta. Esimerkiksi harrastustoimijoille voi olla tarve kertoa osoite erikseen. Muista ilmoittaa muutosta tarvittaessa myös isännöitsijälle.
Huolehdi vanhan asunnon loppusiivous ja muista palauttaa avaimet.
Onnea uuteen kotiin!
Lue myös:
LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public. Kyselyyn vastasi 19.–25.5.2023 välisenä aikana kaikkiaan 2 129 henkilöä, jotka edustavat maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pois lukien Ahvenanmaalla asuvat). Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Artikkeli julkaistiin alun perin elokuussa 2023 ja päivitettiin toukokuussa 2024.