<link rel="stylesheet" href="/cs/chat/stylesheets/lahitapiola-chat.css"/>
Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kevyen sähköajo­neuvon vakuutus

Kevyet sähköiset liikkumisvälineet, kuten sähköpotkulaudat ja -mopot, sähköiset tasapainoskootterit, senioriskootterit ja muut vastaavat sähkömoottoriset jalankulkua helpottavat laitteet on syytä vakuuttaa.

Vakuutuksesta korvataan esim. palo-, varkaus- ja ilkivaltavahinkoja.

Vakuutus ei kuitenkaan korvaa, jos laite rikkoutuu käytössä.

Tietyille kevyille sähköajoneuvoille on otettava liikennevakuutus.

Huomaa tämä

Sähköiset liikkumisvälineet vakuutamme kotivakuutuksen irtaimistovakuutuksella, josta korvaamme esim. palo-, varkaus ja ilkivaltavahinkoja.

Raskaammille sähköajoneuvoille, joiden teho on yli 1 kW tai nopeus yli 25 km/h, on otettava myös liikennevakuutus.

Usein kysyttyä

Kevyitä sähköajoneuvoja ovat jalankulkua avustavat tai korvaavat laitteet. Näillä tarkoitetaan esimerkiksi sähköpotkulautoja, tasapainotettuja henkilökuljettimia ja muita vastaavia sähkömoottorisia kulkuvälineitä. Laitteissa saa olla tehoa maksimissaan 1 kW, maksiminopeus enintään 15 km/h, eikä niissä saa olla istuinta. Näille liikkumisvälineille ei tarvitse eikä voi ottaa liikennevakuutusta.

Sähköiset liikkumisvälineet, kuten sähköavusteiset polkupyörät, sähköpotkulaudat ja sähköiset tasapainoskootterit, jotka eivät vaadi liikennevakuutusta, kuuluvat kotivakuutuksen irtaimistovakuutukseen. Vakuutuksesta korvataan esim. palo-, varkaus- ja ilkivaltavahinkoja. Huomioitavaa on, että vakuutus ei kuitenkaan korvaa, jos laite rikkoutuu käytössä.

Ei liikennevakuutettavalla sähköisellä liikkumisvälineellä ulkopuoliselle henkilölle tai omaisuudelle aiheutettuja vahinkoja korvataan kuljettajan kotivakuutuksen vastuuvakuutuksesta. Kuljettajalle itselle sattuneita vahinkoja korvataan puolestaan kuljettajan omasta tapaturmavakuutuksesta.

Vapaaehtoisesta tapaturmavakuutuksesta ei korvata tapaturman hoitokuluja, joista on oikeus korvaukseen jonkin lain perusteella, kuten esim. liikennevakuutus- tai lakisääteisen tapaturmavakuutuslain perusteella. Alla on lueteltu ajoneuvot, jotka vaativat liikennevakuutuksen. Kun liikennevakuutus on pakollinen, se korvaa ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuneita henkilövahinkoja.

Vapaaehtoinen tapaturmavakuutus korvaa tapaturmasta johtuvan vamman tutkimuksen ja hoidon, kuten lääkärinpalkkioita, reseptilääkkeitä, fysioterapiaa, röntgen- tai magneettitutkimuksia ja sairaalan hoitopäivämaksuja enintään vakuutukselle sovittuun enimmäiskorvausmäärään asti tapaturmaa kohden. Tapaturmavakuutuksesta korvataan myös tapaturmasta johtunut pysyvä vammautuminen, ansionmenetys ja tapaturman aiheuttaman kuolema, mikäli turvat on valittu vakuutukseen.

Muita kevyitä sähköajoneuvoja ovat esimerkiksi segway-tyyppiset henkilökuljettimet, sähkömopo tai -skootteri, liikuntarajoitteisten käyttöön tarkoitetut kolmi- tai nelipyöräiset skootterit ja muut vastaavat ajoneuvot.

Muille sähköajoneuvoille on otettava liikennevakuutus, jos joku tai useampi seuraavista ylittyy:

  • teho 1 kW

  • nopeus 25 km/h

  • leveys 80 cm

  • 44 cm istuinkorkeus 2-pyöräisillä

Esimerkiksi sähkömopolle tai -skootterille, jossa istuimen korkeus maasta on yli 44cm, liikennevakuutus on otettava laitteen tehosta ja nopeudesta riippumatta.

Liikennevakuutus korvaa ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuneita henkilövahinkoja ja ulkopuoliselle aiheutuneita omaisuusvahinkoja. Mikäli liikennevakuutusta ei ole otettu sellaiselle sähkökäyttöiselle liikkumisvälineelle, jolle se olisi pitänyt ottaa, Liikennevakuutuskeskus perii vakuuttamattomalta ajalta vakuuttamattomuusmaksun. Liikennevakuutuskeskus käsittelee myös vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamat liikennevahingot. Korvauspiirin ulkopuolelle jää kuitenkin omistajalle tai haltijalle aiheutunut vahinko. Myöskään kuljettajalle aiheutunutta vahinkoa ei korvata, mikäli hän tiesi, ettei ajoneuvolla ollut liikennevakuutusta.

Ilmoita vahingosta tai hae korvausta

Katso toimintaohjeet sekä hoida vahinkoihin ja korvauksiin liittyvät asiat verkossa.

Hätäpalvelu auttaa 24/7 Kun tarvitset vakuutukseesi liittyvää neuvontaa liikenteessä tai ulkomailla, ole meihin yhteydessä numerossa +358 800 04531 .

Keskittäminen kannattaa!

Voit saada alennusta vakuutusmaksuista ja sijoittamisen tuotteista 8 %, 13 % tai jopa 17 % kun sinulla on palveluitamme useammalta osa-alueelta.