Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
Maa- ja metsätalous 11.12.2023

Yhteismetsä turvaa Teuvon pitkäjänteisen metsähoitotyön tuloksen

Metsänhoidon laadukkaan jatkon varmistaminen voi olla kiperä kysymys metsäomaisuuden siirtyessä sukupolvelta toiselle. Joensuulainen Teuvo Hirvonen halusi helpottaa perillistensä elämää ja päätti liittää suurimman osan metsistään LähiTapiola Yhteismetsään.

Lokakuinen sade vihmoo Sikrenvaaralla, Joensuun Enossa. Teuvo Hirvonen tarkastelee vuosikymmenien työn tuloksia, komeita mäntyjä.

Noin 60 vuotta sitten Teuvo itse oli isänsä ja naapurin mukana kuokka kädessä kylvämässä metsän männynsiemenistä asti. Nuorena miehenä hän harvensi sitä vesurilla. Nyt männyt ovat jo kasvaneet kunnon puiksi, mutta miehelle itselleenkin on ikää karttunut samassa tahdissa.

”Kyllä se nyt piti tunnustaa, että en enää ole parhaassa iskussa oleva nuori, joka rämpisi metsissä näilläkin keleillä”, Teuvo naurahtaa. ”Metsätyöt eivät ole leikintekoa. Tällä iällä palautuminen vie aikaa.”

Päätös perillisten etua ajatellen

Teuvo koki, että jonkinlainen kestävä ratkaisu on tehtävä metsien suhteen. Perheen tyttäret ovat lähteneet maailmalle omiin töihinsä eivätkä he tunne samanlaista intohimoa metsänhoitoon kuin Teuvo itse.

”Metsät ovat monipuolinen kokonaisuus. Pitää olla vahva luontosuhde, jotta ymmärtää kokonaiskuvan ja näkee myös metsän taloudelliset mahdollisuudet”, Teuvo pohtii. ”Jotta metsänhoito kannattaa, siellä täytyy tehdä itse kovasti työtä.”

Tärkeintä Teuvolle oli järjestellä asiansa niin, että tulevaisuudessa perillisten kesken omaisuutta on helppoa hoitaa, jakaa ja ymmärtää. Hän pohti myös verotuksellisia näkökohtia viisainta ratkaisua etsiessään.

”Monet vanhat isännät kokevat kovaa luopumisen tuskaa, kun taas jälkeläisille metsät voivat olla suuri taakka. Pitäisi aikanaan järjissään miettiä, miten kannattaa toimia, jotta perillisten ei tarvitse tuskailla metsien kanssa. Arkkuunkaan näitä ei saa mukaan”, Teuvo toteaa.

Tuottavaa metsänomistamista luontoa kunnioittaen

Teuvon metsistä osa on suojeltuna, osaa hän hoitaa itse ja suurimman osan, kaikkiaan 136 hehtaaria, hän päätti liittää LähiTapiola Yhteismetsään.

Kun Teuvo vertaili erilaisia ratkaisuja, hän koki yhteismetsän parhaaksi vaihtoehdoksi jatkuvuuden kannalta: ”Tulisi turvattua nämä aikaansaannokset – kaikki se oma työ, mitä olen tehnyt näiden metsien eteen.”

Teuvo kilpailutti kaikkiaan kolme eri yhteismetsää ja piti LähiTapiola Yhteismetsää näistä parhaana ratkaisuna taloudellisesti. Hän piti tärkeänä sitä, että voi luottaa metsien asianmukaiseen hoitoon ja että yhteismetsän tekemät kaupat on varmasti kilpailutettu oikein.

”On tärkeää, että metsää hoidetaan luontoa kunnioittaen, mutta myös taloudellisesti järkevästi. Metsän hoitajataholla ei tulisi olla jääviysongelmaa, vaan tavoitteenaan hakea omistajille parasta tuottoa”, Teuvo perustelee.

Nyt kun suurin osa metsistä on liitetty LähiTapiola Yhteismetsään, Teuvolla päällimmäisenä tunteena on helpotus. ”Tuntuu, että monta asiaa loksahti kohdilleen tämän päätöksen myötä”

Tutustu LähiTapiola Yhteismetsään