Työturvallisuuden huipputiimi
Yrityksessä vallitseva turvallisuuskulttuuri vaikuttaa voimakkaasti todelliseen työturvallisuuden tasoon. Turvallisuuskulttuurin kehittäminen lähtee johdon ja esimiesten asenteista sekä tahdosta ja vaatii pitkäjänteistä työtä. Lopulta työturvallisuudesta huolehtiminen on kuitenkin meidän kaikkien asia.
Työturvallisuuden kehityspolku
Työturvallisuuskulttuurin kehittymistä voidaan verrata joukkueella toteutettavaan vuorikiipeilyyn ja vuoren huipun eli turvallisen, sujuvan arjen saavuttamiseen, jossa tapaturmia ei satu ja työt sujuvat.
Muutoksen aikaansaaminen toiminnassa tarvitsee selkeän tavoitteen – vuoren huipun. Ilman selkeää julkilausuttua tavoitetta (esim. viidessä vuodessa puolitamme tapaturmiemme määrän, kymmenessä pääsemme nolla tapaturmaa -tilanteeseen) sitä ei todennäköisesti tulla koskaan saavuttamaan. LähiTapiolan vuoren huipulle on asetettu selkeä tavoite, jota kohden ponnistellaan yhdessä ja hyvin johdetussa organisaatiossa. Meille turvallisuuskulttuurin tärkein tavoite on turvallinen, sujuva arki, jossa vahinkoja ei satu ja ihmiset voivat onnistua työssään. Mikä on teidän yrityksenne turvallisuustavoite?
Työturvallisuuskulttuurin systemaattinen kehittäminen lähtee ylimmän johdon ja esihenkilöiden sitoutumisesta ja esimerkin näyttämisestä. Kulttuuri vahvistuu koko matkan ajan konkreettisten tekojen ja toimintatapojen muutoksen myötä.
Työturvallisuuden ja -turvallisuuskulttuurin kehittyminen vaatii vahvaa perustaa, tietoa ja taitoa sekä osaamisen kehittämistä. Kaikkia uusia käytänteitä ei kannata ottaa käyttöön kerralla vaan juurruttaa ensin muutama toimintatapa osaksi arkea, ja vasta sitten jatkaa matkaa ylöspäin. Tavoitteiden tulee olla riittävän kunnianhimoiset, mutta kuitenkin realistiset. Maltti on valttia ja viisas pääsee paremmin perille.
Vuoren huipulle pääseminen ja tavoitteen saavuttaminen lähtee työsuojelun toimintaohjelmaan kirjatusta suunnitelmasta. Millä konkreettisilla toimenpiteillä tavoite aiotaan saavuttaa? Entä miten arvioimme, seuraamme ja mittaamme kuinka tavoitteet ovat toteutuneet? Vuorikuvan laatikot kuvaavat konkreettisia työturvallisuusjohtamisen keinoja, joilla eri toimialojen yritykset ovat päässeet tapaturmien ennaltaehkäisyssä ja turvallisuuskulttuurin kehittämisessä lähelle vuoren huippua.
Työkaluja matkaanne tukemaan
Toimintatapojen järjestys on ohjeellinen, mutta suosittelemme varmistamaan, että listalla ensimmäisinä (1-4) olevat ovat juurtuneet arkeenne ja toimivat mahdollisimman hyvin. Kun perusasiat ovat kunnossa, siitä on hyvä lähteä porukalla ponnistamaan eteenpäin.
1. Tavoitteen asettaminen
2. Työpaikan työsuojeluvastuut
3. Työn riskien arviointi
- Lue lisää työn riskien arvioinnnista
- Katso video riskien arvioinnista LähiTapiolan RiskiHelppi-videokirjastosta - dreambroker.com
4. Perehdyttäminen ja työnopastus
5. Turvallisuusviestintä
6. Turvattomiin työskentelytapoihin puuttuminen
7. Turvallisuuspoikkeamat
- Turvallisuuspoikkeamista oppiminen (pdf)
- Tietokortti - Turvallisuushavainnot (pdf)
- Katso video turvallisuushavainnoista LähiTapiolan RiskiHelppi-videokirjastosta - dreambroker.com
- Katso video turvallisuuspoikkeamista oppimisesta LähiTapiolan RiskiHelppi-videokirjastosta - dreambroker.com
8. Tapaturmat
- Tapaturmataajuuden laskenta (pdf)
- Tapaturmien ja läheltä piti -tilanteiden tutkinta (pdf)
- Tietokortti - Tapaturmien tutkinta (pdf)
- Tapaturmien tutkintalomake (pdf)
- Tapaturmien tutkintamallin arviointi (pdf)
- Katso video tapaturmatutkinnasta LähiTapiolan RiskiHelppi-videokirjastosta - dreambroker.com
9. Turvallisuuskävely
- Turvallisuuskävely (pdf)
- Turvallisuuskävelyn tarkistuslista (pdf)
- Katso video turvallisuuskävelystä LähiTapiolan RiskiHelppi-videokirjastosta - dreambroker.com
10. Turvatuokiot
11. Turvallisuuskeskustelu
12. Ennakoiva tapa toimia
13. Valmentava johtaminen