Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola Yhteismetsä

LähiTapiola Yhteismetsässä yhdistyy omistamisen helppous, vaivattomuus, vastuullinen ja turvallinen metsänhoito.

Liittyminen on helppoa - jätä yhteydenottopyyntö, niin kartoitamme tilanteesi ja määritämme metsällesi liittymisarvon.

Metsänhoito ja puukauppa hoituu asiantuntijoidemme toimesta - voit keskittyä nauttimaan tasaisesta vuosittaisesta tulovirrasta.

Vuoden 2023 osalta toteutunut kokonaistuotto oli 8,4 %*.

LähiTapiola-ryhmän yhtiöt ovat liittäneet omia metsiään yhteismetsään - olemme mukana sijoittamassa pitkäjänteisesti ja vastuullisesti.

Mikä on yhteismetsä?

 • Yhteismetsä ratkaisee monia nykyajan metsänomistamisen haasteita tekemällä metsänomistamisesta helppoa ja tuottavaa.

 • Yhteismetsä on tarkoitettu kaikille metsänomistajille tai metsäsijoittamisesta kiinnostuneille.

 • Olemme riippumaton toimija, mikä tarkoittaa, että kaikki kaupat ja toimenpiteet kilpailutetaan aina.

 • Perintömetsän jakaminen helpottuu, eikä itse tarvitse huolehtia metsäverotuksesta tai muista metsänomistajan velvoitteista.

 • Pääset mukaan LähiTapiola Yhteismetsään jo kohtuullisen pienellä metsälöllä.

 • Isona toimijana yhteismetsän tarvitsemat palvelut saadaan tuotettua kustannustehokkaasti.

 • Tunnemme markkinoiden suurimpana metsävakuuttajana riskit hyvin.

 • Yhteismetsiä valvoo Metsäkeskus ja toimintaa sääntelee yhteismetsälaki, jossa keskeiseksi tavoitteeksi on asetettu kestävän metsätalouden harjoittaminen osakkaidensa hyväksi.

Yhteismetsään liittyminen alkaa aina luotettavasta arvon määrityksestä. Laske arvio metsäsi arvosta metsänarvolaskurillamme.

Laske metsän arvo

LähiTapiola Yhteismetsään liittyminen on helppoa

 1. 1.

  Jätät meille yhteydenottopyynnön. Et sitoudu mihinkään.

 2. 2.

  Soitamme sinulle ja saat alustavan liittymisarvon.

 3. 3.

  Sovimme metsäkäynnistä tarkkaa metsäarviota ja liittymisarvoa varten.

 4. 4.

  Teet liittymispäätöksen.

 5. 5.

  Osakkuutesi Yhteismetsässä alkaa.

Yhteismetsän hyödyt

 • Vaivaton tapa omistaa metsää, jossa ammattilaiset huolehtivat kaikesta osakkaiden päätösten mukaisesti.

 • Vuosittain maksettava ylijäämä on osakkaalle verotonta tuloa. Yhteismetsä huolehtii veroilmoituksesta ja verojenmaksusta. Myös yhteismetsän veroprosentti (26,5 %) on yksityisen metsänomistajan pääomaveroprosenttia (30–34 %) matalampi.

 • Yhteismetsän vuosittainen tuottotavoite on pitkällä aikavälillä vähintään sama (4 %) kuin aktiivisesti metsäänsä hoitavalla metsänomistajalla. Vuonna 2023 kokonaistuotto oli 8,4 %, josta osakkaille maksettiin ylijäämää 3,6 % (440 €/osuus)*

 • Yhteismetsän metsät sijaitsevat ympäri Suomea, mikä pienentää metsätuhoriskiä.

 • Osakas pääsee nauttimaan suurmetsänomistamisen hyödyistä. Hyvällä suunnittelulla ja tehokkaalla verkostoyhteistyöllä metsänhoidon yksikkökustannuksia saadaan pienennettyä ja puulle saadaan puukaupoissa parempi hinta.

 • Metsien sijainnin ja suurmetsänomistajien hyötyjen myötä LähiTapiolan Yhteismetsä voi tarjota vähäriskisemmän ja likvidimmän vaihtoehdon metsäomaisuuden hoidolle, kuin yksityinen metsänomistaminen.

 • Yhteismetsäosuuden jakaminen seuraavalle sukupolvelle on helpompaa kuin metsän tasapuolinen jakaminen.

Haluan kuulla lisää Yhteismetsästä

Tee valinnat ja täytä kaikki kentät ellei toisin mainita.

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Usein kysyttyä

Yhteismetsä on tarkoitettu kaikille metsänomistajille tai metsäsijoittamisesta kiinnostuneille. Syitä liittymiselle voi olla monia: ei ole aikaa, osaamista tai intoa hoitaa metsäänsä itse tuottavasti; halutaan helppoutta sukupolvenvaihdokseen; halutaan tulla mukaan osaksi suurempaa metsäkokonaisuutta; omaa metsää ei ole, mutta siihen sijoittaminen kiinnostaa.

Metsä voi sijaita missä päin Suomea vain, koska LähiTapiola Yhteismetsä toimii koko Suomessa. Liittymisrajana pidetään vähintään 30 hehtaarin metsäpinta-alaa. Liittyminen on aina kuitenkin tapauskohtaista, joten hehtaariraja ei ole ehdoton - jätä rohkeasti yhteydenottopyyntö. Ylärajaa kiinteistön koolle ei ole.
Liittyminen alkaa aina metsätilan arvonmäärityksellä, jonka perusteella lasketaan metsätilan arvoa vastaava yhteismetsäosuuksien määrä. Arvossa huomioidaan myös mahdollisesti käyttämättä oleva metsävähennys. Yhteismetsä hakee alueen liittämistoimitusta Maanmittauslaitokselta, jonka jälkeen liittyjän tiedot merkitään osakasluetteloon ja osakkuus alkaa. Halutessaan osakas voi osallistua vuosittaiseen osakaskunnan kokoukseen, jossa hän voi äänestää oman omistusosuutensa suhteessa. Mistään muusta osakkaan ei tarvitse huolehtia.

Kun oman metsätilan liittää yhteismetsään, metsänomistajan omat velvollisuudet ja vastuut metsän osalta päättyvät. Yhteismetsän päätöksentekoon voi vaikuttaa osuutensa suhteessa. Pienosakkaan asemaa on parannettu äänilekkurein.

Ohjesääntö on yhteismetsien yksi tärkeimmistä dokumenteista. Sen sisältöön kannattaa perehtyä huolella.

Yhteismetsäosuuksilla käydään kauppaa eri kiinteistöjen kauppapaikoilla, esim. metsatilat.fi. Pääsääntöisesti suurten yhteismetsien osuudet käyvät hyvin kaupaksi ja niiden myyminen on käytännössä kuin mikä tahansa kiinteistökauppa.

Alkuun pääset jättämällä yhteydenottopyynnön suoraan tai laskemalla Metsänarvolaskurilla suuntaa antavan metsätilan arvon ja tuottomahdollisuuden yhteismetsän osakkaana.

LähiTapiola Yhteismetsän osakkaat muodostavat yhteismetsän osakaskunnan. LähiTapiola Yhteismetsää hoidetaan ja käytetään osakaskunnan kokouksen hyväksymän, ajantasaisen metsäsuunnitelman mukaisesti. Vuotuista toimintaa ohjaavat osakaskunnan hyväksymä toimintasuunnitelma ja talousarvio. Kaikki metsänhoitoon ja puukauppoihin liittyvä päätöksenteko tehdään osakaskunnan enemmistöllä. Osakkaiden valitsema hoitokunta huolehtii kaikista käytännön asioista.

Yhteismetsä on tarkoitettu kaikille metsänomistajille tai metsäsijoittamisesta kiinnostuneille. Syitä liittymiselle voi olla monia:

 • ei ole aikaa, osaamista tai intoa hoitaa metsäänsä itse tuottavasti

 • halutaan helppoutta sukupolvenvaihdokseen

 • halutaan tulla mukaan suurmetsänomistajaksi

 • omaa metsää ei ole, mutta siihen sijoittaminen kiinnostaa

LähiTapiola Yhteismetsä tarjoaa metsänomistajille vaivattoman tavan saada metsästään tasaista ja jatkuvaa tuottoa. Samalla metsämme säilyvät kotimaisessa omistuksessa ja vastuullisessa hoidossa.

Metsä voi olla missä päin Suomea vain, sillä LähiTapiola Yhteismetsä toimii koko Suomessa. Liittymisrajana pidetään vähintään 30 hehtaarin metsäpinta-alaa. Liittyminen on aina kuitenkin tapauskohtaista, joten hehtaariraja ei ole ehdoton - jätä rohkeasti yhteydenottopyyntö. Ylärajaa yhteismetsäosuuden kiinteistön koolle ei ole.

Alkuun pääset laskemalla Metsänarvolaskurilla.

Yhteismetsään liittyessä metsästysseurojen vuokrasopimukset pidetään lähtökohtaisesti ennallaan. Metsästysseuroilta ei toistaiseksi peritä vuokria. Vuokrattomuutta vastaan seuroilla on velvollisuus ilmoittaa metsätuhoista tai muista mahdollisista vahingoista yhteismetsän alueella. Yhteismetsän osakkailla ei toistaiseksi ole erillisiä metsästysoikeuksia yhteismetsän maille. Tulevaisuudessa yhteismetsän laajentuessa on mahdollista, että osakaskunnalle myönnetään metsästysoikeuksia siihen sopiville alueille.

Yhteismetsään liityttäessä peritään 2,2 % kulu, jolla katetaan liittymisestä aiheutuvia kustannuksia (mm. maastokäynti ja metsäarvio). Liittyjä ei kuitenkaan saa tästä laskua, vaan kulu veloitetaan liittymishinnassa liittymisen yhteydessä. Muut liittämistoimituksen kulut ovat liittyjälle maksuttomia.

LähiTapiolan Metsänarvolaskurilla saat alustavan arvion metsäsi liittymisarvosta. Tämän jälkeen teemme tarkemman etäarvion metsästäsi. Toivottavasti jatkamme keskusteluja vielä tästä eteenpäin ja asiantuntijamme tekee maastokäynnin, jossa tehdään tarkka arvio metsäsi liittymisarvosta. Sain maastokäynneistä aina metsäsuunnitelman.

Jos huomaat metsäkäynnin jälkeen, ettet olekaan kiinnostunut liittymisestä, saat laskun maastokäynnin kuluista (vuonna 2022: 100 € + 5 €/hehtaari). Saat käynnistä joka tapauksessa itsellesi laadukkaan metsäsuunnitelman, joka on eräänlainen käsikirja oman metsäsi toimenpiteiden ja tuottojen suunnitteluun.

Osakkaalle vuosittain maksettava ylijäämä on asiakkaalle verotonta tuottoa, sillä yhteismetsä huolehtii verojen maksusta ennen ylijäämän tulouttamista osakkaille. Ylijäämätuotto koostuu yhteismetsän kassavirtatuloista, joiden pääasiallinen lähde on puunmyyntitulot. Yhteismetsällä voi olla muitakin tulonlähteitä.

Osuuksien arvonnousu koostuu yhteismetsän puuston sekä metsämaan arvonnoususta. Osuuksien arvoa päivitetään aina, kun uusia tiloja liitetään yhteismetsään.

Yhteismetsä sopii hyvin yrityksille ja yhteisöille helppouden ja tuottomahdollisuuksien ansiosta. LähiTapiola Yhteismetsää hoidetaan pitkäjänteisesti ja suomalaista metsätaloutta vaalien, joten se sopii hyvin vastuullisen yrityksen omistussalkkuun.

Laskutiedot tiekunnille

Käsittelemme ostolaskumme sähköisesti. Pyrimme omalta osaltamme edistämään verkkolaskutuksen yleistymistä ja toivommekin saavamme laskunne verkkolaskuina aina kun se on mahdollista.

Verkkolaskutusoperaattori: Maventa
Operaattorin välittäjätunnus: 003721291126
Välittäjätunnus pankkiverkosta lähetettäessä: DABAFIHH

Yhtiön nimiY-tunnusVerkkolaskuosoite

LähiTapiola Yhteismetsä

3245354-9

003732453549

Paperiset laskut tulee lähettää osoitteeseen:

Tapiola Yhteismetsä 32453549
PL 100
80020 Kollektor Scan

Huomioithan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muita kuin laskuja. Kirjeenvaihdon, tiedotteiden ja markkinointimateriaalien postiosoite pysyy ennallaan.

Yhteismetsän asiakaspalvelu

LähiTapiola Yhteismetsän asiakaspalvelun tavoitat numerosta 09 453 4000 maanantaisin ja torstaisin klo 12–14. Muina aikoina voit jättää soittopyynnön. Olemme sinuun mahdollisimman pian yhteydessä.

Postia Yhteismetsälle

Laskut lähetetään aiemmin mainituin ohjein. Kaikki muu posti tiekunnilta (kuten kokouskutsut, pöytäkirjat yms.) tulee lähettää osoitteella:

info(at)aarimetsa.fi

tai postitse osoitteeseen:

AARI Metsä Oy
Mikonkatu 19 B
FIN-00100 Helsinki

Kutsu LähiTapiola Yhteismetsän osakaskunnan kokoukseen 2024

Lue lisää

Keskittäminen kannattaa!

Voit saada alennusta vakuutusmaksuista ja sijoittamisen tuotteista 8 %, 13 % tai jopa 17 % kun sinulla on palveluitamme useammalta osa-alueelta.

Lue lisää Omaetualennuksesta