Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Työtapaturma ja ammattitauti

Toimi näiden ohjeiden mukaan, jos sinulle on sattunut tapaturma työssä, työpaikan ja kodin välisellä matkalla tai sinulla epäillään ammattitautia. Noudata näitä ohjeita myös, jos sinulla on työnantajan ottama vapaa-ajan tapaturmavakuutus (Vapaa-ajan ryhmävakuutus).

Toimintaohjeet työntekijälle

 1. Jos vammasi vaatii hoitoa, mene lääkäriin omaan työterveyshuoltoosi tai LähiTapiolan kumppaneille Mehiläiseen tai Pihlajalinnaan. Kiireellisissä tapauksissa voit mennä mihin tahansa päivystävään lääkäriin.
 2. Ilmoita käynnin yhteydessä hoitolaitokseen työnantajan nimi ja vakuutusyhtiö.
 3. Ilmoita työnantajallesi heti vahingosta. Saat puhelimeesi vakuutustodistuksen, jossa ovat tiedot vakuutuksestasi. Voit tarvita sitä hoitolaitoksessa.
 4. Jos sinulla on kysyttävää, soita meille
  - alle 50 henkilöä työllistävät yritykset sekä yrittäjät puh. 09 453 3777
  - yli 50 henkilöä työllistävät yritykset puh. 09 453 3666

Lue lisää yritysten henkilökorvauksista.

Toimintaohjeet työnantajalle tai yrittäjälle

 1. Ilmoita työntekijän tai omasta yrittäjän vahingostasi täyttämällä vakuutustodistus.

  Avaa lomake

  Insurance certificate
 2. Jos työntekijän vahinko aiheuttaa sairauslomaa yli kolme päivää, ilmoita sairausajan palkat verkkopalvelussa tai täytä alla oleva lomake. Jos kyseessä on vapaa-ajan vahinko, muista hakea korvausta myös Kelasta kahden kuukauden kuluessa.

  Avaa lomake
 3. Jos sinulla on kysyttävää, soita meille
  -alle 50 henkilöä työllistävät yritykset sekä yrittäjät puh. 09 453 3777
  -yli 50 henkilöä työllistävät yritykset puh. 09 453 3666 ma-pe kello 8-16

  Tai lähetä sähköpostia osoitteeseen yritysten.henkilovahingot@lahitapiola.fi. Sähköpostiyhteys on suojaamaton. Viestin voi lähettää salattuna osoitteessa https://secure.lahitapiola.fi.

Lue lisää yritysten henkilökorvauksista.

Usein kysyttyä korvauskäsittelystä

Tapaturmalla tarkoitetaan äkillistä tapahtumaa, joka johtuu ulkoisesta syystä ja aiheuttaa vakuutetulle vamman hänen sitä tahtomatta. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus ei korvaa hoito- yms. kuluja, jotka aiheutuvat sairausperäisistä syistä.


Jos vammasi vaatii hoitoa ja sinulla on käytettävissäsi työterveyshuollon palvelut, ota ensisijaisesti yhteyttä sinne. Voit mennä lääkäriin myös LähiTapiolan kumppaneille Mehiläiseen, Pihlajalinnaan tai Terveystaloon. Kiireellisissä tapauksissa voit mennä mihin tahansa päivystävään lääkäriin.


Ilmoita aina viipymättä esimiehellesi/työnantajallesi sattuneesta tapaturmasta tai jos kyseessä on ammattitautiepäily. Työnantaja tekee vahinkoilmoituksen LähiTapiolalle ja saat tästä vakuutustodistuksen tekstiviestinä matkapuhelimeesi. Voit tarvita sitä hoitolaitoksessa.

HUOM! Jos työskentelet yli 50 hengen yrityksessä, olemme saattaneet sopia yhdessä työnantajasi kanssa juuri teille räätälöidystä toimintamallista vahinkotilanteessa. Kysy tästä lisää työnantajaltasi.


Joissakin tapauksissa lääkärin mielestä on hyvä tutkia vammaasi tarkemmin esimerkiksi magneettikuvauksella tai vammasi hoito voi vaatia leikkauksen. Lääkäri kirjoittaa tällaisissa tapauksissa lääkärinlausunnon, jossa pyydetään maksusitoumusta LähiTapiolasta. Käsittelemme saapuneet maksusitoumukset nopeasti ja ilmoitamme sinulle tekstiviestitse tai puhelimitse, kun päätös on tehty.


Työtapaturma- ja ammattitautitapauksissa voit hakea korvausta sellaisista kuluista, jotka liittyvät tapaturman aiheuttaman vamman hoitoon. Tällaisia kuluja ovat mm. itse maksamasi lääke- ja sidetarvekulut, matkakulut apteekkiin tai lääkäriin, sairaanhoito- ja lääkärikulut. Sairaanhoidon osalta voit näyttää hoitolaitoksessa saamaasi vakuutustodistustekstiviestiä, niin laskutus asiat hoituvat jatkossa hoitolaitoksen ja LähiTapiolan välillä. Lääkekulujen osalta voit hyödyntää saamaasi apteekeille suunnattua tekstiviestiä, niin lääkekuluvelkomukset toimitetaan jatkossa suoraan apteekista LähiTapiolaan.


Ansionmenetyskorvausta maksetaan kolme peräkkäistä päivää pitkiltä työkyvyttömyysajoilta, jos työkyvyttömyyden katsotaan johtuvan sattuneesta vahingosta. Vahinkopäivää ei lasketa mukaan kolmeen päivään. Maksettava korvaussumma noudattelee 28 työkyvyttömyyspäivään saakka menetettyjä ansioita ja usein työnantaja maksaa sairasajan palkkaa, jonka korvaamme työnantajalle. Kun työkyvyttömyyden pituus ylittää 28 vuorokautta, maksettava ansionmenetys perustuu erikseen määritettävään vuosityöansioon, jota varten pyydämme tietoja tulorekisteristä, verottajalta ja joissakin tapauksissa myös työnantajalta.


Saapuneet asiakirjat käsitellään saapumisjärjestyksessä. Aloitamme korvauskäsittelyn välittömästi asiakirjojen saavuttua. Pyydetyt lisäselvitykset saattavat hidastaa korvauspäätösten tekemistä, joten vastaathan saamiisi lisäselvityspyyntöihin nopeasti.


Vahinkoasiasi korvattavuus ratkaistaan keskimäärin 0-7 päivässä.


Lääkärin pyytämät maksusitoumusasiat käsitellään keskimäärin 1-2 päivässä.


llmoittamasi itse maksamasi kulut maksetaan keskimäärin 1-7 päivässä.


Ansionmenetyskorvaukset maksetaan heti, kun olemme saaneet korvausratkaisun kannalta vaaditut tiedot.


Jos korvausasiasi ei ole edennyt näissä ajoissa, niin voit olla yhteydessä korvauspalveluumme. Huomaathan, että käsittelytyötä tehdään lähinnä arkipäivisin.


Voit lähettää tiedot maksamistasi kuluista meille sähköpostitse osoitteeseen yritysten.henkilovahingot@lahitapiola.fi. Kirjoita sähköpostin otsikkoon mahdollisesti saamasi vahinkonumero, niin kuluhakemuksesi saadaan nopeammin käsittelyyn. Erittelethän mitä kuluja olet maksanut, milloin kulut ovat aiheutuneet ja paljonko kuluja olet maksanut. Kuittijäljennöksiä tai -valokuvia ei tarvitse liittää sähköpostiin. Pyydämme kuitteja maksamistasi kuluista tarvittaessa, joten säilytäthän ne kuitenkin itselläsi.

LähiTapiola on sopinut apteekkien kanssa toimintamallista, jossa vahingoittuneelle lähetetään tekstiviestillä maksusitoumus lääkkeisiin. Näyttämällä tekstiviestiä apteekissa, saat työtapaturmaan tai ammattitautiin liittyvät lääkkeet ja hoitotarvikkeet maksutta mukaasi. Tekstiviestiin on merkitty maksusitoumuksen voimassaoloaika.

Voit myös maksaa lääkkeet itse ja hakea niistä korvausta yllä olevan ohjeen mukaisesti.


Työkyvyttömyyseläke maksetaan jokaisen kuun viimeisenä arkipäivän pois lukien tammikuu, jolloin se maksetaan heti vuodenvaihteen jälkeen.


Ammatillisen kuntoutuksen tarkoituksena on mahdollistaa paluu entisiin töihin tai siirtyminen uusiin työtehtäviin. Kuntoutus on aina yksilöllistä ja sisältää erilaisia vaihtoehtoja työkokeilusta uudelleenkoulutukseen. Lue lisää ammatillisesta kuntotuksesta.


Jos olet tyytymätön korvauspäätökseen tai haluat lisätietoa ratkaisun perusteista, ota yhteyttä henkilöön, joka on käsitellyt asiasi. Oikaisemme päätöksen, jos se osoittautuu virheelliseksi.

Jos emme voi oikaista päätöstä, voit tehdä valituksen tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnalle. Valitusaika on 30 päivää siitä, kun sait tiedon päätöksestä. Valitus lähetetään LähiTapiolaan ja me toimitamme sen muutoksenhakulautakunnalle.

Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnan päätöksestä voi valittaa vakuutusoikeuteen ja vakuutusoikeuden päätöksestä voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Muutoksenhaku on maksutonta.


Hakeudu testattavaksi oman kuntasi ohjeistuksen mukaisesti ja seuraa vointiasi. Voit tehdä ilmoituksen koronatartunnastasi työnantajasi avustuksella, kun voit paremmin.


Jos olet tyytymätön saamaasi korvauspäätökseen, voit hakea siihen muutosta saamasi korvauspäätöksen kääntöpuolelta löytyvien ohjeiden avulla.