Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Liikennevakuutuslaki

Liikennevakuutuslain mukaan kaikille liikenteessä käytettäville ajoneuvoille on otettava liikennevakuutus. Ilman vakuutusta ajoneuvoa ei voi rekisteröidä eikä sitä voi katsastaa. Liikennevakuutus on otettava viimeistään seitsemän päivän kuluttua siitä, kun ostit ajoneuvon rekisteriin merkityltä omistajalta. Jos et ostanut ajoneuvoa suoraan rekisteriin merkityltä omistajalta, vakuutus pitää ottaa heti. Liikennevakuutuksen saat helposti ja nopeasti verkosta.

Liikennevakuutus ja rekisteröinti kerralla kuntoon

Auton ja muiden ajoneuvojen rekisteröinti hoituu samalla, kun ostat vakuutuksen. Liikennevakuutuksen siirtäminen LähiTapiolaan toisesta vakuutusyhtiöstä onnistuu myös helposti.

LähiTapiolan liikennevakuutuksessa on 80 % maksimibonus ja seitsemän muuta uutta bonusetua. Lue lisää liikennevakuutuksestamme.

Tarkista tästä liikennevakuutuksen hinta ja osta vakuutus helposti verkosta.

Liikennevakuutus on otettava muun muassa:

• autoille
• moottori- ja motocrosspyörille
• mopoille
• moottorilla varustetuille polkupyörille (teho yli 250 W)
• moottorikelkoille
• mönkijöille
• traktoreille ja moottorityökoneille
• perävaunuille

Myös sellaisille ajoneuvoille on pääsääntöisesti otettava liikennevakuutus, joita ei tarvitse rekisteröidä. Myös rekisteröimättömät ajoneuvot ovat liikenteessä esimerkiksi oman talon piha-alueella tai metsässä.

Hae hinta ja osta

Usein kysyttyä liikennevakuutuslaista ja liikennevakuutuksesta

Mitä seuraa, jos vakuutusta ei ole otettu?

Jos ajoneuvo on vakuuttamaton, ajoneuvon käyttäminen liikenteessä on kielletty. Vakuuttamattomalle ajoneuvolle ei voi myöskään tehdä vuosikatsastusta.
Jos ajoneuvolla ei ole liikennevakuutusta, Liikennevakuutuskeskus perii vakuuttamattoman moottoriajoneuvon omistajalta tai haltijalta maksun vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä. Maksut voivat olla jopa useita tuhansia euroja.

Vakuuttamattoman ajoneuvon ulkopuoliselle aiheuttamat vahingot korvaa Liikennevakuutuskeskus. Korvausta ei kuitenkaan makseta vakuuttamattoman ajoneuvon omistajan eikä haltijan henkilövahingoista eikä kuljettajan henkilövahingosta, jos hän tiesi, ettei ajoneuvolla ole liikennevakuutusta.

Mitä liikennevakuutus korvaa?

Liikennevakuutus korvaa ajoneuvollasi aiheutetut henkilö- ja omaisuusvahingot liikennevakuutuslain mukaan. Liikennevakuutus ei korvaa kuljettajan, omistajan tai haltijan omaa omaisuutta eikä omalle ajoneuvolle aiheutunutta vahinkoa. Oman ajoneuvon vahinkojen varalle tulee ottaa autovakuutus eli kasko.

Ajoneuvon poistaminen liikennekäytöstä

Jos et käytä ajoneuvoa liikenteeseen, voit poistaa sen liikennekäytöstä. Voit tehdä ilmoituksen liikennekäytöstä poistosta esimerkiksi verkkopalvelussamme tai toimistollamme. Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla saa ajaa poistopäivän loppuun. Sen jälkeen sillä ei saa ajaa. Muista siis ottaa ajoneuvo liikennekäyttöön, ennen kuin lähdet ajamaan.

Tarkista asiakaspalvelustamme, miten liikennekäytöstä poisto vaikuttaa vakuutukseesi. Katso yhteystietomme täältä.