Oikeushenkilötunnus: 7437009MZCJZV9CNZC22
Vaikka rahasto edistää ympäristöön liittyviä ominaisuuksia, sen tavoitteena ei ole tehdä kestäviä sijoituksia tai sijoituksia EU Taksonomia-asetuksen (2020/852) kriteerit täyttäviin ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin eikä sillä siten ole tavoitetta kestäville sijoituksille. Rahasto saattaa kuitenkin muiden sijoituksellisten kriteerien perusteella sijoittaa taksonomia-asetuksen mukaisiin tai LähiTapiola Varainhoidon kestävän sijoituksen kriteerit täyttäviin kestäviin sijoituksiin.
Sijoitussalkun edistämää kestävämmän liiketoiminnan toteutumista mitataan suorien osake- ja yrityslainasijoitusten osalta euraavilla mittareilla:
rahaston hiili-intensiteetti (WACI), scope 1+2
rahaston hiili-intensiteetti (WACI), scope 1+2+3
kansainvälisten normien rikkojien osuus sijoitussalkusta.
Salkulla ei ole ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien toteutumiseen liittyvää vertailuindeksiä.

alaluokka #1A Kestävä kattaa kestävät sijoitukset, joilla on ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä tavoitteita.
alaluokka #1B Muut ympäristöön/yhteiskuntaan liittyvät ominaisuudet kattaa sijoitukset, jotka vastaavat ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja joita ei pidetä kestävinä sijoituksina.
rahaston hiili-intensiteetti (WACI), scope 1+2
rahaston hiili-intensiteetti (WACI), scope 1+2+3
kansainvälisten normien rikkojien osuus sijoitussalkusta.
Indikaattoreiden laskennassa hyödynnetään raportoitua tietoa aina, kun sitä on saatavilla. ESG-datapalveluntarjoajien tuottama tieto saattaa sisältää myös estimoituja tai mallinnettuja tietoja. Arvioitavien tietojen osuus riippuu kestävyysominaisuudesta ja sitä kuvaavasta indikaattorista, joten ei ole mahdollista määritellä arvioidun tiedon osuutta kaikista kestävyysindikaattoreista kokonaisuudessaan. Arvioitavien tietojen osuus vaihtelee kestävyysindikaattoreittain 0–100 % välillä. Arvioitavilla tiedoilla tarkoitetaan palveluntarjoajan mallintamaa tietoa ja mallinnus perustuu yhtiöiden raportoimiin tietoihin ja niistä tehtäviin ennusteisiin erilaisten oletusten perusteella.
Käytettävien tietojen ja tietolähteiden laadukkuus varmistetaan vertaamalla mahdollisuuksien mukaan eri palveluntarjoajien tarjoamaa tietoa toisiinsa, vertaamalla laskettuja lukuja aikaisemmin raportoituihin lukuihin sekä vertaamalla sijoituskohteiden raportoimaa tietoa verrokkien tietoihin. Valittujen kestävyysindikaattorien laskennassa käytetään standardisoitua laskentatapaa aina kun sellainen on saatavilla. LähiTapiola Varainhoitokonsernissa seurataan lisäksi kestävyysindikaattoreihin liittyvää tutkimustietoa sekä teknologian kehitystä kestävyysriskien ja -haittojen vähentämiseksi. Kestävyysindikaattoreista seurataan myös jatkuvasti systemaattisen raportoinnin kehitystä. Tietoja käsitellään konsernin yhtiöiden tietokannoissa, salkunhoitajien työkaluissa ja muissa analyysi- ja valvontatyökaluissa.
Laadun varmentamisen toimet on kuvattu tämän rahoitustuotteen osalta edellisessä kappaleessa. Puutteellista tietoa voidaan täydentää muilla tietolähteillä. Palveluntarjoajiin pidetään säännöllisesti yhteyttä tietojen kehittämiseksi ja havaittujen puutteiden korjaamiseksi.
LähiTapiola Varainhoito sijoitussalkun salkunhoitajana pyrkii lisäksi edistämään raportointia ja siten tiedon kattavuutta kontaktoimalla sijoituskohteita ja pyytämällä raportointia oleellisista kestävyysindikaattoreista ja -haitoista. Tietoa täydennetään sijoituskohdetapaamisissa. LähiTapiola Varainhoidossa edistetään standardisoitujen indikaattorien käyttöä tukemalla systemaattisten viitekehysten, kuten CSRD ja ISSB, käyttöönottoa. Yllä olevilla toimenpiteillä varmistetaan, etteivät tietoihin tai tietolähteisiin liittyvät rajoitukset vaikuta siihen, miten rahoitustuotteen ominaisuudet tai tavoitteet toteutuvat.
LähiTapiola Varainhoito Oy:ssä noudatetaan systemaattista sijoitusprosessia, jonka tarkoituksena on löytää sijoitussalkulle asetetut kriteerit täyttäviä sijoituskohteita. Salkunhoitajien kokouksissa seurataan sijoituskohteiden osto- ja myyntitarpeita ja salkunhoitoon liittyviä kokonaisuuksia. Pääosassa sijoitussalkun sijoituskohteista salkunhoitajana toimii LähiTapiola Varainhoitokonsernin yhtiöiden salkunhoidot, joiden toimintaa ohjaavat LähiTapiola Varainhoitokonsernin kestävän sijoitustoiminnan periaatteet sekä yksityiskohtaiset työohjeet.
Sijoitussalkku osallistuu pörssiyhtiöiden yhtiökokouksiin LähiTapiola Henkiyhtiön valtuuttamana. Yhtiökokouksissa puolletaan muun muassa aloitteita, jotka edistävät liiketoiminnan kestävyyttä ja raportointia.
Salkunhoitajat seuraavat sijoituskohteena olevien yhtiöiden toimintaa sijoitusstrategian kannalta merkityksellisisistä asioista. Salkunhoitaja voi keskustella tarpeen mukaan rahaston sijoituskohteen kanssa liiketoiminnan kehittämisestä kestävämpään suuntaan.
Sijoitussalkun salkunhoitaja LähiTapiola Varainhoito tekee varainhoitajana vaikuttamista, mikä voi kohdistua myös sijoitussalkun sijoituskohteisiin. LähiTapiola Varainhoidon vaikuttamistapaukset priorisoidaan ja sopivin vaikuttamistapa valitaan etupäässä sijoituksen koon ja merkittävyyden, sijoituskohdekohtaisen kestävyystekijän oleellisuuden, kestävyysteeman systeemisen merkittävyyden (esimerkiksi ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, ihmisoikeudet) ja vaikuttamisen onnistumismahdollisuuksien perusteella. Tunnistaessaan sijoituskohteessa mahdollisen kestävyyteen liittyvän epäselvyyden tai puutteen, LähiTapiola Varainhoito on tarvittaessa yhteydessä sijoituskohteeseen ja päivittää uuden tiedon perusteella kestävyys- ja sijoitusanalyysin.
1.1.2024: Päivitetty osioiden ”Tiivistelmä”, ”Ei kestävää sijoitustavoitetta”, ”Sijoitusten osuus”, ”Menetelmät”, ”Tietolähteet ja tietojen käsittely” ja ”Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset” tietoja.
11.5.2023: Päivitetty osioiden ”Sijoitusten osuus” ja ”Tietolähteet ja tietojen käsittely” tietoja.
16.12.2022: Tiedot julkaistu ensimmäisen kerran.