Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiolan ryhmäeläkevakuutuksesi

Tältä sivulta löydät tietoa lisäeläkevakuutuksesta ja siitä, miten huolehdit eläketurvastasi. Oman vakuutuksesi tiedot löydät verkkopalvelustamme. Jos sinulla herää kysymyksiä eläkevakuutustasi koskien, voit jättää meille yhteydenottopyynnön, niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä.

Esittely

Mikä on ryhmäeläkevakuutus?

Se on työnantajasi järjestämä ja maksama vapaaehtoinen lisäeläketurva, joka on tarkoitettu täydentämään lakisääteistä eläkettäsi. Tämä on sinulle arvokas etu, sillä sen voi saada vain henkilöstöryhmä, eikä samanlaista täydentävää eläketurvaa ole tarjolla yksityishenkilölle.

Ryhmäeläkkeen eläkeikä voi olla lakisääteistä eläkeikääsi alhaisempi, minkä johdosta sinulla saattaa olla oikeus nostaa lisäeläkettä jo ennen lakisääteisen eläkeiän täyttymistä.

Oman eläkeikäsi ja muut eläkevakuutuksen tiedot pääset näkemään kätevästi verkkopalvelumme kautta, kun sopimus on astunut voimaan. Voit myös aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme, autamme mielellämme kaikissa sinua askarruttavissa kysymyksissä.Työnantajasi maksamia lisäeläkemaksuja ei veroteta palkkana työsuhteen aikana ja aikanaan maksettavaa eläkettäsi verotetaan ansiotulona, kun vakuutus täyttää ryhmäeläkevakuutukselle verotuksessa asetetut vaatimukset.

Turvaa jo työuran aikana

Ryhmäeläkevakuutukseen sisältyy aina turva työkyvyttömyyden ja työttömyyden varalle. Lisäksi vakuutus sisältää kuolemanvaraturvan.

Työnantajan maksamat eläkemaksut kerryttävät sinulle lisäeläkettä. Oikeutesi kertyneeseen säästöön säilyy, vaikka työsuhde päättyisi ennen eläkeikää, jollei työnantajasi ole eläkevakuutusta tehdessä muuta sopinut.

Jäikö jokin askarruttamaan?

Voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme, autamme mielellämme kaikissa sinua askarruttavissa kysymyksissä.

Tällä sivulla on kuvattu ryhmäeläkevakuutuksen yleisiä ominaisuuksia. Omaa sopimustasi koskevat ajantasaiset tiedot löydät verkkopalvelusta, tuoteselosteelta ja ehdoista sekä sijoituskohteiden esitteistä. Verotus on esitetty 1.1.2024 tilanteen mukaan. Verosäännökset ja verotuskäytännöt voivat muuttua tulevaisuudessa. Tutustu verottajan ohjeeseen ja siirry vero.fi:n nettisivulle.

Palveluntarjoaja: Ryhmäeläkevakuutuksen myöntää LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.

Työntekijälle

Työnantajan ottama ryhmäeläkevakuutus täydentää lakisääteistä eläketurvaasi. Se kerryttää sinulle lisäeläkettä, mikä parantaa eläkeajan tuloa ja voi auttaa sinut joustavasti eläkkeelle. Alta löydät lisätietoa vakuutustasi koskien. Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli jokin asia askarruttaa, asiantuntijamme auttavat mielellään.

Löydät tietosi verkkopalvelusta

Omien tietojesi tarkistaminen ja muuttaminen on helppoa verkkopalvelussamme.

 • Pääset katsomaan omia tietojasi ja seuraamaan vakuutussäästösi kehittymistä.

 • Voit myös muuttaa sijoitussuunnitelmaa ja säästöjen sijoituskohdetta, jos työnantajasi on antanut sinulle oikeuden päättää vakuutussäästön sijoituskohteet ja tehdä säästönsiirtoja. Ohjeet muutosten tekemiseen löydät alla olevasta sanakirjasta.

 • Jos elämäntilanteesi muuttuu, muista tarkistaa oma edunsaajamääräyksesi. Tarvittaessa voit muuttaa edunsaajaa kätevästi verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun

Sanakirja

Tavallisesti vakuutetun ryhmän kaikkien vakuutettujen säästöihin sovelletaan samaa sijoitussuunnitelmaa. Vakuutuksen ottava työnantaja voi myös antaa vakuutetuille oikeuden itse sopia omista sijoitussuunnitelmistaan LähiTapiolan kanssa, jolloin saat sopia kanssamme sijoitussuunnitelmastasi ja sen muutoksista, ja voit päättää säästöjen siirrosta sijoituskohteesta toiseen.

Sijoitussuunnitelmassa valitset sijoituskohteet LähiTapiolan tarjoamista vaihtoehdoista ja jako-osuudet (vähintään 10 %), joiden mukaan kohdistamme sinulle maksetut maksut valitsemiisi sijoituskohteisiin. Jos muutat sijoitussuunnitelmaasi, uutta sijoitussuunnitelmaa sovelletaan niihin vakuutusmaksuihin, jotka sinulle maksetaan muutoksen jälkeen.

Näin voit muuttaa sijoitussuunnitelmaasi, jos työnantajasi on antanut sinulle oikeuden sopia omasta sijoitussuunnitelmastasi:

 1. 1.

  Kirjaudu henkilöasiakkaan verkkopalveluun.

 2. 2.

  Mene vakuutukset -välilehdelle.

 3. 3.

  Paina lue lisää -nappia TOP-eläkevakuutuksesi kohdalla.

 4. 4.

  Paina muuta sijoitussuunnitelmaa -nappia.

 5. 5.

  Valitse haluamasi sijoituskohteet.

 6. 6.

  Anna prosenttiosuudet, joilla tahdot jakaa tulevat maksut sijoituskohteisiin.

 7. 7.

  Tarkista ja hyväksy sijoitussuunnitelman muutos.

Säästönsiirto tarkoittaa jo kertyneiden säästöjen siirtämistä toiseen sijoituskohteeseen.

Sinulla on oikeus päättää säästöjesi sijoituskohteista viimeistään siitä alkaen, kun olet saavuttanut sovitun eläkeiän tai alkanut saada työttömyys- tai työkyvyttömyyseläkettä tai kun vakuutusturvasi on muutettu vapaakirjaksi.

Näin siirrät kertyneitä säästöjä uuteen sijoituskohteeseen:

 1. 1.

  Kirjaudu henkilöasiakkaan verkkopalveluun.

 2. 2.

  Mene vakuutukset -välilehdelle.

 3. 3.

  Paina lue lisää -nappia TOP-eläkevakuutuksesi kohdalla.

 4. 4.

  Paina tee säästönsiirto -nappia.

 5. 5.

  Syötä nostettava osuus -kenttään prosenttiosuus, jonka haluat siirtää uuteen säästökohteeseen.

 6. 6.

  Valitse sijoituskohteet, joihin haluat säästöjä siirtää.

 7. 7.

  Tarkista ja hyväksy säästönsiirto.

Sijoituskohteiksi voi valita LähiTapiolan hyväksymiä sijoitusrahastoja ja varainhoidollisen ratkaisun. LähiTapiolalla on oikeus päättää, mitkä sijoituskohteet ovat kulloinkin käytettävissä.

Varainhoitosalkut on tarkoitettu sijoittajalle, joka arvostavaa täyden valtakirjan varainhoitoa, jossa omaisuudenhoidon ammattilainen tekee sijoituspäätökset sovittujen rajojen puitteissa. Varainhoitosalkkuja on tarjolla eri riskitasoilla ja eri omaisuusluokilla. Tarjoamme varainhoitoratkaisuja, joissa on osakkeiden ja korkosijoitusten lisäksi muitakin omaisuusluokkia.

Sijoitussalkut sijoittavat varansa tiettyyn omaisuusluokkaan kuten osakkeisiin, korkoihin, kiinteistöihin ja pääomasijoituksiin.

LähiTapiolan tarjoamat sijoitusrahastot ovat korko-, osake- ja yhdistelmärahastoja.

Sijoituskohteisiin liitetyn vakuutussäästön määrä seuraa sijoituskohteiden arvonkehitystä. Sinun on hyvä seurata valitsemiesi sijoitusten arvonkehitystä säännöllisesti. Huomioithan, että kun säästöaika on pitkä, arvonvaihtelut ovat tavallisia. Voit tehdä säästönsiirron tai sijoitussuunnitelman muutoksen helpoiten verkkopalvelussamme. Lähetämme sinulle vuosittain tiedotteen säästöjesi kehittymisestä.

Ryhmäeläkevakuutukseen maksetut maksut ovat vakuutettujen hyväksi tehtyjä sijoituksia, joita vakuutuksenottaja ei yleensä voi saada takaisin. Jollei vakuutussopimuksessa ole sovittu toisin, oikeutesi kertyneeseen vakuutussäästöön säilyy, vaikka työsuhteesi päättyisi ennen sopimuksen mukaista eläkeikää.

Saat kertyneestä vakuutussäästöstä vapaakirjan työsuhteen päättyessä tai viimeistään täyttäessäsi sovitun eläkeiän. Vapaakirjasi on vakuutus, johon ei enää liitetä maksuja ja jonka turva vastaa kertynyttä vakuutussäästöäsi.

Jos vakuutussopimuksessa on sovittu, ettei työntekijällä ole työsuhteen päättyessä oikeutta kaikkiin kertyneisiin vakuutussäästöihinsä, sovittu osa säästöstä palautetaan vakuutuksenottajalle.

Vakuutuksenottaja voi rajoittaa vakuutettujen oikeutta kertyviin vakuutussäästöihinsä vain, kun vakuutussopimus alkaa tai kun sopimukseen liitetään uusi ryhmä. Vakuutuksenottajan oikeus vakuutettujen säästöihin (ns. takaisinosto-oikeus) voidaan sitoa esimerkiksi työsuhteen kestoon, jolloin vakuutetulla on oikeus vakuutussäästöihinsä esimerkiksi kolmen palvelusvuoden jälkeen.

Voit aloittaa eläkkeen nostamisen, kun olet saavuttanut eläkeiän. Eläkeikäsi on sopimuksessa määritelty eläkkeen alkamisikä. Maksettavan eläkkeen määrä lasketaan sinulle kertyneen vakuutussäästön perusteella. Maksettavan eläkkeen määrä muuttuu vuosittain vakuutussäästön arvonkehitystä vastaavasti.

Voit tarkistaa karttuneen työeläkkeesi määrän Eläketurvakeskuksen palvelusta.

Turva kuoleman varalta tulee voimaan, kun vakuutussäästöön liitetään ensimmäinen vakuutusmaksu. Kuolemantapauskorvauksena valitsemallesi edunsaajalle maksetaan kertynyt vakuutussäästö. Jos olet alkanut jo nostaa eläkettä ryhmäeläkevakuutuksen perusteella, kuolemantapauskorvauksena maksetaan vakuutussopimuksen mukaisesti joko 100 tai 80 % eläkesäästöstä.

Kuolemanvaraturva päättyy vakuutussopimuksen mukaisessa iässä, voit tarkistaa oman vakuutuksesi tiedot verkkopalvelusta.

Voit määrätä kuolemantapauskorvauksen edunsaajat. Jos et ole määrännyt edunsaajaa, edunsaajina ovat omaiset. Tällöin korvaus maksetaan ensisijaisesti aviopuolisollesi ja lapsille. Edunsaajia voit muuttaa. Muutos tulee tehdä kirjallisesti. Ilmoituksen voi tehdä esim. verkkopalvelussa.

Jos haluat, että korvaus maksetaan avopuolisollesi, hänet on erikseen nimettävä edunsaajaksi, sillä avopuoliso ei kuulu yleisesti käytetyn ”omaiset”- edunsaajamääräyksen piiriin.

Voit nostaa vakuutussäästöjäsi työkyvyttömyyseläkkeenä, jos sinulle on myönnetty täysi työkyvyttömyyseläke työeläkelainsäädännön perusteella. Maksettavan eläkkeen määrä lasketaan kuten vanhuuseläkkeenkin.

Työkyvyttömyyseläkkeen maksaminen aloitetaan hakemuksen perusteella. Eläkettä maksetaan kuukausittain sovittuun vanhuuseläkeikään saakka, josta alkaen eläke jatkuu vanhuuseläkkeenä.

Sinulla on oikeus nostaa kertyneitä vakuutussäästöjäsi työttömyyseläkkeenä, jos olet ollut viimeksi kuluneen vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana. Maksettavan eläkkeen määrä lasketaan kuten vanhuuseläkkeenkin.

Työttömyyseläkkeen maksaminen aloitetaan hakemuksen perusteella. Eläkettä maksetaan kuukausittain sovittuun vanhuuseläkeikään saakka, josta alkaen eläke jatkuu vanhuuseläkkeenä.

Usein kysyttyä

Kertyneen säästön määrän näet verkkopalvelusta. Valitse verkkopalvelun Vakuutukset-valikosta TOP-eläkevakuutuksesi.

Eläkeikä on sopimuksessa määritetty lisäeläkkeen alkamisikä, jonka saavutettuasi olet oikeutettu nostamaan kertyneen säästön eläkkeenä.

Eläkearvio on ennuste tulevan lisäeläkkeesi määrästä. Eläkearvioon vaikuttavat sinulle maksettavat eläkemaksut ja kertyneen säästön arvonkehitys, joten lopullinen eläkkeesi määrä voi olla pienempi tai suurempi kuin nyt ennustettu. Eläkearviota laskettaessa on otettu huomioon arviointihetkeen mennessä kertyneen vakuutussäästön määrä.

Jos säästösi koostuu kokonaan tai osittain takuutuottoisesta vakuutussäästöstä, sen säästöosuuden oletetaan kasvavan jatkossa perustekorolla. Sijoitussidonnaiselle osalle vakuutussäästöäsi ei arviossa lasketa tulevaa tuottoa.

Ilmoitamme sinulle eläkeoikeuden alkamisesta kaksi kuukautta ennen eläkeiän täyttymistä. Saat täytettäväksi eläkehakemuksen, josta näet sopimuksen mukaisen eläkeajan.

 1. 1.

  Lähetämme sinulle eläkehakemuksen, jossa on tiedot eläkkeen hakemista varten. Jos sinulla on kysyttävää eläkkeen nostamisesta, voit olla yhteydessä eläkeneuvontaamme puh. 09 453 8482.

 2. 2.

  Täytä ja palauta eläkehakemus.

 3. 3.

  Ota yhteyttä verottajaan ja lasketa uusi verokortti eläke-etuutta varten. Verottaja lähettää verokortin sähköisesti meille LähiTapiolaan.

 4. 4.

  Käsittelemme eläkehakemuksen, lähetämme päätöksen ja maksamme eläkkeen kuukausittain.

Maksettavia eläkkeitäsi verotetaan ansiotulona ja toimitamme maksetuista eläkkeistä ennakonpidätyksen.

Jäikö jokin askarruttamaan?

Voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme, autamme mielellämme kaikissa sinua askarruttavissa kysymyksissä.

Tällä sivulla on kuvattu ryhmäeläkevakuutuksen yleisiä ominaisuuksia. Omaa sopimustasi koskevat ajantasaiset tiedot löydät verkkopalvelusta, tuoteselosteelta ja ehdoista sekä sijoituskohteiden esitteistä. Verotus on esitetty 1.1.2024 tilanteen mukaan. Verosäännökset ja verotuskäytännöt voivat muuttua tulevaisuudessa. Tutustu verottajan ohjeeseen ja siirry vero.fi:n nettisivulle.

Palveluntarjoaja: Ryhmäeläkevakuutuksen myöntää LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.

Työnantajalle

Työntekijöille otettu ryhmäeläkevakuutus täydentää heidän eläketurvaa. Se on työnantajan kannalta yksi kustannustehokkaimmista ja vastuullisimmista tavoista sitouttaa ja palkita henkilöstöä.

Sopimus ajan tasalla

Käytäthän hetken aikaa ja tarkistat säännöllisesti sopimuksenne tiedot, jos esimerkiksi yrityksenne henkilöstössä tai organisaatiorakenteessa tapahtuu muutoksia. Kun sopimuksen tiedot ovat kunnossa, se palvelee parhaiten tarkoitustaan. Lisäksi ryhmäeläke on hyvä nostaa säännöllisesti esiin vakuutettujen työntekijöiden kanssa, sillä tämä on heille arvokas etu.

Ryhmäeläkkeen maksut perustuvat vakuutettujen palkkatietoihin, jotka saamme ainoastaan teiltä. Siksi olisi tärkeää, että pidätte palkkatiedot ajan tasalla. Lähetämme sopimuksenne vuositiedotteen postitse vuoden alussa. Toivottavasti ehditte käydä sen huolellisesti läpi.

Kätevästi verkkopalvelusta

 • Voit tarkistaa sopimustiedot

 • lisätä/poistaa vakuutettuja

 • päivittää palkkatiedot

 • ilmoittaa sijoitussuunnitelman muutokset ja säästönsiirrot.

Vakuutusmaksut

Maksamistanne vakuutusmaksuista muodostuu vakuutetuille henkilöille säästö, jonka perusteella lasketaan eläkkeen määrä.

Sopimuksen mukaiset laskut ja eräpäivät eivät ole yrityksellenne sitovia, vaan niitä voidaan tarpeidenne mukaan muuttaa. Laskutukseen liittyen voitte olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Eläkemaksut ovat pääsääntöisesti vähennyskelpoisia yrityksen verotuksessa. Maksuja ei katsota vakuutettujen henkilöiden palkaksi, kun ne täyttävät voimassaolevat ryhmäeläkevakuutukselle verotuksessa asetetut vaatimukset.

Usein kysyttyä

Uuden vakuutetun lisääminen onnistuu parhaiten verkkopalvelussa:

 • Valitse ”Uusi vakuutettu”

 • Lisää vakuutettavan nimi, henkilötunnus, työsuhteen alkamispäivä ja kuukausipalkka.

 • Pyydä vakuutukseen liitettävää henkilöä ilmoittamaan meille verovelvollisuustiedot, jotka olemme velvollisia keräämään ennen vakuutuksen voimaan saattamista. Tiedot voi ilmoittaa suojatulla yhteydellä osoitteessa https://verovelvollisuustiedot.lahitapiola.fi.

Jos vakuutetun työsuhde päättyy tai hän poistuu ryhmästä, voit ilmoittaa muutoksen verkkopalvelun ”Lähetä viesti” -osiossa. Lisää viestiin seuraavat tiedot.

 • valitse aihe: muu asia

 • yhteydenottotapa: vastaus verkkopalveluun

 • otsikko: vakuutetun poisto

 • merkitse viestiin: sopimuksen numero, vakuutettu ryhmä, vakuutetun nimi, henkilötunnus, työsuhteen päättymissyy ja päättymispäivä.

Valitse verkkopalvelussa "Ryhmän vakuutustiedot" -välilehdeltä oleva ”Ansiotulojen ilmoittaminen”.

Merkitse uusi summa kohtaan ”Uusi ansiotulo/työtulo/tulospalkka” ja lähetä. Palkkatiedon päivittyminen kestää normaalisti pari arkipäivää.

Ryhmäeläkevakuutus on vapaaehtoinen eläkevakuutus, josta emme lähetä muistutuslaskuja.

Saman kalenterivuoden viitteellä voi maksaa useita maksueriä. Huolehdi vain siitä, että käytät kuluvan kalenterivuoden viitenumeroa.

Voit tehdä muutokset verkkopalvelun kautta tai jättää meille yhteydenottopyynnön.

Kohtuullisuudella tarkoitetaan sitä, ettei vakuutetulle kertyvä kokonaiseläke ylitä sovittua enimmäismäärää vakuutuksenottajan ilmoittamasta vakuutetun vakiintuneesta ansiosta tai yrittäjän työtulosta.

Vakuutetun vakuutussäästöön liitettävien vakuutusmaksujen määrää rajoitetaan siten, että vakuutusturvan taso pysyy verotuksellisesti kohtuullisena. Viime kädessä kohtuullisuudesta vastaa vakuutuksenottaja.

Jäikö jokin askarruttamaan?

Voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme, autamme mielellämme kaikissa sinua askarruttavissa kysymyksissä.

Tällä sivulla on kuvattu ryhmäeläkevakuutuksen yleisiä ominaisuuksia. Omaa sopimustasi koskevat ajantasaiset tiedot löydät verkkopalvelusta, tuoteselosteelta ja ehdoista sekä sijoituskohteiden esitteistä. Verotus on esitetty 1.1.2024 tilanteen mukaan. Verosäännökset ja verotuskäytännöt voivat muuttua tulevaisuudessa. Tutustu verottajan ohjeeseen ja siirry vero.fi:n nettisivulle.

Palveluntarjoaja: Ryhmäeläkevakuutuksen myöntää LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.

Sijoituskohteet

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

LähiTapiola ryhmällä on hoidettavanaan yli 23 miljardin euron varallisuus, joka on hajautettuna useisiin eri omaisuusluokkiin. Ryhmässämme työskentelee pitkän linjan ammattilaisia, ja LähiTapiola Varainhoito on maailman 400 suurimman sijoittajan joukossa. Se avaa meille ovet suuriin analyysitaloihin ja palveluntarjoajiin.

Sijoitusfilosofiamme ydin on pyrkiä saavuttamaan mahdollisimman hyvää tuottoa harkitulla riskillä. Vältämme turhaa kaupankäyntiä ja arvostamme kustannustehokkuutta. Uskomme, että sijoittamalla vastuullisesti olemme mukana vaikuttamassa kestävämpään tulevaisuuteen lähellä ja kaukana. Vastuullisuus ei tarkoita sijoitustuotoista tinkimistä, vaan se on osa riskienhallintaa ja voi mahdollistaa hyvän tuottokehityksen pitkällä aikavälillä. Lue lisää vastuullisesta sijoittamisesta.

Tämä osaaminen on se pohja, jolle olemme rakentaneet asiakkaidemme sijoitusratkaisut, piensijoittajista Suomen suurimpiin instituutioihin. Alta löydät on ryhmäeläkevakuutuksen sijoituskohteiden materiaaleja. Valittavat sijoituskohteet määräytyvät sopimuskohtaisesti.

Rahastot

Laajan hajautuksen salkut

Indeksivarainhoito

Muut varainhoito- ja sijoitussalkut

Jäikö jokin askarruttamaan?

Voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme, autamme mielellämme kaikissa sinua askarruttavissa kysymyksissä.

Ota yhteyttä

Olemme täällä sinua varten, jos sinulla on kysyttävää ryhmäeläkevakuutuksestasi. Voit lähettää meille yhteydenottopyynnön tai kysymyksen, niin otamme sinuun pian yhteyttä.

Jätä yhteydenottopyyntö