Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Sähköisen liikkumisvälineen vakuutus

Sähköiset liikkumisvälineet, kuten sähköpotkulaudat ja -mopot, sähköiset tasapainoskootterit, senioriskootterit ja muut vastaavat sähkömoottoriset jalankulkua helpottavat laitteet on syytä vakuuttaa. Varmista onko laitteelle otettava liikennevakuutus.

Vakuutuksesta korvataan esim. palo-, varkaus- ja ilkivaltavahinkoja.

Vakuutus ei kuitenkaan korvaa, jos laite rikkoutuu käytössä.

Tietyille kevyille sähköajoneuvoille on otettava liikennevakuutus.

Huomaa tämä

Sähköajoneuvoille, joiden paino on yli 25 kg tai rakenteellinen nopeus yli 25 km/h, on otettava liikennevakuutus.

Tietyt sähköiset liikkumisvälineet vakuutamme kotivakuutuksen irtaimistovakuutuksella, josta korvaamme esim. palo-, varkaus ja ilkivaltavahinkoja.

Usein kysyttyä

Kaikki yli 25 kg painavat tai yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat moottoroidut liikkumisvälineet tarvitsevat liikennevakuutuksen. Tällaisia liikennevakuutettavia sähköisiä liikkumisvälineitä voivat olla esimerkiksi sähkömopot, senioriskootterit sekä yli 25 kg painavat lasten käyttöön tarkoitetut ajoneuvot. Olennaista on muistaa luku 25. Liikennevakuutus tarvitaan, jos joko laitteen paino ylittää 25 kiloa tai nopeus 25 kilometriä tunnissa. Voit kysyä myös vapaaehtoista vakuutusta asiakaspalvelustamme.

Lähes kaikki Suomessa kuluttajille myytävät sähköpotkulaudat jäävät usein laissa säädettyjen lukemien alle, eli ne painavat enintään 25 kg ja niiden nopeus on enintään 25 km/h. Niitä ei siis tarvitse liikennevakuuttaa jatkossakaan. Sekä painon että rakenteellisen huippunopeuden saa selville laudan tuotetiedoista tai valmistajan tai jälleenmyyjän verkkosivuilta.

Vuokrafirmojen osalta vakuuttamisvelvollisuus on laajennettu koskemaan painosta riippumatta kaikkia sähköpotkulautoja.

Sähköiset liikkumisvälineet, kuten sähköavusteiset polkupyörät, sähköpotkulaudat ja sähköiset tasapainoskootterit, jotka eivät vaadi liikennevakuutusta, kuuluvat kotivakuutuksen irtaimistovakuutukseen. Vakuutuksesta korvataan esim. palo-, varkaus- ja ilkivaltavahinkoja. Huomioitavaa on, että vakuutus ei kuitenkaan korvaa, jos laite rikkoutuu käytössä.

Ei liikennevakuutettavalla sähköisellä liikkumisvälineellä ulkopuoliselle henkilölle tai omaisuudelle aiheutettuja vahinkoja korvataan kuljettajan kotivakuutuksen vastuuvakuutuksesta. Kuljettajalle itselle sattuneita vahinkoja korvataan puolestaan kuljettajan omasta tapaturmavakuutuksesta.

Vapaaehtoisesta tapaturmavakuutuksesta ei korvata tapaturman hoitokuluja, joista on oikeus korvaukseen jonkin lain perusteella, kuten esim. liikennevakuutus- tai lakisääteisen tapaturmavakuutuslain perusteella. Yllä on kerrottu, milloin sähköinen liikkumisväline pitää liikennevakuuttaa. Kun liikennevakuutus on pakollinen, se korvaa ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuneita henkilövahinkoja.

Vapaaehtoinen tapaturmavakuutus korvaa tapaturmasta johtuvan vamman tutkimuksen ja hoidon, kuten lääkärinpalkkioita, reseptilääkkeitä, fysioterapiaa, röntgen- tai magneettitutkimuksia ja sairaalan hoitopäivämaksuja enintään vakuutukselle sovittuun enimmäiskorvausmäärään asti tapaturmaa kohden. Tapaturmavakuutuksesta korvataan myös tapaturmasta johtunut pysyvä vammautuminen, ansionmenetys ja tapaturman aiheuttaman kuolema, mikäli turvat on valittu vakuutukseen.

Liikennevakuutus korvaa ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuneita henkilövahinkoja ja ulkopuoliselle aiheutuneita omaisuusvahinkoja. Mikäli liikennevakuutusta ei ole otettu sellaiselle sähkökäyttöiselle liikkumisvälineelle, jolle se olisi pitänyt ottaa, Liikennevakuutuskeskus perii vakuuttamattomalta ajalta vakuuttamattomuusmaksun. Liikennevakuutuskeskus käsittelee myös vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamat liikennevahingot. Korvauspiirin ulkopuolelle jää kuitenkin omistajalle tai haltijalle aiheutunut vahinko. Myöskään kuljettajalle aiheutunutta vahinkoa ei korvata, mikäli hän tiesi, ettei ajoneuvolla ollut liikennevakuutusta.

Ilmoita vahingosta tai hae korvausta

Katso toimintaohjeet sekä hoida vahinkoihin ja korvauksiin liittyvät asiat verkossa.

Katso toimintaohjeet

Hätäpalvelu auttaa 24/7 Kun tarvitset vakuutukseesi liittyvää neuvontaa liikenteessä tai ulkomailla, ole meihin yhteydessä numerossa +358 800 04531.

Keskittäminen kannattaa!

Voit saada alennusta vakuutusmaksuista ja sijoittamisen tuotteista 8 %, 13 % tai jopa 17 % kun sinulla on palveluitamme useammalta osa-alueelta.

Lue lisää Omaetualennuksesta